“Harta e ligjërimit” dhe më tej …


Roald A. Hysa Dalja së fundmi e librit “Harta e Ligjërimit Islam bashkëkohor tek Shqiptarët” është edhe prurja më e fundit mbi të cilin tashmë kanë nisur diskutimet rreth kësaj teme. Hoxha Sabahudin Jashari ka hapur me këtë libër një temë shumë të vështirë për […]Sufizmin në Dy Libra të Shoqatës Ardhmëri …


Eduart Shefkiu Libri i fundit i hoxhë Sabahudin Jasharit, Hartë e Ligjërimit Islam Bashkohor tek Shqiptarët, siç është vënë në dukje tashmë, përfshin edhe disa faqe ku adreson Sufizmin dhe tarikatet. Në fakt ky punim pason një tjetër libër të botuar po nga shoqata Ardhmëria, […]Me Librin e Sabahudin Jasharit


Besnik Sinani Dalja këto ditë e librit Hartë e Ligjërimit Islam Bashkëkohor tek Shqiptarët, të hoxhës së nderuar Sabahudin Jasharit, përbën një ndërhyrje të rëndësishme në mendimin mysliman shqiptar. Kjo pasi ky libër përbën një përpjekje për të reflektuar në mënyrë teologjike për shqetësimet e […]Vetëvendosja dhe “Vota Myslimane”


Besnik Sinani Më datë 9 Janar, portali “tesheshi” botoi një artikull nga Enklid Pelari, i cili në kontekstin e takimit të Ramës me Erdoganin, bënte thirrje që blloku i supozuar i “votës myslimane” duhet të mbështesë Ramën. Ka shumçka që mund të debatohet në këtë […]Franca dhe afera e saj e dashurisë me kokë- …


Joseph Massad* Fernand Meyssonnier ishte ekzekutuesi i fundit zyrtat i ngarkuar me ekzekutimin e algjerianëve me gijotinë. Shërbeu në këtë detyrë nga viti 1947 deri në 1958, një periudhë në të cilën ai pretendon se ka ekzekutuar 200 algjerianë. Urdhëri për ekzekutimin e 45 prej tyre kish […]Shqipëria e madhe sa një xixë


Idlir Azizaj Dhe plaku i verbër preku me dorë gurin që Asmaenkas mbuloi me cohë, te buza e shpellës, dhe tha: -Ohu, ju paska lënë baba gjithë këto pare!                                                                                                 Ibn-Hisham, Shpella Në sheshin Nënë Tereza të Prishtinës del çdo ditë një kukull. Me krahët […]Holokausti kosovar


Idlir Azizaj Dhe i ulur në gjunjë, u luta për shtatë orë, siç nuk ndodh më në vendet tuaja të pabesa, dhe i blatova zotave holokaustine mendimeve të mia. Alexandre Dumas Profesori amerikan, mësimdhënës në Universtitetin e Prishtinës, piu edhe një gllënjkë kafe filtri nga […]Pasojat e racizmit antimusliman në Evropë p …


Adem Ferizaj*  Rritja e partive të djathta është fenomen global dhe i rrezikshëm për shqiptarët. Ekstremistët e djathtë në vazhdimësi po e sulmojnë ekzistencën e shtetit të Kosovës. Figurat publike si Thilo Sarrazin dhe Peter Handke, në hapësirat gjermanofolëse, janë ndër përfaqësuesit më të zëshëm […]Udhëtimi Drejt Vatrës


Abdal Hakim Murad Këtu po sjellim përkthimin e parathënies së librit më të fundit të Abdal Hakim Murad (Tim Winter). Ai është profesor në Universitetin e Kembrixh, dhe Dekan i Kolegjit Musliman të Kembrixh në Angli. Ai njihet si ndër teologët dhe mendimtarët më prominentë […]Rreth Debatit për Teravitë dhe Diskriminimi …


Besnik Sinani Këto ditë është bërë publik peticioni i disa besimtarëve myslimanë, drejtuar myftinisë së Tiranës, ku propozohet që myftinia të kërkojë nga autoritetet miratimin e mbajtjes së faljeve të përnatshme gjatë muajit Ramazan në sheshin Skenderbej. Muaji Ramazan pritet të fillojë brenda një jave, […]