Për Muslimanët që Riciklojnë ‘Talebaniz …


Hidhërimi i shembjes së Teatrit është pasuar me entuziazmin e ngjizjes dhe formësimit të një rezistence të energjizuar civile kundra tanimë regjimit të Edi Ramës. Protestat janë më shumë se shpresë për rindërtimin e teatrit – gjë që në vetvete duhet të jetë kauzë e […]Varret myslimane të Tiranës*


Maks Velo Ky studim përfshin zonënë e Tiranës dhe fshatrat përreth, Yzberisht, Vaqar, Mullet, Petrelë, Pezë, Kërcukje, Ndroq treg, Ndroq lagje e re, Ndroq kala, si dhe disa zona të Durrësit: Ramanat, Manzë, Pjeshkëz, po ashtu kam parë zonat e varreve në dalje të Kavajës […]Kuleuthi*


Tahir Dizdari Po sjellim këtu këtë artikull nga “Fjalori…” i Tahir Dizdarit, për të ndarë sëbashku më tepër se një tekst standard fjalorësh. Teksti është dëshmi e gjallë e zhdërvjellsisë së një dijetari klasi. Një ndër të paktët e kohës kur jetoi, me njohuri të […]Dora e njeriut


Dorian Balliu Kush e ka vënë re se çdo postim të kryeministrit në fb e ripostojnë në faqet e tyre ministrat, deputetët, kryetarët e bashkive, drejtorët, doganierët, punonjësit e administratës, rojet e institucioneve, policët e trafikut, gardianët e burgjeve dhe militantët. Kjo gjë ndodh ose […]“Luftë” ndaj Elvis Naçit


Në qarqet e gazetarëve, siç duket së fundmi, ka një padurim ndaj personit të Elvis Naçit, imamit të Xhamisë së Tabakëve në Tiranë. Si imam, Elvisi është sulmuar edhe herë të tjera në publik, ku mund të përmendim debatin e nxitur nga një gazetare show […]Përcaktimi i Misticizmit n’Islam*


Misticizmi, si termë teknike asht përcaktue e spiegue prej shenjtnish në mënyra të ndryshme. Disa nga këto përcaktime po i apim këtu poshtë: Misticizmi përbahet në mohimin e çdo gjaje përveç Zotit (Dhun-Nuni Misri). Misticizëm, don të thotë, mbështetje të plotë ke Zoti për jetë […]Muhijdin Arabiu dhe Vahdeti Vuxhudi


Baba Rexhepi * Muhijdin Arabiu, konsiderohet si kampioni i përzierjes të misticizmës me filozofinë në shekujt gjashtë dhe shtatë. Vetë është një mistik i shijes në rrugën shpirtërore. Njeri i përpjekjes, i perhizit dhe shëmbëll në të gjitha rregullat mistike. Kishte besim të plotë se çdo […]Bashkëjetesa me Islamofobinë


Ka kaluar vetëm pak kohë nga ndodhia e masakrës në Christchurch të Zelandës së Re, ku mbetën të vrarë 50 besimtarë mysliman të pafajshëm, dhe vala e solidarizimit të shqiptarëve me viktimat pothuajse është shuar. Më shpejt se ky solidarizim njerëzor, është shuar indinjata dhe […]Marifeti sipas Gazaliut


Baba Rexhepi*   Gazaliu pasi refuzoi rrugët e ndryshme të theollogëvet, të filozofëvet dhe të batininjet, iu kthye misticizmës, të cilën e përvetoi si në njohuri ashtu dhe në veprime. Atëherë themeloi theorinë e tij mbi marifetin (njohurinë) e saj, e cila lidhet ngushtë me […]Selefizmi dhe Orientalizmi për origjinat e S …


  Në vazhdën e debateve rreth Sufizmit këto kohët e fundit, por edhe më parë, hoxhallarë selefi në Shqipëri, ndër të tjera, si pjesë të polemikave të tyre kundër Sufizmit, kanë shpërndarë materiale kryesisht të përkthyera për origjinat e Sufizmit, ku mbështetet pretendimi se Sufizmi […]