Mevludi Shqiptar


Kjo që po sjellim këtu është nje copëz prej mevludit të organizuar në Janar të vitit 1991, me rastin e rihapjes së Xhamisë së Et’hem Beut. Mevludi është kënduar prej tre hoxhallarëve të nderuar: HAXHI  SULA,  ISMET  TANCICA , QAMIL BULKU. Allahu i pastë meshiruar. […]


Nuk ka komente


Lutja e kafemanit


Kështu e ka konsideruar Osman Myderrizi* këtë copëz poezie të fillimshekullit XVIII. Në kushte karantine, kjo “lutje” mbase merr kuptim të veçantë, jo aq nga mungesa e kafes si produkt, siç mund të ketë qenë e zakonshme në kohën e Muçizades, por nga ajo që […]


1 koment


Banu usta e ha pilaf*


     Me gjasë kjo anekdotë që po e sjellim këtu, origjinën e ka nga kultura urbane e metropoleve osmane. Kjo jo vetëm sepse në përmbledhje të tilla, prej nga ku e kemi marrë, janë të mirënjohura tekstet që korespondojnë me të ngjashme të tjera publikuar në […]


Nuk ka komente


Zjarr prej Xhehenemit


Zjarri në kulturën islamike është parasëgjithash sinonim i Ferrit, vendit ku përfundojnë pabesimtarët dhe keqbërësit në Ditën e Gjyqit të Fundit. Janë të shumta versetet kuranore apo traditat profetike të cilat formësojnë një përfytyrim të përgjithshëm rreth Ferrit si vend dënimi, ku vuajtjet dhe torturat […]


Nuk ka komente