Hafizi Shiraziu II


Sheh Muharrem Mitrovica Kur natën e tretë Hafizi po fshinte e pastronte oborrin me një herë e kapi patrolla e rojes, dhe e çoi përpara Princeshës. Tash Hafizi ndodhesh në prani të dashnores Engjelluëshe, trupergjend, flokë derdhun si zamak e kohnave mithologjike qi s’kishte shoqe. […]Hafizi Shiraziu


Sheh Muharrem Mitrovica Hafizi Shiraziu ka qenë i pagëzuem Hoxha Shemsuddin Muhamed dhe ka jetue në kohnat e sundimit të dinastisë Ali Muzaffer (1294-1392). Ai mbasi mbaroi ditunitë e mesme dhe të nalta në Shiraz, u muer me dhanje mësimesh të sa e sa nxansve, […]Nata e Miraxhit*


Mbë derë i trokëlliti, Mbë tre sahat pas jacisë, gaha dysheku e ngriti, me davet të Perëndisë. Urdhëro hip, ja Muhamet, Të ka kam sjellë këtë kalë, të ka bërë Allahu davet, të të rrëfenjë xhemalë. Sa pejgamberë që janë Gjithë i duallë mbë istikballë, […]Mevlúdi jà vedùd!


Bilbili Paq ose Mevlúdi jà vedùd! (Përmbledh vjershat më të mira) U hartua për bijtë Mysliman që marin mësim fe nëpër xhami në orët e pushimit prej Imamve veçan Autorit Botim i Katër (Mevludi ësht i lejuar zyrtarisht me Nr.45) Misionar Islam dhe Mësues i […]Meuludi Sherifë


Lindja e të Madhit Gjithësis, Pejgamberit t’onë Muham-med Mustafás (Lavdiqoftë mbi të) prej SHEH AHMED SHKODRËS Bismillahi Err-rrahmani Err-rrahim Kur t’a thona në ç’do punë Zoti báhet ndihmë. Zotiti qoftë shyqyr gjithmonë pa ja dá Partijet Muham-medit qi na ka bá Qoftë Salati Zotit mbi […]BYRDETUL MEDIH


Përkëthim i El-Burda Kasidesë Prej: Ferit Vokopolës Ish-kryetar i Organizatës Drita Hyjnore dhe ish-anëtar i këshillit të përgjithshëm të Komunitetit Mysliman. Fillonj me Emrin e të Madhit Zot Që ësht’ Bekonjës e Mëshirëplotë !.. Kështu me lot’ të përgjakshme syt’ përse t’u mbuluan? Dhe të […]Poema Muhamedije


Kjo poemë e përkthyer ‘nxitimthi’ motivohet nga dëshira për të sjellë për lexuesin në shqip këto ditë të fillimit të muajit Rabia el-Aual, muajit të lindjes së Profetit të nderuar  – paqja dhe bekimi qoftë mbi të –  sado pak nga bereqeti i kësaj poeme. […]Lindja e Profetit


Ngjashëm si në besëlidhjen me Zotin, përmes njehsimit të Tij, në të njëjtën pozitë është edhe marrdhënia e besimtarit me Profetin e Zotit, të artikuluara sëbashku në formulën e dëshmisë së besimit. Për besimtarët është thelbësore bindja se Profeti Muhamed as. është lajmëtar i shpalljes […]Sejid Muhamed Asim Babai


Baba Rexhepi Muhamed Asim Babai është nga udhërrëfenjësit e shquar Bektashinj dhe shkrimtar i devotshëm. Është prej racës Profetike, prandaj ka titullin Sejid. Ka lindur në Skutari të Stambollit dhe është nga Hashim Babait atje, i quajtur Bandërmalli Zade. Është frymëzuar me frymën mistike Bektashiane […]Qerbelaja*


Armikëtë e rrethuan Më tepërë e shtrënguan. Imami prap’u lëshua, Ushtëria u tmerrua. U përhapn’e prap’ u mblodhë Të gjithë shigjet’ i hothë Shumë shigjeta i shtunë Edhe të shumat’ e zunë. Kali kishte plagë shumë, Gjaku i rridhte lumë, Pa rënkoj e psherëtiti Imam […]