Origjina Islame e Spitalit Modern


David W. Tschanz Spitali do të pranoje të gjithë pacientët, burra e gra, derisa të shërohen totalisht. Të gjitha shpenzimet do mbulohen nga spitali, për pacientë vendali apo të ardhur nga larg, për të fortë e të dobët, me status të lartë apo të ulët, […]Demir Hani


Elton Hatibi Kur viziton faqen zyrtare të Bashkisë së Tepelenës, në legjendën e hartës së qytetit, krahas kalasë apo kampit të intenimit, si vend të vizitueshem shohim të shënuar “Vakëfi i Demir Hanit”. Përveç kësaj vendndodhje gjeografike, aty nuk gjendet asnjë informacion rreth këtij vendi […]Çlirimi nga toka


Sulmet terroriste në Zelandën e Re ndaj besimtarëve myslimanë, ku mbetën të vrarë mbi 50 persona, përbën sulmin më të tmerrshëm dhe famëkeq të ndodhur ndonjëherë në dekadat e fundit në botën perëndimore. Mbase për herë të parë në këtë shkallë, ky sulm shpërfaqi solidarizimin […]Hasan Zyko Kamberi


Hafiz Ali Korça*   Hasani dy shekuj më parë ronte në Kolonjë, është nga fshati Starje. Ky studimet e tija, sipas zakonit t’atëherçmit, i pat bërë në Stamboll. Hasani ish një nga ulematë më të mëdhej t’asaj kohej. Parësija e Shqipërisë e nderonin me të […]Nderimi i Profetit


Annemarie Schimmel*   Tek Mesnevia, Rumi na rrëfen se si Muhamedi fëmijë i humbet Halimes, mëndeshës së tij, e cila, zhytur në vaj, ngushëllohet me fjalët: Mos u brengos, ai ty nuk të humbet,                        […]Lloj’ i tretë i qyfrit


Imam Bergeviu*   Asht qyfri (hyqmija) i gjykueshëm. (D.m.th: Ajo gja qi asht qyfër si mbas gjykimit të sheriatit). Ai, asht sendi q’e ka ba Zoti ose pejganberi si shejë përgënjështrimi, si për shembëll: Me ç’nderuë at’ send qi asht vaxhib nderimi i ati, me […]“Seleksioneri intuitiv” vazhdon


Është kthyer në normë tashmë kur hulumtime, analiza apo raporte që duan të evidentojnë fenomene negative tek myslimanët shqiptarë, të shënjohen nën ombrellën e “fetares”, sipas modelit të raportit “Radikalizmi fetar dhe ekstremizmi i dhunshëm në Shqipëri”,, përgatitur nga Instituti për Demokraci dhe Ndërmjetësim (IDM) […]Gazaliu klasifikues i njohurivet


Baba Rexhepi* Gazaliu në veprat e tija kallzon se qysh i klasifikon njohurit. Tregoj se cilat janë njohuri të përfituara dhe deduktive dhe cilat janë të frymëzuara ose të dhuruara me anën e frymëzimit. Në librat e tija tregon gjithashtu se cilët janë pasonjësit e […]Ndriçimi dhe ekstazi


Raynold A. Nicholson*   Zoti, që në Kuran përshkruhet si “drita e qejve dhe e tokës”, nuk mund të shifet me anë të syrit të trupit. Aji àsht i dukshëm vetëm me vështrimin e mbrendshëm të “zëmrës”. Shfaqja e zëmërës (ru’jet ul-kalb) percaktohet si “tejveshtrim […]“Mbi dyzet qerre ngarkova krahun e trumcaku …


Sheriati dhe Tarikati tek Bektashinjtë* John Kingsley Birge   Në një nga citimet më të përmendura të Muhamedit, që gjallon mes bektashinjve, është ai që rëndom gjendet shkruar mbi hyrjen e lozhës ose mejdanit. “Unë jam qyteti i dijes dhe Aliu është porta e tij” […]