Nga hil’at te hilalléku


Elton Hatibi Në kulturën osmane hil’at, ose ndryshe “rroba e nderit”, është institucioni i dhurimit të rrobave të kushtueshme nga sulltani kundrejt dinjitareve të ndryshëm, që kryesisht ndodhte në raste ceremoniale. Bëhet fjalë për rroba luksoze prej mëndafshi, kadife apo stofra të shtrenjtë, shpesh të […]Ibn Tejmije rreth natës së gjysmës së mua …


Ka thënë shejh Ibn Tejmije r.f: “lidhur me gjysmën e natës së muajit Shaban sigurisht që janë trasmetuar hadithe të shumta dhe thenie rreth mirësisë së saj. Është transmetuar se një pjese e konsideruar e selefit janë parë të falen në këtë natë. Namazi i […]Dijet Islame në Shqipërinë Osmane


Besnik Sinani ‘Nun. Betohem për penën dhe për atë që ata shkruajnë’ – Kuran, 68:1 Kur myslimanët shqiptarë flasin për “hoxhallarët e traditës” gati në mënyrë ekskluzive i referohen brezave të hoxhallarëve fill para ndalimit të fesë nga komunizmi. Informacioni apo qoftë edhe kureshtja për […]Bujrum: Një Ftesë, Tre Sugjerime, dhe një …


Besnik Sinani Ftesë e hapur Në javët e kaluara kjo faqe i ka dhënë hapsirë një sërë debatesh, së pari me Rudian Zekthin mbi festat dhe të shenjtën, e më së fundmi mbi librin e sapobotuar të Sabaudin Jasharit, me fokus mënyrën se si është […]Tre këshilla për Vëllezërit e mi Sufinjë …


Sabahudin Jashari Me emrin e të Madhit Allah, të Urtit e të Drejtit… . Paqa qoftë mbi Imamin e Etkijave dhe Evlijave, Muhamed Mustafanë, i cili na ka lënë me argumentin e qartë e totalisht të ndriçuar. Arsyeja se pse po marr mundimin t’i shkruaj […]Një didaskali


Rudian Zekthi Në shkrimin “Feja si antifestë” e botuar më 13 janar në këtë faqe, me autor Besnik Sinanin, paraqiten disa teza rreth festave në përgjithësi dhe Vitit të Ri në veçanti (rreth qëndrimit që duhet të mbajnë myslimanët ndaj tyre), të cilat janë krejt […]Feja si Anti-Festë


Besnik Sinani Prej vitesh në hapësirat mediatike shqiptare janë ngritur zëra alarmantë që problematizojnë refuzimin e disa myslimanëve për të festuar vitin e ri. Ky refuzim është shënuar me llagapin e njohur të ekstremizmit, dhe bën thirrje për vëmendjen e publikut ndaj rëndësisë së supozuar […]“Uniteti Hyjnor” ndërmjet esharinjve dhe …


Eduart Shefkiu Doktrina esharite për të kuptuar dhe shpjeguar monoteizmin e ka sqaruar atë  duke e cilësuar si monoteizmi i Qenies absolute, monoteizmi i cilësive të Tij dhe monoteizmi i veprimeve. Ndërsa Ibn Tejmije, monoteizmin e ka ndarë në tri pjesë. 1. Monoteizmi i Hyjnisë […]Komplikimet e Aba-s


Elton Hatibi Nga një vështrim i shpejtë në disa fjalorë apo edhe në tekste fetare vërejmë një shumllojshmëri kuptimore për fjalën abà. Fjalori i turqishtes, prej nga ka ardhur në shqip kjo fjalë, e shënon “stof leshi i punuar fort”, ndërkaq kuptim tjetër ka atë […]Islamizimi dhe Ekskomunikimi i Edi Ramës


Besnik Sinani Auto-Islamizmi i ligjërimit publik të Ramës. Në një nga dhjetë urdhëresat e Biblës, e gjetur në librin e Eksodit (20:7), besimtarët urdhërohen: “Mos e përmend emrin e Zotit kot”. Sipas disa komentarëve, ky varg biblik ndalon përmendjen e emrit të Zotit pa treguar […]