Provë e qartë mbi ekzistencen e Zotit nga B …


Beqir Ajazi* Ishte një natë vonë dhe, sipas ndërresave të rojave të jashtme, duhej të ishte pas orës tre të mëngjesit. Më doli gjumi, ndërsa Hafizi (Hafiz Musa Dërguti) luante buzët, sytë i kishte hapur, gjë që tregonte se nuk po flinte. Duke i kaluar […]Meulana Xhelalyd-dini Rumi


  Sheh Muharrem Mitrovica* Emni i tij asht Muham-med e mbiemni Xhelalyd-dini, dhe epitetin Rumi e ka marrë mbasi vizitoj Konje’n. Ky asht prej zotnivet të dallueshëm të tarikatit. Fama e tij asht e përhapun në të tanë botën islame. Zotësija në lamën e letërsisë […]Ndërtimi i Xhamisë Aksa


Tregim Arab* Si e zgjodhi Salamoni truellin, për ndreqjen e xhamisë së tij e tregojnë Arabët me nji rrëfim shum të bukur: “Jeruzalemi ka qenë nji fushë e gjanë dhe e punueme mir; të cilën e kishin në zotnim dy vllezën shumë të dashtun me […]Shpërngulja e fundit e Profetit Muhamed


(Sipas vargjeve të “Qerbelasë” së Naim Frashërit) “Qerbelaja” është një nga veprat më të rëndësishme të Naim Frashërit, e botuar më 1898, dy vjet para vdekjes së poetit. Poema është përmbledhja e 25 kantove, të cilat përshkruajnë ngjarjet kryesore të periudhës post-profetike, të jetës dhe […]Më Selefi se Selefitë…


Këto ditë ka vizituar Shqipërinë dhe Kosovën një nga predikuesit muslimanë më të njohur në botë, sheh Selman el Audah. Në Kosovë shehu i nderuar ka folur edhe për sektarizmin. Në minutin e 27 të videos që mund të ndiqni duke klikuar në këtë link, […]Konferenca me temë “Kush janë Ehli Suneti …


  Habib Ali El Xhifri Me emrin e Zotit, Mëshirues, Mëshirëplotë Falenderimi i takon Zotit, paqja dhe bekimi i Zotit qofshin mbi Profetin as, familjen e tij, shokët e tij, e më pas: Sot me datë 21 dhilkide, e vitit 1437 hixhri, që korrespondon me […]Disiplina e Sufizmit


Ibn Haldun Fragment i shkëptur nga libri i mirënjohur i Ibn Haldunit, “El-Mukadimeh”,  ediconi kritik nga Abdullah Muhamed el-Dervish, vëll. II, fq. 225-242 Kjo disiplinë i përket disiplinave të Sheriatit dhe e ka origjinën në Islam. Sufizmi mbështetet në presupozimin se metoda e atyre njerëzve […]Rregullat e udhës së sufizmit*


Imam Neveviu Rregullat kryesore të udhës së sufizmit janë pesë: 1) Druajtja ndaj Zotit, privatisht dhe publikisht, 2) të jetuarit sipas Sunetit, me fjalë dhe me vepra, 3) Indiferenca karshi faktit nëse të tjerët refuzojnë apo pranojnë, 4) Kënaqësia ndaj Zotit në bollëk dhe mungesë […]Shpërthim mllefi në paradhomën e intoleran …


Para disa ditësh, në rrjetet sociale nisi një fushatë linçimi ndaj Imamit pranë Xhamisë së Kokonozit në Tiranë, pas publikimit të një filmimi ku ai shfaqej në një ceremoni ritualistike të traditës sufi. Siç ndodh rëndom, përmbajtja e komenteve dhe qëndrimeve të një mase kryesisht […]AGJËRIMI NDËRMJET FESË DHE BESIMIT


  Ismail Bardhi “Kush nuk e braktis të folurit e rrejshëm dhe veprimin sipas tij, Allahu nuk ka nevojë që ai ta lërë ushqimin dhe pijen e tij.” (Hadith) “Agjëruesi ka dy gëzime: në iftar dhe me rastin e takimit me Zotin e tij.” (Hadith) […]