Dritëhijet e Xhamisë së re

Xhamia-e-re

 

Ermir Hoxha

Muslimanët e hapësirave shqiptare, pas mbi 20-vitesh rithemelim e ridimensionim të jetës islame, kanë nevojë për një lloj bilanci, një lloj procesi vetëkritik, për të parë çfarë ka shkuar mirë e çfarë nuk ka shkuar mirë në këto vite; çfarë mund të përmisohet e pse ka ngërçe në disa drejtime. Ne ndodhemi gjithnjë mes dy sferave të ligjërimit e komunikimit: me “tjetrin” jashtë nesh dhe tjetrin si ne. Dhe gjithnjë kam menduar se debati, ballafaqimi, një lloj përmase e frymës kritike, por jo si qëllim në vetvete, është imperativ brenda bashkësisë tonë, para se të rreshtohemi në llogoret e mbrojtjes apo sulmit me “tjetrin” përballë jo si ne. Tek e fundit, “tjetri” (jo mysliman pra), mu për shkak se nuk është mysliman, nuk mundet asesi të posedojë kritere të pastërta islame në punë e gjykime. Ai është i dënuar për të mos qenë si ne! Ndërsa këto kushtëzime hiqen në ligjërimin tonë të brendshëm, pasi mëtojmë se përballë kemi “tjetrin” si ne, me të njëjtat premisa gjykimi, me të njëjtin moral, me të njëjtin burim referencial, siç thuhet zakonisht Kuran & Sunet. Po të vërehet me vëmendje, cdo lloj ndodhie që na prek direkt ose indirekt në interesat apo sentimentet tona, shërben dhe si një letër lakmusi për të dalluar qartë kualitetin tonë fetar. “Xhamia e madhe”, (e ëndërruar dhe e dëshiruar) e Tiranës, por dhe ajo e Prishtinës (në Maqedoni është Burmali – Xhamia ekuivalentja e dy të parave), ka qënë e mbetet një letër lakmusi konstante e maturisë tonë fetare, e aftësisë përthithëse të thellësisë së besimit dhe e përçimit të tij cilësor në terrenin e gjërave. “Xhamia e madhe” – jo si objekt por si kauzë, duke përfshirë të tre xhamitë e sipërpërmendura të hapësirave kryesore shqiptare, –  po, u shndërrua në kauzë gjithë këto vite, saqë ndërtimi i saj, gati – gati është parë si finalja e një beteje dhëmb për dhëmbë me të paudhët që na qeverisin. Këta të dytët janë parë si të ligj, aktorë të ndyrë të një konspiracioni anti-islam këtyre anëve, të ekzekutuar parreshtur ma armën e mallkimit të pafre, e jo pak raste, me një gjuhë rrugaçërore që kursesi nuk mund të jetë ajo e një myslimani. E mësojmë në teori, por e harrojmë në praktikë, si ai “i ligu” është aty si sprovë për ne, sprovë e durimit, e moralit, e të drejtës, e një set-i principesh islame, siç ka qënë dhe përballë çdo Profeti apo të Dërguari të Zotit.

Rikthehemi tek “Xhamia”. Mund të jem tërësisht gabim dhe jam i hapur ta pranoj atë nga çdo më i ditur se unë, pavarësisht moshës apo statusit social, por në Sunetin Profetik, nuk kam dalluar që xhamia si një institucion islam apo objekt kulti, të jetë potencuar në përmasat e një sfide, siç ka ndodhur këto vite. Ajo që është potencuar, është “njeriu”, myslimani si një individ model i kompletuar, që çdo çast, me punët e tij, moralin e tij, është një lloj oferte, një lloj alternative pozitive për ta përmisuar botën që e rrethon, me besim të qashtër, punë të mira e drejtësi.

Tek sfida e “Xhamisë”, ne mundemi sot të nxjerrim në pah rrënjët e një psikoze aspak të shëndetshme që na karakterizon. Në gjithë këto vite, ajo kaploi si drejtuesit fetare e si besimtarët e thjeshtë, të cilët vetëinjektuan një dozë të rëndë manie persekucioni në vetëdijen fetare, duke parapëlqyer ta jetojnë  fenë më tepër si viktima, në një kompleks inferioriteti të pashoq, në pamundësi për të punuar fuqishëm e për të jetuar si triumfatorë. Nga njerëzit e mimbereve, rregullisht është folur e flitet për Sunetin e të Dërguarit (a.s), por nuk na është sqaruar nëse ka shfaqur ndonjëherë kompleks persekucioni ai apo shokët e tij?! Si ishte raporti mes ankesës, qarravitjes nga njëra anë; e durimit, punës, vizionit e strategjisë nga ana tjetër, e  të të Dërguarit të Zotit (a.s)?! Kujt i është ankuar ai?!

Që sot e tutje do të kemi “Xhami të madhe”, por kur do kemi ne punë të mëdha, të dukshme, të prekshme?! Ne thelb, Islami nuk kërkon por jep. Myslimani është ai që oferton, që jep, që dhuron, e jo ai që ankohet, jargavitet, bën gërrnjarin orë e çast, që vetëm kërkon e nuk jep asgjë.  Po cilat janë këto punë të mëdha?

Eshtë i natyrshëm gëzimi një besimtari kur sheh të ndërtohet një “Shtëpi e Zotit”, ku ai do kryejë adhurimet, do përftojë dije e do vëllazërohet me të tjerë njerëz nën emrin e Zotit. Por gëzimi masiv i të shtunës paradite, në formën e vet të papërmbajtshme dhe aspak në kufijtë e modestisë, ishte njeherësh dhe një gëzim naiv, tipik prej një bashkësie që kënaqet me pak dhe me pjacë të ulët pretendimesh. Të gëzonte fakti i një uniteti e uniformiteti në atë lloj gëzimi, por përse nuk ekziston ky lloj uniteti në iniciativa më të mëdha dhe madje shumë të domosdoshme se vetë “Xhamia e madhe”. Pyes: perse nuk kanë arritur sot myslimanët që më të njëjtën eufori e unitet, të kenë ndërmarrje prodhuese e fitimprurëse, të kenë media, të kenë institucione arsimore; ose të jenë aktorë të ethshëm social, në mbrojtje të ambientit, apo në denoncimin e së keqes gjithëçfarëshe, edhe kur ajo nuk është e lidhur drejtpërdrejt me punët e fesë?!

Madhështor e quajti shumëkush projektin turk të  “Xhamisë”, por pa na u sqaruar nëse është madhështor nga madhësia apo nga të qënurit unik?! Një xhami, sido që jetë, me çfarëdolloj materiali të ndërtohet, sado e madhe apo e vogël në përmasa, në thelb është madhështore, derisa aty adhurohet Zoti. Në këtë kontekst, kam parë me sytë e mij një xhami tejet më madhështore, një xhami prej tre metra katrorësh hapësire, sajuar me plastmas e copa dërrasash, mes një grumbulli barakash rome, nga një plak rom i udhëzuar në Islam. Çështja është se madhështia e një xhamie, është e lidhur pazgjidhshmërisht dhe me madhështinë e fesë; dhe ndër më madhështorja e Islamit, është se nuk është mistik, i veçuar, asketik; por i shkrirë me jetën, vetë jeta! Në këtë kuptim, xhamitë, jo thjesht për vendodhjen e vendndërtimin e tyre, nuk u përkasin vetëm besimtarëve, por të gjithë bashkësisë njerëzore rreth e rrutoll, paçka ndryshueshmërive në status, bindje e sentimente. Në një projekt arkitektural, sfida kryesore është pozita e saj në raport me ambientin: nëse do jetë struktura arrogante, shprehëse pushteti, vetmitare; apo do jetë e ngrohtë, e dashur, mikëpritëse, shoqërore, përmisuese e cilësisë së jetës rreth e qark me një imazh ledhatues, paçka vëllimit apo hapësirës që zë. Projekti i ofruar nuk ka sfidën, nuk ka uniken, nuk ka të renë; ajo mbush e plotëson një dëshirë të masës, por përjashton krejtësisht atë target-grup shoqëror, besimtarë ose jo të tillë, me ndjeshmëri më të thella, me pretendime me komplekse. Si shembull, mund te marrim dy xhami, Et`hem Beun dhe Dine Hoxhën. Për masën e thjeshtë, të dyja janë ok. Por në një kontekst më të gjërë, ato nuk janë kurrsesi njëlloj. Nëse Tiranës ja heq Dine Hoxhën, nuk ndodh asgjë; nëse i heq Et`hem Beun, pushon së qëni Tiranë. Duke qëndruar gjithnjë tek cilësimi “madhështor”, madhështore është dhe Katedralja Ortodokse tek Ministria e Mbrojtjes, por ajo është e tillë në funksion të vetvetes e jo të qytetit; është mistike me tepri, ç`ka e bën vetmitare, arrogante; të paintegrueshme në zulmën e jetës së një qyteti; as e fton qytetin të hyjë aty, e as qyteti nuk e fton në veten e tij. A ekziston ky rrezik dhe për projektin e paraqitur?! Shikoni Xhaminë e Madhe të Fierit, madhështore është dukur ne letër, por gjërat, vlera e tyre reale, testohet në terren. Në terren, në një kontekst të gjërë urban, prej specialistëve të arkitekturës, ai projekt konsiderohet i dështuar. Sakaq, “Xhaminë” e Tiranës mund ta hasësh lehtshëm si model në çdo lagje të qyteteve turke, makar dhe në fshatrat e Maqedonisë, ndonëse në përmasa më të vogla. Me tepër se sa një projekt, mbi të cilin lapsi e goma kanë punuar parreshtur, e projektuesi ka kaluar netë pa gjumë, çdo gjë aty ngjan me një vizatim normal, të një xhamie normale, që e theksoj, përveç joshjes së natyrshme prej besimtari, në kontekste më të gjëra sociale dhe urbane nuk ofron asgjë. Por kjo nuk është aq e thjeshtë, sepse është fjala për një Xhami në zemër të kryeqytetit, e cila do jetë aty gjithnjë, por varet: si një pikë e shndritshme apo si një pikë hirtë?!

Në faqe sociale dje është publikuar dhe projekti i ashtuquajtur “Rama”, në fakt projekti i studios daneze “Big”. Nuk dua t`i futem fare zbërthimit të atij projekti, mundet që mos ketë qenë ai më adapti, ndonëse një gjë nuk i diskutohej si vlerë, paçka rezervave për konstruktin apo formën: e shndërronte atë si me pahir në një xhami të çdo banori, ku “tjetri” në mos për t`u falur, do ishte aty për shplodhje, meditim, xhiro me gruan, fëmijët, familjen, bisedë me një mik, një shok. Ishte e destinuar për të qënë jo diçka mistike që mbante në distancë njeriun duke i imponuar drojtjen prej misterit, por për të qënë e përditshmja e mëse e zakonshme e tij, si buka që ha. Por dua te theksoj precedentin që la Rama në bërjen e një punë, që për paradoks, ishte shumë më islame se proçedura e ndjekur nga KMSH-ja, e cila duhej të bënte të njëjtën gjë: të shpallte një konkurs, të ftonte ca burra të mençur, që në rradhët e bashkësisë islame nuk janë pak, e të kalonte në sitën e diskutimit, analizës e kritikës me ta çdo projekt. Krahas kësaj , të  krijonte dhe një hapësirë përthithje idesh nga çdo besimtar i thjeshtë, e gjithë procesin ta bënte në një transparencë të admirueshme, duke dhënë shembullin e mirë se është vërtet një institucion përfaqsues serioz, që punon katërcipërisht me norma islame në çdo zë. Por përkundër kësaj, dikton një projekt pas kaluar në asnjë lloj filtri, pa u mbrojtur nga askush, pa oponencë të askujt. Të  shtunën e inaugurimit, folën të gjithë përveç kryesorit: projektuesit, i cili duhej ta na thoshte se mbi ç`kritere e kishte ideuar, mbi ç`studime; sa kohë i kishte marrë projekti, ç`farë detajesh unike ofronte, pse duhet të ishte ai projekti me adapt për një xhami të madhe në kryeqytetin shqiptar, etj., etj. Nga ana tjetër, pse patjetër projekti duhej të vinte nga një arkitekt turk dhe patjetër nga Turqia, ndërkohë që brenda bashkësisë islame shqiptare, ka arkitektë të shkëlqyer, njerëz me ide e projekte shumë më vizionare e ambiciozë.

Nuk dua të bëj rrufelëshuesin në qiellin e lumturisë së bashkëbesimtarëve të mij, kudo që ndodhen. Kritikën time poashtu, nuk e konsideroj adekuativisht të drejtë, gjersa dhe kësaj nuk do ja bëj dikush oponencën, nëse vërtet ka argumenta. Sigurisht që nuk marr guximin të shprehem se kjo Xhami, ky projekt, nesër kur të jetë konkret, nuk do arrijë të përmbushë të gjithë kërkesat në një kompleks pritshmërish. Sfidë kryesore mbetet ajo nëse kjo Xhami do mbetet thjesht e myslimanëve (dhe e një numri të kufizuar të tillësh), apo dhe e Tiranës, ritmit të saj, trendit të saj drejt sfidave serioze arkitektonike dhe urbane të së ardhmes.

Çdo produkt i yni, është refleksion i asaj që ne jemi. Kjo Xhami duhet të reflektonte maturimin tonë këto vite, pjekjen tonë, një klas tjetër punësh e një tjetër vetëdije të lartë besimi. Por druaj se nuk ka ndodhur kështu. Qofsha unë i gabuar e Xhamia e hajrit!

Comments

 • “Një xhami, sido që jetë, me çfarëdolloj materiali të ndërtohet, sado e madhe apo e vogël në përmasa, në thelb është madhështore, derisa aty adhurohet Zoti. Në këtë kontekst, kam parë me sytë e mij një xhami tejet më madhështore, një xhami prej tre metra katrorësh hapësire, sajuar me plastmas e copa dërrasash, mes një grumbulli barakash rome, nga një plak rom i udhëzuar në Islam. Çështja është se madhështia e një xhamie, është e lidhur pazgjidhshmërisht dhe me madhështinë e fesë; dhe ndër më madhështorja e Islamit, është se nuk është mistik, i veçuar, asketik; por i shkrirë me jetën, vetë jeta! Në këtë kuptim, xhamitë, jo thjesht për vendodhjen e vendndërtimin e tyre, nuk u përkasin vetëm besimtarëve, por të gjithë bashkësisë njerëzore rreth e rrutoll, paçka ndryshueshmërive në status, bindje e sentimente. Në një projekt arkitektural, sfida kryesore është pozita e saj në raport me ambientin: nëse do jetë struktura arrogante, shprehëse pushteti, vetmitare; apo do jetë e ngrohtë, e dashur, mikëpritëse, shoqërore, përmisuese e cilësisë së jetës rreth e qark me një imazh ledhatues, paçka vëllimit apo hapësirës që zë.”
  Pergezime te pamasa autorit per mendimin e qashter. Derisa muslimanet ta kuptojne se islami eshte Jete dhe jo ngurtesi dogmatike, do na lipsen kritika te tilla te fuqishme.

 • Per sa kohe qe do te kemi perden si etalon estetike, ky lloj zgjimi i befte parazgjedhor dhe me qellim minimin e kutise se votave do te rezultoje gjithnje fallco. Ky shkrim vjen si qershia me alkol mbi nje torte hallall.

  • Kete qershine me alkol e thua vetem nese te dhimbset Berisha me shume se xhamia. Ermir, ky eshte artikulli me I mire qe kam lexuar ndonjehere prej teje.

   Nje observim: gjithe kete debat per xhamine, apo dhe futbollistet mes nesh nuk behej I mundur pa patur kete faqe.

   • Ne fakt me dhimbset Egin Ceka, qe ishte rrahur e turperuar sot nga ai tipi gjate qe beka pune te mira, pune ala muslimonce. Me dhimbset edhe nje vella tjeter qe eshte detyruar te largohet nga puna mbas dhjetra kercenimesh me jete atij dhe familjes se tij nese nuk firmoste per ndertimin te varri i Sul Pashes. Te firmoste per ate tmerrin arkitektonik qe e nxjerr qafen e trashe mbas catise se Ethem Beut. Para xhamise se re, me dhimset tavani barok i Kokonozit, i mbetur jetim. Pasi i eshte shkeputur dhunshem nen furcen me gelqere te ikuizitoreve te se bukures, pjesa qe i jepte jete dhe i krijonte kotrapunktin, ornamente te stilizuara gjeometrike qe zbrisnin deri afer dyshemese. Me dhimbsen Tabaket, xhamia e te premteve te mia te para. Tashme e shnderruar ne nje vile trekateshe me roje te dera, me mafilin e grave gjithnje mbyll me celes, e me banjot brenda ne xhami gjithnje e me te pista. Me dhimbset edhe me e bukura mbijetuar rastesisht xhamia e Ethem Beut, kur i varin perden e teravive, shemtute me dy gozhde nga i gjys metri ngul mbi muret e hijshme. E me duket sikur i kane ngulur per fajin tim. Kujtoj me mall lulen me gjethe te kuqe qe varej mbi muret e Dine Hoxhes, si simbol i rezistences se natyres ndaj percudnimit qe po i benin asaj xhamie. E vrane dhe ate se ishtendryshe se ishte e bukur. Per mua ajo kishte cel per nder te shpirtit te Hoxhes se nderuar dhe sa here e shihja e kujtoja ne dua. Ndaj perpara se te me dhimbset nje xhami e madhe per karshillek te komishut tim kaurr, me pare me dhimbsen keto qe mi keni shaterruar qofte edhe me heshtjen tuaj.

 • Xhamia o vlla po behet, ti si pjese e grupit te punes me edi Ramen ne Krye nuk duhet te besh kritike sepse je ne konflikt interesi emocional keshtu qe une mendoj se xhamia nderthur brenda vetes se saj disa tipare dhe cilesi

  Indetitetin Islam
  Indetitetin Historik
  Identitetin Kulturor

  Mbi keto tre baza mund te flasim dhe gjykojme per xhamine.Nese nje xhami ne shqiperi i perngjan nje kishe, sinagoge, tepulli budist etj ajo e humb vleren e saj, gjithashtu nese nje xhami nuk percon rrezatim Islam per nje barake dhe disa plasmase dhe nje plak te udhezuar ajo nuk eshte xhami por eshte vendfalje e perkoheshme.
  Nese nje xhamia nuk njihet simbolikisht ne fizionomine e saj historike, kulturore te atij vendit dhe njerzit e tij atehere ajo ka humbur nje pjese te saj.
  ajo qe kerkuan zviceranet ne referendumin e tyre ishte mosndertimi i minares nper xhamia.Lind pyetja: Pse? Sepse nuk deshironin qe qyteti i tyre te kishte simbole Islame ne arkitekture apo nepermjet minareve te tyre te percohej ezani islam.Po cmund te themi kur Edi Rama ben nje konkurs te sponsorizuar nga Kuvajtjanet, perzgjedh vete nje komision jashte tagrit te tij de juor dhe de fakto per te administruar nje objekt kulti te fese qe ai si perket dhe per te qene naive ne po besojme se ai na donte te miren sepse po bente nje xhami per ne nderkohe qe ai spo bente nje xhami por ai po na shuante nje shanc qe ne do kishim ne te ardhmen per nje xhami me indetitet Islam, Identitet Kulturor dhe indentitet historik.Edi Rama dhe komisioni i tij perzgjodhi nje projekt qe fatkeqesisht nuk ruante asnje nga keto tre faktore te rendesisem .Ai nuk ruajti faktorin e identitetit Islam duke e kthyer xhamine ne nje muze te tolerances midis feve duke nderthurur brenda truallit vakuf prurje te feve te tjera qofshin ato simbole, relike apo histori te tyre.Pra kur dikush do hynte ne xhami ne vend qe ti kujtohej Zoti do shikonte fotografi (imagjinate) prifterinjsh, kryqe, Varre teqesh etj.Pra si mund ta ruante projekti i pare identitetin Islam duke e kthyer xhamine ne nje muze piramidal ne vend tia kthente ate qytetarit islam.
  Nga aspekti Historik ai beri nje nderthurje me modernen mirepo ne aspektin kulturoro arkeologjik ajo nuk ishte nje xhami por te jepte pershtypjen e nje titaniku qe kishte futur ne dallget e cmendurise masonike te Rames besimtaret muslimane.

  Pse jemi naiv dhe e prostituojme shpirterisht per edi Ramen.E verteta me te vertete nuk eshte tapi e njeriut por ajo ka nje origjine njerzore, ato qe njohin sheriatin islam mund ti besojne cdo perrale djallezore sepse mendojne se e verteta mund te dal prej cdo djalli qofte dhe njehere ne vit.Kurse Islami ka vendos kritere per te qene pjese e atyre njerzve qe njerzit te besojne, kjo jo sepse ti je i pavarur gjithmone emocionalisht apo monetarisht nga e verteta apo personi qe e thote ate.

  Sinqerisht mua me duket naivitet qe ermiri shkruan ne kete mynyre per xhamine e re e cila sipas tij qenka larg barakes me plasmas te jetes Islame apo te titanikut qe zgjodhi ai bashke me Ramen per muslimanet Tiranas.Mua do me vinte turp te flisja per kete xhamine tjeter po te kisha qene pjese e komisionit te Rames dhe do i beja nje introspeksion shpirteror ndjenjave simpatizante ndaj tij.

 • Ermir te pergezoj per shkrimin. Te pakten ne kete vend egzistojne njerez qe nuk bien pre e sugjestionimeve te kryeministrit dhe i tullave & llacit qe importohet e financohen nga Turqija. Pervec se e mbeshtes totalisht shkrimin tuaj realist i shtoj dhe disa pika:

  1- Ndertimi xhamise alla-turke shpreh akoma mentalitetin shqiptar i cili e shikon islamin dhe historine e saj nepermjet “lupave” te historise Turke e jo nepermjet histori-berjes se vet. Pra nje arratisje nga lirija vendimmarrjes dhe organizimit kolektiv, ku akoma presim qe tjetri te na e beje kete vend dhe jo ne.

  2- Ky lloj ndertimi vjen si pergjigje e ndertimit te dy objekteve te kulteve te ndertuara me pare nga fete e tjera, cka ne thelb duket si nje lufte materiale (zaptim hapsirash publike per te ndertuar objekte kulti) e jo si nje performim apo nevoje spirituale. Thene ndryshe filozofia Islame bazohet ne thirrje dhe tolarence dhe aspak ne lufte cimentimi dhe konkurence.

  3-Ajo xhami demton vet fene, sepse tashme dihet fakti se katedralet financohen nga Greqia, kishat nga vatikani dhe ajo qe i mungonte ketij trekendeshi ishte pikerisht nje projekt Turk me nje arkitekture Turke per te na dhene konotacionet e nje feje qe financohet thjesht dhe vetem nga Turqia. Pra tanime, me shume sesa progres fetar, keto ndertime duken si lufte shtetesh te cilat imponojne kulturen e tyre religjioze per te ushtruar influence ne ballkan. Dhe kjo e vetme mjaftonte per ta rishikuar kete dhe nje here kete projekt.

  4- Se fundmi nuk mund te le pa permendur dhe faktorin elektoral, i cili qofte nga e majta apo nga e djathta shfrytezohet si nje karrem per te kapur ca vota me shume nga rrathet e myslimaneve.

  Dhe nese e gjithe kjo situate na sodisfakson, atehere do te thote se vazhdojme te mbetemi deficitar ne kuptimin e aktualitetit politik, ne organizimin kolektiv dhe ne performimin fetar. Apo me keq, se nuk dime te kontribuojme ne administrmin publik dhe zgjidhjen e problemeve sociale te ketij vendi. Shkurt nuk behemi dot aktore dhe faktore te vendimmarrjes publike. Ose ne rastin me te keq nuk influencojme dot ne keto vendimmarrje, as kur jemi pale interesi.

  • Kjo xhami eshte nevoje dhe e drejte qe kemi, ta interpretoje kush te doje si pergjigje ndaj dickaje dhe te na tregojne se aty ishte Sala dhe Basha. Kujt po i behet vone? Pastaj ti pa pasur ndonje prove, sa ben suidhan per vellezerit tu qe e paskan hallin te inati me kishat, bej husnudhan se fiton noj sevap.

   Xhamite alla-turke jane xhamite me te bukura qe kemi; ne Berat, Shkoder, Elbasan, Tirane, Kosove etj. Hiqi keto dhe do ngelemi me vilen 3 kateshe te Tabakeve.

   Xhamija inshaallah do duket aq mrekullueshem sa duket xhamija e Parruces ne Shkoder qe u ndertua para pak vitesh me kete lloj stili alla-turka. Ajo duket sikur ka shekuj aty. Syrin e kemi te mesuar pa merak, nuk na e vret si ajo gjeja qe po planifikonte Rama.

   Per vete do preferoja dicka me moderne, por padyshim te lidhur me traditen tone, kupto traditen osmane ne rastin e arkitektures te xhamive. Ne arkitekture te pakten kemi qene po aq osmane me shije sa turqit, dhe kemi kontribuar te kjo kulture. Me kete stil krenohemi dhe i kemi dal perzot.

   Mund te behej me mire dhe padyshim qe shume kritika teknike mund te jene te drejta. Si perfundim, per hajer na qofte.

 • Ja dhe reagimi i ketij kryemjeshtrit per ndertolerancen afetare.
  Genti Kruja
  Ateistat dhe komunistet i mirekuptoj,se fene e shohin si opium per popullin, por s’kuptoj dot ata myslimane qe shqetesohen per arkitekturen e xhamise dhe nuk ngrejne asnje shqetesim per arkitekturen shpirtetore qe ka ndertu metastazat e veta kanceroze ne shoqerine shqiptare. Nuk shqetesohet kush per kazinote qe i kane poshte pallatit, ngjitur me shpine, apo perballe saj dhe femijet tone i kujtojne per lojna dhe na pyesin a hyjme e luajme, nuk shqetesohet kush per imoralitetin ne cdo hapesire publike, jashte, ne TV, e deri te filmat vizatimore.
  Nje fjale e urte thote, “Sa shan erresiren, ndez edhe ti nje qiri”…
  Status fb-je

  • Ky zoteria haron qe keto gjera qe thote I ka ai per detyre ti beje, ka titullin, digasterin madje ka dhe takime me ata qe leshojne lejet dhe marin perqindjet per kazinote. Cfare ky po ben eshte qe po na perkujton se si ai nuk ka bere punen e vet.

   Ajo qe eshte per te ardh keq eshte qe ne pak dite po shohim se si reagojne qofte hoxhallare apo qofte burokratet e KMSh kur nuk I duartroket, por u kritikon. Kjo eshte shenje e keqe per te tere ne.

   • Ky mjeshtri e mat luften ndaj fenomeneve negative shoqerore me numrin e fjalve te leshuara ne kete adrese nga mimberet e xhamijave. Me kete lloj matjeje, ky si funksionar e ka tejkalu normen, biles eshte sufiçit.

  • o feneri ndricues i … [censuruar], nuk eshte etike me permend emra e per vete me u masku, ne pac ndonji hall me mjeshtrit shko perplase surratin tek vendi i punes se tyre e jo te na shesesh dokrra ketu,,,kjo sjellje e jotja i shkon per shtat drite shkurteve,,,mesa po duket edhe ty te qenkan fik dritat e burrerise me kohe!Hajde tung e para se te merresh me zoterine merru me fobite e tua.

   • Po ti e ke tregu emrin tat, qe kerkon prej te tjeret te indentifikohen?
    Ti plako ke ngaterru adrese. Ky debat nuk eshte shesh duelesh ne El Paso. Ai tjetri me lart, na solli reagimin e nje personazhi nga drejtuesit e KMSH-se, dhe e falenderoj qe e solli, qe me kete rast te kuptojme edhe ne se cfare mendojne ata.
    Ku e ke hallin ti?

    • @identitet…
     Une emrin e vertete kam tregu,ndac te jap dhe mbiemrin dhe adresen ku mund te me gjesh!Nuk eshte etike te fshihesh pas monitorit dhe per me shume anonim e te besh rolin e mendimtarit,sikur gjithe bota mendimin tend po pret.Pergjigje per pyetjet e tua me mire se atje ku po akuzon nuk ti jep kush tjeter.Nqs e ke per te kaluar kohen se je i papune,vazhdo bjeri me sa fuqi te kesh se i bjen bukur!!!

     • Zoteri te ka zene sikleti kot. Nese e sheh keshtu kete pune mos u lodh te behesh pjese e nje debati qe ti e sheh pa vlere. Me duket ca kontradiktore kjo pune. Ne anen tjeter, nese vjen e flet ketu me terma si ‘vazhdo bjeri me sa fuqi te kesh se i bjen bukur!!!’ apo te flasesh per kenaqsi maksimale pas ekranit te internetit – pune qe do e dish vete se per cfare po flet, se ketu thjesht dukesh i revoltuar – atehere me mire mos vish fare kendej sepse sic e paske kuptuar dhe vete ‘na ul piacen e diskutimit.’

     • Admin,
      Sikleti ju ka zene ju se ndryshe nuk do revoltoheshit ndaj cdo pune te kmsh.Keni hall te tmerrshem kur kmsh ben pune te mire.Deri dje akuzuat per mos realizimin e xhamise sot akuzoni pse po behet kaq e bukur,neser do nxirrni ne drite te tjera gjera,e keshtu siguroni vazhdimesine tuaj.Gjithsesi jeni te lire te vazhdoni ne xhelozine tuaj te skajshme,persa kohe qe edhe nga komuniteti spo jua var kush ne asnje drejtim!!!

     • Nga fjalet e tua e sigurte eshte nje gje, qe i revoltuari eshte ne siklet dhe sikleti vjen nga ai qe ben pune te mire. E duke qene se, ti ketu dukesh ashiqare i revoltuar, kuptohet se per ke eshte e sigurte qe eshte ne siklet.
      Gjithsesi, ne jemi ketu per te bere detyren tone, me apo pa siklet nuk ka rendesi. Ti, po pate takat, bujrum dhe cliro sikletin tend, duke argumentuar te kunderten e kesaj qe themi ne. Devijimi i diskutimit ne lidhje me prapaskenat tona emocionale qe imagjinon me mendjen tende, jane thjesht tregues i mungeses se argumenteve nga ana jote.
      Ne lidhje me ate qe thua, po te kesh dy pare logjike formale kupton se gjithcka per te cilen po na akuzon eshte dicka krejt normale. Normal qe kur nuk e ben nje pune, do te kritikohesh pse nuk e ben, dhe me pas, kur e ben keq, do te kritikohesh pse e ben keq. Cfare ka per t’u habit ketu?
      Mbi te gjitha, me duhet te te rikujtoj se xhamia nuk eshte bere ende (edhe ashtu keq) dhe deri tani kemi nje xhami thjesht ne letra. Madje edhe me letrat, kemi thjesht nje pamje fotoshop ne nje cope beze dhe nuk kemi ende nje projekt arkitekturor konkret.
      Sido qe te jete, edhe ne qofte 100 perqind e vertete gjithcka qe thua, ketu del qarte qe ne dime me kritiku me mire se c’dini ju me mbrojte “punet e mira te KMSH-se”. Verejtja jote mbi shqetesimin tone se nuk po na e var KMSH-ja eshte thjesht qesharake, po aq sa dhe futja jote ketu, per ta pohuar patjeter kete.
      Gjithsesi, deri tani, pervec diskutimeve te Bledit, i cili nuk ka lidhje me KMSH-ne, por shpreh mendimet e veta individuale, nuk po shohim asnje kunderargument, pervec se kritike ndaj iniciatives sone per te kritikuar. Fakti qe nuk pranonin t’ju kritikojne, tregon shume mbi menyren sesi qeverisni, mbi mentalitetin me te cilin qeverisni dhe mbi predispoziten per te vene mend.

   • Ardit, je nje oktave me lart se ç’ta mban fyti, ndaj dhe stonon disi. Nuk jam duke fyer ndokend une drejtperdrejt, por po evidentoj ketu per hir te debatit nje status publik te zoteris ne fjale, te cilin ma perplasen ne murin tim te fb. Habitem se si nuk te bejne pershtypje fjalet e zyrtarit kur me nje ironi provinciale thote: “Ateistat dhe komunistet i mirekuptoj,se fene e shohin si opium per popullin, por s’kuptoj dot ata myslimane qe shqetesohen per arkitekturen e xhamise…”. Ironia mjerane e zyrtarit, qe çalon ne te dy krahet, e mirekuptoka kritiken e te pafeve, kritike kjo qe eshte kundra ndertimit ne total te objekteve islame ne Tirane, mbase edhe ne gjithe Shqiperin. Nderkohe kritiken konstruktive te bashkevellezerve per nje gjithperfshirje ne projekt nuk ja nxen rakedakja, te pakten eshte i sinqerte. Mjer ne per keta provinciale qe na rrethojne, vetem ne nje pike nuk jane te sinqerte, qe te pohojne se i sherbejne interesave te sektit dhe jo te bashkesise.
    Ah se harrova, nese ka kazino poshte shtepise dhe nuk kontrollon dot femijet nese hyjne ose jo atje, te nderroje shtepi. Kjo eshte metoda me e mire gylenxhije per t’iu qasur problemeve, mbyll syte, nderro rrugen, ngrej zerin, bindiu abit ne sistem matrioshke, lepij Selimin, etj.

    • @iluminati…
     Qe kur qenkan bere kritikat konstruktive duke share e duke ofenduar??Kritiken konstruktive burrat shkojne dhe e bejne tek institucioni perkates e jo neper mejhane.Ne fakt nuk ke faj se kto qe thua ketu zor se te shkojne ndermend po u dole perballe e jo me ti thuash.Nje bravo te madhe per te gjithe ju qe maskoheni pas monitorit duke arritur kulmin e kenaqesise,ne menyre virtuale sigurisht.Ajo qe me ben pershtypje eshte se nje pjese qe komentojne ketu me lloj lloj llagabesh kur i sheh neper rruga te hidhen ne qafe,ku je vellai si te kam vellai etj etj,,,bile edhe keto zoterinjte e nderuar qe shani me siper,kur i takoni tregoni nje dashuri aq te madhe sa jarge ju shkojne nga gezimi.Gjithsesi skeni faj se ne shqiptaret servilizmin dhe thiken pas shpine e kemi pas ne gen historikisht.
     Me te mira,
     dhe me falni qe u ula piacen e diskutimit…

     • Shyqyr qe na erdhen Turqit dhe po na rrugullojne genet ne shqiptareve. Personalisht as qe ma ndjen qe ti jargavitem ndonje te paafti dhe te korruptuari se do te ishte shkaterruese per mua. Akuzat per hipokrizi mbaji per vete, ti mbase zhgarravitesh ndoku pastaj i shan mbas shpine, sekti e promovon kete teknike. Kete Krujen, qe ti pretendon se po e fyej, as qe e njoh fare personalisht dhe nuk ka se si ti hidhem ne qafe. Absolutisht ne qafe perferoj t’i hidhem ndonje femre dhe jo ndonje mashulli siç mbase te pelqen ty qe un te beja.
      Edhe diçka, keta quan ti institucion?!
      1. H. Selim Muça (kryetar)

      2. Bujar Spahiu (nënkryetar)

      3. Ma. Gazmend Aga (nënkryetar)

      4. Ma. Ali Zaimi (kancelar)

      5. Ma. Ylli Gurra (Myfti i Tiranës)

      6. Ma. Genti Kruja (Drejtor i Kulturës dhe i Dialogut Ndërfetar)

      7. Ma. Astrit Zharri (Drejtor i Marrëdhënieve me Jashtë)

      8. Ma. Dorian Demetja (Drejtor i Burimeve Njerëzore)

      9. Ma. Ylli Cikalleshi (Drejtor i Financës)

      10. Ma. Uran Kalej (Drejtor i Vakf-Investimeve)

      11. Altin Shima (Drejtor i Arsimit dhe i Rinisë)

      12. Agron Hoxha (Drejtor i Marrëdhënieve me Publikun dhe Median)

      13. Elvis Naçi (Drejtor i Thirrjes në Islam)

      14. H. Shaban Saliaj (Kryevaiz i Shqipërisë)

      Mesa shoh, shumica nga keta qenkan çuna mami se i fillonka emri me “MA”. O ma, o ma, dhe shkojne dhe qahen ke abi pastaj.
      Mos u tall online dhe na jep keshilla te flasim me institucionin i cili nuk existon, institucion totalitar antiislamik.

     • @iluminati,
      kendej thu nuk i njeh personalisht e ne krahun tjeter i permend te gjithe deri ne detaje??!!Nga menyra si flet dukesh qe i njeh me mire sec njeh njerezit e shtepise tende,se ndryshe gjithe ky mllef nuk ka si shpjegohet.E fundit,nuk te vuri kush ne dyshim bindjet e tua seksuale qe po merakosesh kaq shume,ti hidhju ne qafe kujt te ta doje e bardha zemer.Nderkohe ben mire qe te qetesohesh mor bir se me gjithe kete shqetesim po te kap ndonje infarkt.

     • Ti Ardit qenke i preme per me punu ne KMSH. Nese nuk te kane more ne pune deri me tani duhet ta bojne menjehere. I rri perbukuri kesaj listes qe solli Iluminati mo siper.
      Sikur asnji vlere tjeter te mos kishte E-zani, mjafton qe zbulon talente si ty dhe si kta bejtexhinjte rrotull.
      Ia vlen. 😛

     • @Ardit mos e humb ndriçimin e mendjes. Kete listen me “MA” e gjeta tek faqja e KMSH-s dhe e solla si deshmi se keta nuk jane institucion, por nje sekt qyqaresh me nja dy pleq verdalle, qe dirigjentin e kane me kombesi te huaj. Sigurisht qe nuk i njoh sepse pjesa derrmuese e tyre ka zdryp ne Tirane keto 8-9 vitet e fundit, duke shire sallate dhe duke nderruar me njeri tjetrin hem çallma e hem xhybe, siç bejne futbollistet pas ndeshjes.
      Nuk te ben ty pershtypje djalo, qe shumica derrmuese e tyre perfshi dhe krietarin kane lidhje me fene sa dhe nje xhematli i sinqerte qe si zanat ben policin, infermjerin, spikerin apo menaxherin. Ju ju lumte qe keni verdalle disa hoxhallar alla saudija qe ecin me fik dritat fikdhe ja boni golat per shalesh, por po te kishte regulla federimi ju do ishit duke prit topat pas porte.
      Ate punen e preferencave te mia seksuale e sqarova me lart kur te thashe se i hidhem ne qafe veç grave, por jam i alarmuar nga prezenca e shpeshte e Doktorit mes jush, i cili ka marre se fundmi semundjen ngjitese.

     • @ iluminati. Kuptoj drejt qe ne kete faqe shprehin frustimin shume myslimane me menyren si funksionojne institucionet tona, jeta fetare, dinamikat e bashkesise e ne te shumten e rasteve bie dakort me problemet qe ngrihen. Sidoqofte, mendoj qe teprohet kur flitet shpesh per ‘krere me kombesi te huaj.’ Jo vetem qe ata qe dihen si krere jane vendali, por edhe nese flasim per lidhjet me Turqine dhe influencen e saj, nuk mund te flasim pa vene ne kontekst faktin qe nuk mbeten ketu institucione, figura se i treti komunizmi. Nuk ka as vakefe se u vodhen e ende shteti ka kontroll mbi to e njerezit falenderojne Salen se u dha token qe e kishin dhuruar ne fakt Toptanet. Mos kane pavaresi te mirefillte ortodokset nga jashte? katoliket nuk e kane as formalisht, atehere vetem ne pranimin e ketij konteksti mund te nise biseda.

      Une jam totalisht dakort qe ky forum te sjelle shqetesimet e kritikat ndaj institucioneve tona dhe atyre qe i drejtojne, por kjo nuk do shkoje gjekundi nese ketu nuk ngreme nje kulture tjeter komunikimi nga ai qe kemi – me te drejte – kritikuar e nese nuk lodhim veten tone pak me shume per te ngritur iniciativa pertej mediokritetit ndaj te cilit ankohemi.

      Ne te njejten linje, me duken te teperta sqarimet se kujt i hidhemi ne qafe e kujt jo. Arditi ashtu i di punet e ashtu flet edhe pse me duket se ne fakt ai e di qe s’i jemi hedhur ndonjehere ne qafe e as kemi patur pune me zoterinjte per te cilet ai po flet.

     • Ju zoti admin keni te drejte, nganjehere muhabeti shkon dhe per inerci. Por per t’ia perplas surratit realitetin njerzve pa shtylle kurrizore, eshte e nevojshme shpesh here qe t’i besh gjimnastike nervore. Jam dakort me ty, kur pohon se dhe komunitetet e tjera nuk jane te pavarura, dhe se ne nuk kemi si bejme perjashtim, por nuk duhet te harrojme se ato jane hashiqare te varura nga te huaj, me njerez qe e flasin shqipen me rrokzim, dhe njerzit jane ok me kete fakt. Por ne qe i kemi 100% etnikisht shqipetar, i kemi 100% te nenshtruar interesave te sektit dhe mileti nuk di hiç fare sepse sheh ne TV Bab Selimin duke mllaçit. Per te ndryshuar disi gjendjen, pike se pari duhet evidentuar problemin, ndryshe nuk jemi te sinqerte, u kerkojme llogari personave te gabuar. Inshalla per hajer dhe sa me shume njerzit t’i vendosin gishtin kokes, mundesish jo tek vrima e hundes.

      Edhe diçka, nuk e di se me cilin admin po komunikoj, se mesa di disa syresh ndodhen jashte vendit, por e ke te pamundur te mos reagosh kur çorben qe gatuajne tuqit ketu, nuk e mban me stomaku. Me pikantja e ingredienteve qe po shnderron ne mutacion çorben ne fjale, ishte se fundmi ceremonia “fetare” e konceptuar si spektakel tip “E diela shqiptare”, ku mungon vetem telebingo.

     • Admin. Fakti qe edhe komunitetet e tjera jane te varur e te pushtuar nga te huajt, nuk justifikon pushtimin turk te KMSHse. Nuk do te thote as se duhet te pranojme pushtimin. Pervec kesaj, ky pushtuesi yne eshte barbar mor burre. Te ishim pushtu nga Janullatosi e Vatikani, kush ishte si ne, por ne jemi pushtuar nga ca fermere pa truall qe vijne nga anadolli si rreshtere, per te vene ne rresht ca fermere te tjere me kollare qe kane mesu mire artin sesi bohet karriere: duke thene vete lepe-peqe. Kur shef se kush na drejton, vallai te kap turpi. A ia ke bere ndonjehere pyetjen vetes, perse ne muslimaneve na quajne kudo, injorante e te prapambetur?
      Pergjigjia eshte e thjeshte. Mjaft te shohesh ne televizor Selim Mucen dyzet katunaret e tij, nurxhi, ihuane, selefi. Shih se si nuk dine te lidhin dy llafe ne gjuhen letrare, e lere me lidh nai fjale shkencore ne ndonje fushe mendimi! Shpjegimin brenda.
      Shih retoriken e Ali Zajmit, Ylli Gurres, Bujar Spahihut, Ahmed Kalase, Vis Nacit, Bilal Teqes, dhe krahasoje pastaj me ate te Gjergj Metes, Rrok Mirdites, Imzot Joanit apo me te huajt si Janullatosi e Anxhelo Masafra. Po si shpjegohet mor qe kokat e fese lindkan vetem ne katundet me te thella? Ky pra eshte “bereqeti” i te huajve tane: turq e arabe.
      E keqja nuk mund te na vije ndryshe vetem se duke mbajte ne krye te puneve injorantet. Prandaj, ne ka katastrofe per ne, kjo eshte e para.

    • @Ardit..
     O vllai im ke ngatarru mejdan m’duket. Ky nuk eshte vendi duhur me mat forcat e me perplas briret. Kjo eshte nje hapesire elektronike ku, postohen shkrime apo qendrime, kryesisht per tema te ndjeshme per ne si musliman. Pastaj mbetet ne deshiren e gjithsecilit te komentoje, debatoje apo te nderroje faqe. Te siguroj qe eksitimi apo “kenaqesia mas ekranit” sic e quan ti, e debatusve ketu eshte ku e ku me e vogel se eksitimi qe ndjejne keta agallaret (qe permend iluminati me poshte)prej titujve fiktive “hapadollapa” qe mbajne.(hiq hafizin se eshte burre plak e ka ca vite qe nuk di sec ben) Vazhdimesia e e-zanit nuk lidhet pazgjidhshmerisht me “vepermiret” KMSH-s. Por, nuk vehet ne diskutim se nese “vepermiret” kthjellohen e fillojne e bejne realisht vepra te mira e-zani e ka realizuar nje pjese te misionit te vet. Ej, po mos me ta var ky far komun(sh)iteti eshte bekim mer plak.

     • @Altin …,
      e shoh qe kam ngaterru vend,pasi eshte vendi ku flitet per tema te ndjeshme myslimanesh me nje gjuhe jomyslimanesh!!!Nderkohe ti vazhdo me bekimin qe nuk ta var komuniteti sepse eshte menyra me e mire per tja bere qejfin vetes,me pak fjale si puna e sorres!!!

      [Te lutem, mos perdor fyerje ndaj te tjereve, cdo fjale e tille do te censurohet]

     • Nuk po te mor vesh ty ta paska qefi me u ngaterru mer daje, se ke gjithe kohes qe thu se ke ngaterru vend, dhe po vazhdo me nejt i ngaterrume ketu.
      Po te pakten, coje burrnine deri ne fun. Na thuj emrin dhe mbiemrin sic premtove, e mos i shaj te tjeret per i gjo qe e bon edhe vete!

     • @Ardit…
      E pashe me kujdes postimin tim (qe mos te t’hyja ne hak) dhe nuk gjeta asnje fjale qe te ofendote ty. Aq me teper te kem perdorur gjuhe jomuslimanesh. Biles e nis ate duke tu drejtuar me vllai im (paskam gabu). Te kam thene dhe me siper qe ky nuk eshte nje blog per matje forcash apo burrnish. Por meqe e paske shume merak ket punen e burrnise bujrum (ne kuptimin literal te fjales). Edhe pse nuk me ngja nai burreri e madhe me te t’tjetrsu emrin (meqe mbiemrin sta di) ashtu sic ti ke bere. Po mire aq te veshtire e ke me na lone ne, tia bejme qefin vetes me mosvarjen e komuni(sh)tetit?!

     • @identitet
      Meqe e paske me merak me me njoft,me thuj nje adrese tende mer bur se vi e te gjej vet,pa merak!

     • Nuk me intereson fare me te njoft personalisht. U ankove ketu se te tjeret nuk flasin me emerin e vertete dhe te kerkova te mos qortosh te tjeret per ate qe nuk e ben vete. E meqe eshte keshtu, fillo nga vetja dhe shkruaj me emrin tend.

 • Es-selamu alejkum!
  Çdo produkt i yni, është refleksion i asaj që ne jemi. , e ke thone vete vllai jem. jemi ne te njejten varke. Me pelqeu shkrimi dhe doja me i bo “like” edhe komentit te Enklidit. Personalisht nuk me pelqen te prishet parku “Te Selvite e Namazgjase” dhe do e doja xhamine prane stadiumit “Dinamo” ne Tiranen e RE

 • E pergezoj Ermirin per shkrimin qe ka bere, per qendrimet qe perpiqet te mbaje. Por ne gjithe kete zallamahi internetare qe bejme, ne me te vertete e shoh edhe une i pari:

  “Nuk e dijme se cfare kerkojme, dhe se vazhdimisht veprojme: Per inat te Sales, per inat te Edit, per inat te Nurxhive, per inat te Selefive, per inat…”

  • Plako, Vizion plusi siduket e ka gjet ne internet dhe per ters ka qellu me bukkur se ajo qe kan gjet po ne internet vllezrit.

 • Regjistrimi i veprave të mira dhe të këqija bëhet në Leuhil Mahfudh. Allahu i Lartësuar ka regjistruar gjithçka në Leuhil Mahfudh. Allahu i Lartësuar thotë: “Ne çdo gjë e kemi krijuar me përcaktim.” [2] Ndërsa në një ajet tjetër lexojmë: “Çdo gjë e vogël apo e madhe është e regjistruar.”Pra, regjistrimi i veprave të mira dhe të këqija që njeriu bën është bërë në Leuhil Mahfudh. Ky regjistrim është bërë në sajë të drejtësisë dhe bujarisë hyjnore.

 • Ky zotni qe shkru kaq bukur nuk e ka hallin ke xhamia, po e ka hallin ke partia. Ka hall se ju shajt projekti Edit, dhe se Sala i dha tok muslimonve me bo xhami, nuk e ka hallin ke xhamia fare. Jam dakord me ate ma siper, ky ka konflikt interesi, mire osht me shkrujt ke Shekulli jo ktu, se fjalet u bukra i thone e tyrbja mqaf. Me sa shof paska degjeneru debati ketu ne poezi, ska nivel. Selom

  • Zoti te falte, mos thuj qe I ka dhene Sala toke myslimaneve se ajo toke ka pas emrin Namazgja para se te lindte Sala. E kane dhene Toptanet – jo Sala – vakef ate toke.

   • E vërtetë. Toka ka qenë namazgja para se të lindnin Sala dhe Rama (për Ramë Berishën e kam fjalën). Por gjithsesi, ajo tokë s’ka qenë e gjitha namazgja. Një pjesë e saj u zu me trotuar nga bashkia e Ramës (Për Edi Ramën e kam fjalën) dhe një pjesë ishte në pronësi të familjeve si Kruja e Bala. Qeveria dhe bashkia e Bashës ndërmorën dy hapa:

    1. I kompensoi KMSH-së truallin e zënë nga bashkia e Ramës duke i dhënë tokë aty ku ajo ishte shtetërore;

    2. Negociuan në procese aspak të lehta me familjet Kruja e Bala për t’i mundësuar KMSH-së që të kishte sipërfaqen e nevojshme për ndërtimin e xhamisë.

    Së fundi, qeveria dhe bashkia i lanë KMSH-së një hapësirë të pastër për të ndërtuar dhe i krijuan mundësinë që të bënte vetë një projekt. Ndryshe nga Rama, që pasi u zuri myslimanëve një copë truall, u propozoi një xhami mbi një truall me probleme si ai pas Pallatit të Kulturës dhe projektin ua bëri vetë, me një konkurs që organizoi bashkia dhe jo KMSH-ja (Pra, unë bëj projektin dhe ju hidhni paratë që ta zbatoni!), Qeveria, në këndvështrimin tim, jo vetëm që u dha tokë myslimanëve, por edhe i respektoi ata maksimalisht duke ia lënë KMSH-së përgatitjen dhe zbatimin e projektit. Nëse KMSH-ja nuk ia del që, sipas këndvështrimeve relative, të ndërtojë një xhami të bukur e që t’u përgjigjet kërkesave estetike të shkruesv e të komentuesve të e-zanit, mbetet për t’u sharë KMSH-ja, por – Zoti të faltë – urrejtja ndaj dikujt nuk duhet të na shtyjë në padrejtësi ndaj tij (e dimë se më lehtë është të përmendësh Salën për mirë në “Zërin e Popullit” sesa në “E-Zanin e Popullit”, aq sa të mos u njihen njerëzve edhe vullnete të mira e pa zarar.

    Ndërkohë, unë erdha në këto anë për të parë bejtet e Tan Lokut, se më thanë që kishte shpotitur lezetshëm, siç di ai. E shoh se s’qenkan më. Në faqet e E-Zanit ç’nuk është sharë e ç’nuk është shkruar, po se serioziteti dhe/ose etika e faqes prisheshin prej shpotive të bejteve të Tan Lokut, s’më kishte shkuar mendja. Këto standarde të çuditshme censurimi, ku diskush lejohet të shajë personalisht, ndërsa Tan Lokut i fshihen ca vargje shpotitëse që më shumë përkëdhelin se cenojnë, po më kujtojnë policinë saudite “Emr-i bi’l-ma’ruf”, që ndjekin nga pas makinat ku shohin një burrë e një grua vetëm, për t’u kërkuar kartat e identitetit që të shohin nëse janë “prej mahremit” apo jo. Apo ca më bukur, dëbimi i Tan Lokut prej komenteve të E-Zanit po më sjell ndërmend dëbimin nga Arabia Saudite të nja dy çunave prej Emirateve Arabe, meqë ishin shumë të bukur dhe u bënin fitne grave (mbase edhe burrave) në Memleqen e Saudisë. Hidhini një sy haberit, se është interesant: http://noa.al/en/artikull.php?id=308157

    • Bejtet jo vetem i jepnin pak si shjije vaji kikiriku muhabetit, po nderkohe shpifinin sikur e-zani paska ndonje inat kunder Turqise, prandaj nuk e do projektin e xhamise (oops! doli bejtja e re!) Te njejtin abuzim po ben ti ketu, duke na kujtuar policine fetare te Arabise Saudite dhe debimin e jaraneve prej andej. Mund te na kujtosh dhe arrestimin e Nezimit te Beratit, se per bejte e arrestuan edhe ate. Po mire ku shkojme me kete vogelsi? Si ka mundesi qe e-zani qenka Polici Fetare, prandaj fshiu 233 bejtet qe u rreshtuan ketu, e ku muhabeti shkoi deri tek ‘te keqen lala mi bojezmere’. Vetem nje fije qepe e njome mungoi, se per t’u dehur, tape u beme me lloj-lloj qyfyri.

     Eshte shume keq qe ndonese e dini mire c’eshte e-zani, vini e hidhni kunja ‘jo jeni kunder Turqise”, jo ‘jeni si policia e Saudise’, jo ‘jeni si Zeri i Popullit’. Eshte kollaj te besh bejte, se gjysma e foljeve te gjuhes shqipe, bejne rime me gjysmen tjeter, po problemi eshte te japim ndonje argument, pa u fshehur pas reduktimeve ‘je si ky e je si ai”. Tan Loku, qe nuk e njoh, po qofte e i nderuar, ishte vetem pak prej gjithe konkursit te bejteve qe na pa syri ketej, dhe nuk fshiu njeri vetem te atij. Bejtja eshte semundje ngjitese, dhe te garantoj qe deri kur te kishte perfundu xhamia ndertimin e minares se katert, nuk kishte per te marre fund bejtja kendej. Nuk di a ke qene ne ndonje dasem te nje qyteti qe s’po e permendim, prej respektit, ku krushqit vazhdojne me bejte hidh e prit, deri sa nusja ben cun.

    • Berishes se shkrete i bien ne qafe kot gjithmone! 😛

     Jazek i qofte ketyre cunave te E-zanit qe perpara interesit te Partise vene interesin e fese.

  • Ca ti bosh, me cingije rrexohet perhere facizmi, jo me men.

   “Kengen e konkresit, kengen e kongresit”!

 • Mu desh ti fshija te gjitha bejtet me rime e pa kuptim qe u postuan ketu. Ky vend eshte per njerez serioze qe diskutojne mbi probleme serioze. Hobite dhe talentet e fshehura apo maskuara mund ti ushtroni kudo neper faqe te tjera, wall-e facebooku e kudo ku ushtrohet sporti i banalitetit masiv ne menyra te tilla.
  Ju lutem respektoni biseden e rrjedhimisht edhe veten, duke i dhene vlere fjaleve tuaja.

 • Me vjen keq se po hyhet ne debate e retorika pa kuptim, si dhe po censurohet e drejta e fjales se lire. Do t’ju sugjeroja admin qe te mos hiqen fjalet apo bejtet, perderisa nuk permbajne gjuhe fyese . Nuk jemi ne komunizem ku censurohej fjala e lire…

  • Ergysi

   Aldo, bejtet i hoqa une, sepse, jo vetem qe u teprua, por ato demtuan te gjithe debatin, qe per mua ishte shume serioz dhe interesant, deri ne ardhjen e tyre.
   Une Aldo e vleresoj shume lirine e fjales, por jo fjalen e lire. Fjala qe vleresoj une eshte e shtrenjte dhe duhet thene me maturi e thellesi. Bejtet ishin muhabet dhalle. Nuk ishin as te bukura dhe as qe i ndihmonin debatit. Perkundrazi, ato ishin ngritur mbi keqkuptime te medha dhe nuk shprehnin asgje pervec ironise se njeriut te paditur qe ironizon te diturin.
   Tani po marr vesh qe i paska bere Tan Loku dhe me duhet ti them Tanit, se e kam mik e vella, po ky nuk eshte zanat qe i shkon gjithmone. Kur flitet per arkitekture e urbanistike duhen argumente, njohje te artit e jo qebap rimash.
   Tan vellai, te them pastertisht qe te du fort, por nese nuk po kupton gje per cfare po flasim, kurseje veten nga pejsemarrja. Biseda qe po zhvillohej ketu, eshte nje bisede midis njerezish qe, te pakten kane disa njohuri mbi stilet baze arkitekturore dhe duhet me qene ca i kendume ne fushen e artit pamor qe te thuash dicka me shume. Sinqerisht ky debat po me pelqente dhe shume pak kam nderhyre, sepse isha me i interesuar te lexoj disa prej debatuesve, sesa te diskutoj vete. Devijimi i muhabetit ne qesendi rimash, krejt pa vend, pa kuptu akoma se ku eshte muhabeti ma prishi krejt shijen.
   Megjithate, ketu nuk kam fshire vetem bejtet e Tan Lokut, por edhe pergjigjet ndaj tij, qe per hir te se vertetes, ishin me te bukura dhe me therese ironikisht, si dhe me nje levrim me te mire te gjuhes, per me teper qe mesazhi ishte sqarues e jo keqkuptues. Megjithate une i fshiva te dyja palet, per hir te nevojes qe ta zhvillojme debatin sic eshte per te qene. Dhe kjo nuk eshte censure, por moderim.

   Shpresoj te jem i mirekuptuar!

 • Fatkeqësi ti quash bejtet banalitete…
  Shkencat e ndryshme ngrihen dhe mësohen me metodat e tyre të përpunuara në hollësi dhe prandaj për ti përvehtësuar dhe për tu mar me ta, mund të mësojmë teknika të ndryshme për të arritur në njohuri të larta. Pasiqë filozofia nuk është dituri që rradhitet në krahun e shkencave, ajo nuk mund as të posedoj metoda për të mësuar filozofimin pasiqë kërkon një zhytje personale dhe eviton recitimin e njohurive të jashtme. Çdo recitim pa u rrënjosur në brendi të mendimeve dhe hulumtive të veta përjashton filozofimin, gjegjësisht filozofinë. Kur të mësohet arti i të menduarit vet për të udhëhequr idetë gjer në një përfundim ku kërkohet e vërteta duke u mënjanur gjer në maksimum nga bindje dhe ndikime dytësore vetanake, do të themi se kemi përkryer në një nivel aftësinë e mendimit të thelluar. Por kjo nuk do të thot akoma se me këtë fillon edhe filozofimi. Filozofia si art i të menduarit, kërkon edhe metodat e të pamurit të përvojës njerëzore e më gjërë, të vërtetën në të dhe aftësinë për ta përshkruar atë në mënyrë të tjesht dhe të kuptueshme.
  Turk elhamdulillah

 • Të pranosh që edhe bejtja është një formë shprehje mendimi do të thotë ta shohesh boten me te gjitha ngjyrat e saj,ne te kunderten destinacioni… do te biesh ne depresion.Per kete qellim nevojitet filozofia e buzeqeshjes, te pakten kete sugjeron psikologia e bejtes. Sipas kesaj psikologjie ndjenja e unit,na ben qe te jemi pesimiste, edhe atehere kur adrenalina e situates qe po perjetojme mund te jete ne max. Ja 14 keshilla qe te ndimojne qe te ndihesh i lumtur. Sipas nje studimi te kryer nga Erazmus University ne Rotterdam,shume prej te anketuarve edhe pse jetojne ne nje shoqeri mjaft te perparuar arrijne qe te preokupohen edhe per gjerat me te vogla;
  1-Merru me dicka
  2-Shoqerohu me miq
  3-Duhet te jesh prodhimtar
  4-Organizohu ndryshe
  5-Mos u shqeteso
  6-Ridimensiono frymezimin
  7-Mendo pozitivisht
  8-Mendo per te tashmen
  9-Puno ne nje personalitet te shendoshe(psikologjikisht)
  10-Zhvillo nje personalitet te shoqerueshem
  11-Duhet te jesh vetvetja
  12-Elimino ndjenjat negative
  13-Kultivo raportet intime
  14-Konsideroje lumturine si prioritetin nr,1.

 • Njeriu duhet te jete i thjeshte dhe i drejte .Hadith i Profetit A.S THUAJ TE VERTETEN DHE KUR ESHTE KUNDRA TEJE. JU duhet ta thoni troc qe keni inat qe xhamin po e ben Sala (INISIATOR )dhe jo ti bini nga Kina se cfare duhet te bejne muslimanet e si duhet te jete xhamia. Nuk eshte dhe aq e nevojshme qe te na sqaroje dhe aq shume arkitekti se sa kohe i eshte dashur per projektin, se nuk e besoj qe te kete ndonje limit kohe per mbarimin e nje projekti.Besoj qe ky projekt eshte me i mire, te pakten duket qe eshte xhami nga larg, dhe jo si projekti i rames ku (xhamia)duket si cope djathi apo si nje njeri pa koke se nuk besoj qe ka xhami pa minare.

  • Qe te jesh ne rregull me hadithin e Profetit, duhet te mbash gojen, e te mos flasesh brockulla. Sic e citove, hadithi na kerkon te mbrojme te verteten edhe kur eshte kunder teje. Nese duhet mbrojtur e verteta, ajo duhet faktuar. Ku i ke faktet se keta qe komentojne ketu e bejne nga inati i Berishes? I di nijetet e njerezve ti?

   Nese kritiken e drejton ndaj Ezanit, admini me siper solli tre shkrime ku E-zani ka reagu ashper ndaj proejktit te Rames. E po keshtu edhe komentuesit, qe ti i quan antiberishiste, jane apo kane qene dakort me kritikat e E-zanit kunder projektit te Rames. Tani, disa njerez qe kritkojne projektin e Rames dhe kritikojne edhe ate te Berishes, gjithcka mund te kene ne nijet, por vetem ceshtje inati politik nuk kane.
   Si rrjedhim njeriu pa filozofi, ben mire qe, kur e thu nje llaf ta masesh mire. Kjo vlen per te gjithe, dy do te te sugjeroja ta masesh ca me shume se te tjeret, se kur ngaterrohesh ne nje gje kaq te thjeshte, imagjino per gjera me te komplikuara.

   • Në faqe sociale dje është publikuar dhe projekti i ashtuquajtur “Rama”, në fakt projekti i studios daneze “Big”. Nuk dua t`i futem fare zbërthimit të atij projekti, mundet që mos ketë qenë ai më adapti, ndonëse një gjë nuk i diskutohej si vlerë, paçka rezervave për konstruktin apo formën: e shndërronte atë si me pahir në një xhami të çdo banori, ku “tjetri” në mos për t`u falur, do ishte aty për shplodhje, meditim, xhiro me gruan, fëmijët, familjen, bisedë me një mik, një shok.Tani, disa njerez qe kritkojne projektin e Rames dhe kritikojne edhe ate te Berishes, gjithcka mund te kene ne nijet, por vetem ceshtje inati politik nuk kane.Keto jane disa nga fjalet e juaja filosofike.Ne nijet nuk po hyj,Po mendimi im mbas gjithe kesaj eshte se ju nuk doni qe te behet xhamia ose t ju pyesin juve sesi ta bejne. Po ju te katert arkitekta jeni? Po zaten duke u marre me fjale dhe duke mos u kuptuar njeri me tjetrin (se juve ju pelqeka vetja shume dhe kushdo qe paska mendim tjeter nga ju nuk kuptoka) kemi ngelur 20 vjet pa xhami,ku ishit ju, qe te benit diçka per xhematin.Mesa di une zhvillohen gjera nga muslimanet si kursi per femije qe behet te Xhamia e KOkonozit, festat e dy Bajrameve qe behet te Asllan Rusi, MBILL TE ARDHMEN QE U BE ME DATE 27 PRILL ORGANIZUAR po nga femijet E XHAMIVE TE TIRANES,institucione shkollore gjithashtu ka: Qellimi i Jetes e ka emrin institucioni shkollor.Dhe denoncimi i se keqes eshte bere kur LGBT donin te dilnin ne shesh.Xhamite apo kishat nuk jane ne funksion te gjithe qytetit por vetem te praktikanteve te tyre dhe turistave.Xhamin e Madhe dihet se jo muslimanet nuk e duan,( nje koment qe kam lexuar diku ishte, qe ju po na qisni mend me nje minare dhe jo me kater). Pastaj dhe tani njerezit shkojne ne xhami me familjen ose shoqerin falen e pastaj dalin per kafe ( kete gje mund ta beni dhe ju). Besoj qe kjo mund te funksionoje dhe te kjo xhami se xhamia eshte vend per tu falur dhe jo per te bere muhabet( se e dini shume mire se si behet NE XHAMI kur eshte Ramazan mbas 8 REKATEVE TE PARA apo te behet si muze,). Ne duhet te themi qe INSHALLAH BEHET XHAMIA. Ju thoni qe pse te jete projekt TURK kur nderkohe kemi dhe ne arkitekta shume te zot, por atehere pse projekti i studios Daneze QENKA ME I MIRE SE I STUDIOS turke. Apo as kete nuk e kuptoj mire. Nje baba kishte cuar djalin ne shkolle dhe kur ai mbaroi shkollen i ati e pyeti se per cfare e kishte mbaruar dhe djali i tha : Nqs ne shikojme nje pule une bej qe ti te besosh se aty jane dy. KESHTU ESHTE DHE PUNA JUAJ.

    • Nuk e di, a ke qene esell kur i ke shkrujte keto rrjeshta? Ke ngaterru i mullar me gjona qe nuk kane asnji lidhje me njona-tjetren.
     Por pervec kesaj nuk paske piken e logjikes. Bie fjala, ti thu: Kush eshte kunder projektit te turqve, eshte kunder ndertimit te xhamise!
     Si kshu? ???
     Po keshtu thua:
     Kush eshte kunder projektit te turqve, eshte kunder Berishes.
     Nga e nxorre kete? ??? Me nji llaf, cfare nuk eshte blu, eshte e kuqe. Cfare nuk noton, fluturon. Cfare ha minj, duhet te jete patjeter mace. Hjde-hajde!!!
     Ti vazhdon dhe thu:
     Kush eshte kunder projektit te turqve, eshte me projektin e Rames. Ku e kuptove ti qe, te gjithe ata qe po kundershtojne projektin e turqve, po lavderojne projektin e Rames, dhe si i fuske te gjithe me i thes?
     Ti gjithashtu thua:
     Kush eshte projektit turk, zhvlefteson arkitektin turk dhe vlereson arkitektin danes. E kush po e e bente kete krahasim ketu? !!!
     Ti gjithashtu thua:
     Kush eshte kunder projektit turk, eshte mendjemadh dhe i pelqen vetja! Ca me te thone?!
     Ti vazhdon dhe thu:
     Kush eshte kunder projektit te turqve, e koncepton xhamine si kafe, dhe ben zhurme pas 8 rekateve te taravive. !!! 🙂

     Pastaj, cfare lidhje ka diskutimi per projektin e xhamise, me punet e medhaja qe paskan bere xhematet ne protesta ndaj LGTB, ne festimin e Bajramit apo edhe me fantastikja, me faktin qe ka ca vellezer qe bejne biznes dhe kane hap nje shkolle?!

     E ne fund fare ngaterron edhe nje diskutim mbi arkitekturen dhe kulturn Islame me filozofine, duke saju keput batuta nga barcaleta dentistesh pularie.

     Kot me te pyt, sa dopio ke kthy?

 • O Ergys,
  Sipas parimit qe thua ti, edhe nje koment te nje personi te quajtur Talebe Filmi duhet ta kishe heq se reagimi i tij ndaj nje vellai ishte krejtesisht ordiner dhe nuk i sherbente aspak nje debati te larte sic thua ti, por i thoshte nje vellait tone, i cili dilte me emer e mbiemer dhe fliste fundja fundit per nje ndjesi te veten, qe i pelqente xhamia osmane. Ky Talebja i Filmit, sillej me arrogance dhe me mungese te theksuar edukate, nganjehere nuk mjafton vetem ta shash tjetrin nga nona, por mund te perdoresh edhe nje gjuhe te tille te ngjashme si te atij.

  • Aldo, nuk besoj se ia vlen ti kapim nje per nje te gjitha rastet. Megjithate, per rastin ne fjale, nese e ke per pergjigjen qe personi ne fjale i ka dhene Fatmir Gjedikut, iu riktheva per ta ripare me syrin qe thua ti, por nuk pashe asnje problem. Mund te thuash se Talebe Filmi ka folur me nje gjuhe disi te ashper, por nuk mu duk aspak tejkalim etike dhe nuk pashe asnje fyerje te drejtperdrejte. Nese do te kisha fshire ate per arrogance dhe ironi, do me duhej te kisha fshire edhe Fatmirin, po per te njejtat arsye.
   Fatmiri thote aty se diskutuesit ia fusin kot dhe flasin pa dije. Dhe kjo, sepse, sipas tij nuk ka Islam turk e arab, por vetem Islam. Tani, Fatmiri ketu po ia fut kot fare per vete, dhe me te drejte Talebe i thote se nuk po flitet per Islam, por per dukuri kulturore. Dhe normalisht, kur Fatmiri vjen me pa dije dhe iu drejtohet nje tufe burrave qe po diskutojne me mjaft nivel e me mend ne koke, duke iu thene: “te paditur”, – kjo eshte pak te thuhet arrogance. Keshtu qe, nese do te kisha heq pergjigjen e talebes, duhet te kisha heq fillimisht komentin e Fatmirit.

   Megjithate Aldo, duhet te kuptosh se moderimi eshte nje ceshtje qe ka parime, por edhe subjektivitet, per sa kohe menaxhohet nga njerez e jo nga ndonje program kompjuteri. Aq me shume, kjo eshte e mundshme, kur ne ketu jemi disa duar (jemi te pakten kater vete qe kemi akses ne bordin e moderimit). Por akuza jote per censure per nje tufe bejtesh banale, ne nje faqe si E-zani, qe eshte nga te vetmet qe lejon debat dhe lejon, jo vetem mendime te ndryshme e te kunderta me te, por lejon edhe ta shash vete ate, mu duk krejt pa vend.

   Ajo qe nuk kuptoj mbi te gjitha nga ju ketu, eshte se cfare ju shqeteson. Ju shqeteson se ka debat?
   Kjo eshte gjeja me normale ne bote dhe nuk ka arsye te ndjeheni te acaruar pse ketu po diskutohet, me mjaft nivel (duhet ta pranoni kete) sesi do te duhej te ishte ndertuar xhamia. Keto jane gjera, jo vetem krejt normale, por jane me vlere dhe rendesi ne cdo shoqeri te lire. Me duhet te them se shoqeria jone, shoqeria muslimane, duhet te filloje te emancipohet per te pranuar debatin dhe per ta zhvilluar ate. Kjo vetem se rrit vlerat e shoqerise, rrit nivelin e te kuptuarit, rrit kujdesin per ti bere gjerat si duhet etj. dhe nuk sjell asgje te keqe, per sa kohe diskutojme me kulture dhe dije.

   Pikerisht, per kete E-zani duhet te ishte falenderuar, jo te shpotitej me bejte pa kuptim e pa shije, qe mbi te gjitha nuk thonin asnje mbi gjithcka eshte diskutuar, po rrinin e merreshin me nijetin tone, “hallet” tona hipotetike, me “inatet” imagjinare qe ne paskeshim pasur per ndertimin e xhamise, apo me “antiturqizmin” tone te supozuar.
   Te gjitha keto jane aq te paverteta sa, nuk ia vlen fare ti diskutoj. Secili nga adminet e ketij forumi ka shkruar mbi 5-6 shkrime ne mbrojtje te osmanizmit dhe trashegimise osmane ne Shqiperi, duke hapur sherr edhe me intelektuale turkofobe ne Shqiperi (gje qe na kushton jo pak ne planin e interesave tona personale). Vjen Tani si pa te keq, pa e vu ujin ne zjarr fare, e i keput nje bejte ku na akuzon se kemi inat me Turqine! Kurse ai tjetri ia kercet si ne tre te mjesit, se inati jone qenka, se xhamine po e bo Sala, nderkohe qe ne kemi bere tre shkrime tonat kunder xhamise se Rames (ketu po behet vetem debat nga komentuesit)!
   Ca me te thene me shume?!

   Megjithate, ne nuk ia vume veshin seriozisht dhe i lame te vargezojne e rimojne si t’ua kete qefi, por kur kjo pune mori kot dhe filluan te behen me shume bejde se diskutime normale, atehere normalisht une nuk jam budalle, te lejoj te shkaterrohet ky diskutim aq interesant (megjithese tashme u shkaterrua). Eshte detyra ime qe, si moderues i ketij debati, te pakten te largoj hithrat, per te lene lulet te duken. Ndonjeri me thote se, jam duke djeg duart njekohesisht. Patjeter, por fundja kjo eshte pune e moderatorit, i cili megjithate ne fund fare do te prishe qef me te gjithe.
   Ju ftoj te gjitheve te jeni me te shtruar e me objektive. Do te kuptoni se gjithcka qe po bejme, i sherben shume shoqerise sone muslimane. Nese niseni nga premisat e mira mund te jepni kontributin tuaj, duke dhene mendimet tuaja, argumentet apo kunderargumentet, pa cinizma dhe paragjykime. Por nuk ka arsye te mallkoni mejdanin, pse aty ka njerez qe nuk mendojne si ju.

 • O Ergys…meqë u lakua içik si shumë emri im jam i detyruar tju replikoj pak përsa i përket futjes në nijetin e artikullshkruesit gjë nuk është e vërtetë, dhe që ti je tu ja fut kot fare pa lidhje. Ai vetë ka deklaruar pëlqimin e projektit Rama si më i gjetur dhe më Islam se sa projekti që po na servir KMSH-ja dhe unë duke u nisur nga dëshira për të shprehur pëlqimin tim për projektin e namazgjasë e dhashë argumentin tim me bejte. Nëse bejtet kishin nivel banal apo jo kjo nuk të takon ty ti vlerësosh por lexuesit, dhe unë mbaj përgjegjësinë time morale dhe i dal përzot asaj që kam shkruar, por ama ato duhet të jenë aty në kolonën e komenteve. Gabim shumë i madh të bësh ti vlerësimin sepse shpreh ndjenja mendjemadhësie, sigurisht nëse keni menduar që në këtë faqe të shkruhet mendimi ndryshe,
  Nëse keni vendosur që vetë të shkruani dhe vetë ta pëlqeni ok.

  • Tani, me lejo te te drejtohem, emrin tend ta “dekonspiroi” ai miku yt qe erdhi per me u flladit ketu me bejtet e tua, megjithse ai ter diten e dites i merr ere bejteve te tua ne fb. Ti nga autori i shkrimit, e hodhe kritiken tende “potikisht” drejt e ne nje percaktimi me te gjere qe shenjohet me “ju”, dhe kjo u vu re gjate tere vargjeve te tua.
   Ketu mesa kuptoj nuk po censurohet mendimi, sesa po kanalizohet ai. Bejtet si format folklorik, i cili duhet thene se praktikohet gjeresisht deri ne moshen e gjimnazit, i perngjet atyre rrekeve qe marrin yrysh nga rrjedha e pergjithshme dhe pas nje ecjeje fillestare, nga pafuqia, i thith toka. Me pak fjale, mungesa e bejteve ketu nuk e cenon hiç thelbin e debatit pasi ne vetvete nuk e pasuronin ate, por hidhnin veç kunja andej kendej, paçka se disa nga ato kunja nuk ishin mprehur si duhet per te çpuar ne ije.

  • Tan, me duhet me keqardhje me te shpejgu disa gjera elementare.

   Se pari, rregullat ketu nuk i vendos as ti dhe as lexuesit, e as komentuesit, por i vendos nje staf njerezish qe moderojne kete debat.

   Se dyti, vleren e bejteve te tua, ashtu si edhe te faktit nese une ia fus kot apo jo, mund ta gjykoje lexuesi, por jo ta percaktoje. Vlera e nje gjeje te shkruar percaktohet nga disa parime estetike e intelektuale dhe jo ne menyre demokratike nga populli qe lexon.
   Ne rastin konkret une kam shijet, gjykimet e mija e megjithate, i kam lejuar ato, ne kundershtim me vleresimin tim personal. I kam hequr vetem kur u teprua dhe u devijua krejtesisht debati. Dhe nuk kam hequr vetem bejtet e tua, por edhe te atyre qe te kane kthyer pergjigje, te cilat, per mua dhe shume te tjere si une, ishin me interesante se te tuat. Pra, kam hequr te gjitha bejtet dhe jo vetem bejtet e tua. Dhe natyrisht qe une kam me paresore vleren e debatit sesa krijimin e hapesires ku cdokush te kete mundesi te ushtroje lirine e fjales.

   Se treti, me vjen keq per vleresimin qe i jep bejteve te tilla. Gjate ketyre diteve kam marre nje sere sugjerimesh qe me kane thene te mos i lejoj keto bejte se u bajalldis fare muhabeti dhe, pare edhe nga ky aspekt, me duhet te them se jane shume njerez qe gjykojne keshtu si une, ndaj nuk ka arsye per ta marre per arbitraritet mosvleresimin per to. Duhet te kuptosh se me qit rima neper rrjeshta eshte gjeja me e thjeshte ne bote, dhe ne i kemi pas qit edhe me goje, atyperaty e lere me me shkrim qe ke kohe me u menu. Ndaj eshte muhabet kot te diskutojme per vleren rimes ketu.

   Se katerti, me ato bejte ti vetem ke ironizuar dhe nuk ke shprehur asnje argument. Deri tani nuk kam pare asnje argument nga ty per debatin ne fjale, nese paske argumente shprehi ne proze, te pakten ti marrim vesh.
   Duhet te kuptosh Tan, se disa njerez ketu po flisnin per arkitekturen Islame dhe per perfshirjen e stilit barok ne ndertimin e xhamive, apo per arkitekturen racionale italiane, te perfshire ne Shqiperi gjate viteve 20-30. Une nuk e ndjej veten njohes te kesaj fushe dhe po i lexoja me endje debatet duke mbetur vete i paperfshire. Nese ti tani mendon se ke ndonje gje per te thene ne kete fushe, bujrum shprehe.

   Se pesti, bejtet e tua shprehen paragjykime dhe ishin nje perpjekje per te gjykuar mbi qellimet tona te pashfaqura. Ti na ke akuzuar sikur ne po kundershtojme sepse nuk duam turqit, sepse nuk duam qe xhamia te ndertohet, apo sepse vleresojme Ramen me shume se Berishen, gjera keto krejtesisht te paverteta, dhe per te cilat ne kemi deshmuar me fakte qe nuk eshte keshtu. Nuk e di ke po citon kur thua se dikush u shpreh se projekti i Rames eshte me i mire. Sido qe te jete, ky nuk ka qene fare thelbi i diskutimit. Me vjen keq, por ose nuk e ke ndjekur debatin, ose nuk ke qene i vemendshem ndaj argumenteve qe u thane ketu nga shume komentues, te cilet, natyrisht qe nuk mund as te merren si perfaqesues te ezanit, sepse shprehin thjesht mendimet individuale. Vete E-zani ka botuar te pakten tre shkrime drejtperdrejt kunder projektit te Rames, pa llogaritur ketu komentet, e te thuash se ne kemi per qellim te vleresojme projektin e tij kunder projektit te Berishes, eshte vertete te flasesh ne ajer.

   Se gjashti, me vjen keq qe flet per mendjemadhesi sepse kjo eshte nje gje qe nuk me karakterizon. Te siguroj se kam shume vende te tjera ku mund ta ushtroj vetekenaqesine (e ku natyrisht, perpiqem, me sa mundet ta ruaj nefsin) por me duket pa vend te mendosh se me ka ngel ta shpreh ketu. Ti leshosh fjalet pa i argumentuar, thjesht ul nivelin e bisedes. Por eshte akoma me palidhje te mendosh se mosvleresimi per dicka, qenka mbivleresim per veten. Te sigoroj se ka nje mori komentuesish ketu qe u jane vrare syte prej bejtizimit te debatit qe u be nga ty dhe te tjeret dhe nuk eshte logjike ti quash te gjithe mendjemedhenj.

   Si perfundim, besoj se arrin ta kuptosh sesa e pavend eshte te gjykosh qe ne kemi vendosur qe te shkruajme vete e ti pelqejme po vete ato qe shkruajme. Ky blog terheq me mijera lexues, dhe ka terhequr vemendjen ne nje mase te madhe njerezish, muslimane e jomuslimane, si nje medium vertete interesant e me nivel. Pervec kesaj, ky blog eshte nga te paktet (per te mos thene te vetmit), qe nuk censuron komente e madje edhe qe boton shkrime ne kundershtim me ate qe mendojne administratoret e tij, e madje edhe shkrime ku kritikohet vete blogu (behet fjale per shkrime, jo thjesht komente). Besoj se i kemi dhene te gjitha provat se nuk i trembemi mendimit ndryshe, e as kritikes. Perkundrazi, e mirepresim ate. E kam falenderuar sinqerisht Bled Kominin per kritiken qe na beri, megjithese nuk jam dakort me shume gjera prej saj. Dhe kete e kam bere sepse mendoj qe debati ia rrit vleren ketij forumi. Por jo cdo mendim ndryshe ka vlere, e per me teper bejtet qe u hodhen ketu nuk sillnin mendim ndryshe, por vetem ironira boshe e paragjykime pa vlere.

   Shpresoj te me kuptosh per gjithcka thashe dhe te clirohesh nga paragjykimet qe te vijne nga biseda kafesh ku reference eshte kerkimi i grupeve revizioniste qe nuk e kane Berishen put. Besoj se kam dhene aq prova me shkrime e vepra kunder gjithckaje per te cilen akuzohem sot, ndaj me vjen vertete keq kur degjoj te tilla gjera, aq me teper nga miq qe i dine fort mire idete e mija.

   Selam e te mira!

 • Me sa duket ke E-zani bohet ashtu siç thojte Ija Blendit
  “Ush tëtje e ush tët’hu
  bofshin gjithë si thonsha u”

  Ija Blendit (Zenja) e cila ka mbaruar Shoben me Dr. Fa Abdurrahim S.A

 • Me ment e ijes nuk ke per te kuptu gjo nga keto ane. Lodhesh kot qe bo komente. Sa rri e harxho kohen, shko e gerthit me nai miting, se eshte edhe pragfushate.

 • Kerkesen tende per te rregulluar dhe perfeksionuar imazhin e faqes e kuptoj Gys. Ndaj dhe dua te te them edhe une nja dy gjera mbi estetiken. Personalisht, jo se eshte Tani ne kete mes, mua bejtja si ide, si rryme a si gjetje folkloristike me pelqen. Kalimi nga nje gjendje e tensionuar apo e ngarkuar emocionalisht, (si persh. euforia e dasmes, rreziku i nje lufte te papritur, konfliktet politike, madje edhe vdekja shpeshhere)jane shoqeruar nga keto vargje me rime, me humor te holle, sa me ne jug aq me me ironi qe shpon ne ije, sa me ne veri aq me me burreri. Keto jane pjese e historise tone dhe nuk duhet te na vije turp per to, perkundrazi. Keto klasifikohen ne letersi tashme si pjese e artit. Kur Tani hyri me bejten e tij, menjehere e kuptova qe ishte ai, sepse ka nje stil te vecante, me humor te holle, asnjehere nuk bie ne vulg dhe godet pa vrare, si nje zotni. Ne se e mban mend ju eshte drejtuar sikur te ishte nje burre i vjeter qe ju keshillon, dhe pergjigjja e pare e bejtes ishte po ashtu jo e ashper e pa ironi, sepse bejtja e Tanit te inponte respekt. Me pas filluan kunjat e thumbat po jo nga Tani, po nga ca tipa qe jane mesuar si ne proze dhe ne varg mos me dit cfare eshte zotnilleku. Duke i thene mos u duk me ketu, shko ha qepe, se gjoja vec tironsi haka qepe. Ky eshte degjenerimi qe i bene nje gjeje aq te kendshme sa bejtja e Tanit. Sepse jo gjithkush mund ta beje, duhet te jete edhe pak qytetar njeriu per te qene artist. Nese Tani ka mendimet dhe perceptimet e veta mbi ate c’ka shkruhet e diskutohet ketu eshte i lire ti kete e ti shprehe si te doje, per sa kohe eshte korrekt. Per mua e keni gjykuar gabim punen e bejteve, sepse ato jane gjeja me e mire qe nund te vinte ketu (flas vetem per bejtet e Tanit, se do zotesi dhe ajo pune :)), ku shpesh situata ka degjeneruar ne sulme e akuza te ulta, si mos me qene besimtare e njerez te shkolluar. Keto lloj kalimesh ne bejte vetem sa do ta c’tendosnin diskutimin, si magjia e insertit te nje happy face-i qe ndryshon rrjedhen e ndjenjave ne nje sekonde. 🙂

 • Tan Loku
  Duke e falenderuar shumë L jo pse ka shkruar pozitivisht për mua por sepse ka tjetër vlerësim dhe këndvështrim për bejten. Unë do të doja tju sqaroja një element që është shumë i rëndësishëm, sigurisht në kuadrin e miqësisë dhe mirëkuptimit pa dashur kurrë të nënvlerësoj askënd për nivelin intelektual që mund të ketë tek E-zani po ju them diçka në lidhje me arsyen pse hyra ne koment me bejte. Për hir të vërtetës këtu ka shumë artikuj të shkruar për tema të ndryshme dhe me nivel dhe unë kurrë nuk kam ndërhyrë me bejte për të komentuar aty por ta dini sa her kam dashur të jap ndonje mendim e kam bërë ashtu si më ësht dukur mua e arsyeshme dhe kurrë nuk kam rënë në sy as për mirë e as për keq. Këtë e them për tju treguar juve se unë jam në gjëndje ta jap mendimin tim edhe me tre a katër rreshta apo edhe më shumë dhe jo pa nivel ashtu siç mund të kujtoni ju. Ta dini mirë se futja ime me bejte pikërisht në këtë artikull ka qenë plotësisht e vetëdijshme si mënyra më e mirë për ti treguar (artikullshkruesit në rradhë të parë) se ske pse shkruan për projektin e xhamisë duke kërkuar me domosdo hije në dritën e këtij projekti dhe e kam cilësuar në bejte “mos i veni zyle miut” nëse ju duket banale kjo at’here ta dini se nuk keni kuptuar asgjë nga bejtja. Thelbi i Bejtes ky ka qenë “Mos kërkoni ti veni zyle miut” duke kërkuar me zorr hije aty ku shyqyr që doli drita.
  Gjithashtu jeni kontradiktor edhe me veten kur nuk jeni në gjëndje të bëni ato që thoni…shikoni se si keni shkruar po në artikullin në fjalë…”Ne ndodhemi gjithnjë mes dy sferave të ligjërimit e komunikimit: me “tjetrin” jashtë nesh dhe tjetrin si ne. Dhe gjithnjë kam menduar se debati, ballafaqimi, një lloj përmase e frymës kritike, por jo si qëllim në vetvete, është imperativ brenda bashkësisë tonë, para se të rreshtohemi në llogoret e mbrojtjes apo sulmit me “tjetrin” përballë jo si ne.
  Selam

 • Ludi!
  Bejtja ka pas funksionin e vet shoqeror ne kushtet e nje shoqerie tradicionale. Ajo ka funksionuar ne nje kontekst social e kulturor, ne harmoni me mjedisin, ashtu sic kane funksionuar vlerat, traditat, folklori, ritualet sociale, kulturore e fetare etj. Une e kuptoj qe bejtet kane qene shpesh nje mjet per te terhequr vemendjen e nje publiku anaflabet si dikur, duke synuar te ngulise aty elemente te urtesise e vlerave sociale. Bejtja ka qene nje forme stilizimi didaktik per te percuar nje mesazh, ne kushtet kur njerezit, kane pasur te zhvilluar vetem komunikimin gojor. Dhe kjo eshte bere ne nje nderthurje te urtesise, thjeshtesise dhe estetikes. Vleresoj deri diku bejtet e Ibrahim Dalliut, apo, edhe te Sefer Dajes (me raste). Por nuk ka kuptim bejtja ne kushtet e nje shoqerie te alfabetizuar (jo me gojore), kur njeriu ka mundesi te kerkoje e te marre informacion mbi ate cfare mendon, e qe per me teper, ceshtjet jane te profesionalizuara e jo te folklorizuara. Pra, sot bejtja ka humbur funksionalitetin, per sa kohe ka ndryshuar konteksti ne te cilin ka vepruar historikisht. Gjithashtu, sot shumica e diskutimeve nuk jane ne rrafshin e urtesise, qofte kjo popullore apo filozofike, por jane ne rrafshin profesional. Per kete arsye edhe kalimi i diskutimeve ne terma folklorike, perben ne vetvete dicka qe eshte e mjaftueshme per te qene banalizim.
  Aq me pak, ka vend bejtja ne nje forum ku diskutohet me argumente, dhe debati ishte jopak teknik.

  Megjithate une, sic e thashe, i lejova keto bejte. I fshiva vetem kur u be terkuze, nje terkuze qe prishi shijen e gjithckaje dhe spostoi gjithe vemendjen nga argumentet.
  Me duhet te them se bejtet nuk sollen argumente por shpotitje dhe cinizma. Por ky eshte nje forum ku behet debat dhe nuk kam arsye perse te toleroj prishjen e debatit duke e shnderruar ne ping-pong rimash. Nga ana tjeter, e riperseris per te treten apo te katerten here: Bejtet e Tanit dhe te tjereve, ofronin paragjykime, akuza te pabaza dhe keqkuptime, duke na konsideruar sikur ne jemi me Ramen kunder Berishes (gje qe eshte krejtesisht e pavertete), duke na konsideruar sikur ne jemi kunder Turqise dhe turve (gje krejt e kundert me te verteten), duke na akuzuar sikur jemi kunder ndertimit te xhamise (perseri e pa vertete), si dhe duke aluduar per qellimet tona, sikur debatin po e bejme, per te gjet kot sebep me u kap, dhe se ne fakt “halli” yne eshte tjeterkund, tek inati me turqit e KMSH-ne.
  E pranoj qe, mund te kete njerez qe mendojne keshtu dhe duan ti thone keto. Por, kete duhet ta beje duke i argumentuar e jo duke i rimuar mendimet e veta. Megjithate, prape i lejova bejtet e nuk i fshiva. E riperseris. I fshiva kur debati u menderos, duke u kthyer ne hidh e pritje qesendirash.

  Vete fakti qe ti permend, se bejtet e tanit qendronin si keshillat e nje burri te vjeter, eshte mungese etike. Sepse, kush ia ka dhene Tanit kete atribut, per te ndare urtesine nga mendjelehtesia? Kush tha qe Tani eshte burri me i vjeter e me i mencur ketu qe te kete tagrin te kthjelloje te tjeret, duke i trajtuar si kalamaj?
  Njeriu ketu vjen e jep mendimet e veta, duke i argumentuar ato. Nuk ka askush tagrin ti paraqese mendimet e veta si udhezim pleqeror qe duhet te zeje vend mbi te tjeret, e per me teper duke ua dhene te tjereve mesimet ne menyre ironike pa denjuar te jape as argumente.

  Persa i perket vleres konkrete, mua ato bejte mu duken kot fare. Personalisht ka raste qe bejtet e Tanit ma vene buzen ne gaz, por jo gjithmone dhe per me teper kur shoh qe ky muhabet eshte kthyer ne nje sport kolektiv, atehere behet shume i tepert. Debati deshmoi qe shume prej atyre qe i kthyen pergjigje Tanit, ishin me te afte ne kete zanat, megjithese nuk e ushtrojne perdite dhe kjo tregon qe nuk ka ndonje veshtiresi apo vlere ne thurje vargjesh me rime.

  Po i drejtohem tani koshit per te sjelle disa nga bejtet qe te flasim me fakte:

  Qeke turk bereqativers
  ne e deshke xhaminë tamom
  po at’here pse e nisni ters
  tu bo pytje si nëpërdhom
  si nuk qeka sagllom xhamija
  a se shef si lule bore
  ska mo t’bukur se po e bo turqia
  me kupolë e katër minore…

  Ku eshte vlera ketu? Figuracion bajat, numri i rrokjeve here ruhet, here jo, logjika e argumentit zero…
  “Kur e do xhamine tamom, pse bo pytje neper dhome”… ???
  Cfare kuptimi ka kjo?
  Metafora: “xhamia si lulebore”. Ore-ore lule bore, jemi yllka shembullore. Ca jane keto, pash Zotin!
  Dy vargjet e fundit thote se “ska me t’bukur se e bo Turqia” ?!!!!!
  E pse kshu? Cfare ka Turqia me mire se te tjeret? Prit se e shpjegon me poshte: “Me kupole, me kater minore”. 🙂 🙂 🙂
  Dmth, xhamia eshte e bukur, me e bukura e mundshme, eshte si lulebore, sepse paska kupole dhe kater minore.
  Edhe metafora “lulebore”, eshte perzgjedhur vetem qe te rimoje nepermjet rrokjes “ore”, me fjalen “minore”.

  Shih kete tjetren:

  Eh mër çun se di ka ke zdryp
  po ktu m’Tironë paske zon i cep
  men ky turku nuk o tu t’lyp
  e ty t’rre menja se po i jep
  N’fakt ke t’drejt aty kur thu
  se asgjo nuk ke kuptu
  se me thonë te drejtën jena munu
  ne hala çer doni se kena zbulu

  E para njehere, vargu i gjashte me te shtatin, jane sa dyfishi i njeri-tjetrit. Njeri eshte shtaterrokesh, tjetri njembedhjet rrokesh.
  E dyta, cfare vlere i sjell debatit me thone qe nuk jena tu t’kuptu (dhe me te vertete nuk eshte duke kuptu), e se me thone te drejten edhe qenkan munu?!
  Nuk po flas per konstatimin e autorit mbi replikuesit se “kushedi nga kon zdryp”, e pastaj se paskan “zone i cep” ne Tirone, por eshte edhe me problematike ajo qe ben aturoi duke quajtur vlere faktin se askush nuk ia var debateve tona dhe se turku nuk kerkon mend prej nesh, nderkohe qe kujt i behet vone nese i merr apo jo “turku” mendte tona?!
  Men ky turku nuk o tu t’lyp
  e ty t’rre menja se po i jep.
  Sipas kesaj, ne duhet te debatojme vetem kur na e kerkojne ata qe kritikojme! Debati eshte gjeja me normale qe te zhvillohet ne nje media, perballe ndertimit te nje vepre te tille arkitekturore, ndersa autori nuk e kupton qe, nese ndertuesit e vepres nuk perfillin opinionet e njerezve, ky eshte problem i tyre, dhe jo i njerezve qe debatojne. Konkretisht nese turqit jane prepotente e nuk ua ndjen se cfare mendojne njerezit per xhamine qe ata ndertojne, ky eshte problem i turqve dhe kjo sjellje nuk i nderon aspak, sepse vepra nuk eshte nje veper private e turqve, por eshte nje veper publike, per te cilen ka pergjegjesi ndaj nesh dhe te gjitheve. Nga ana tjeter, cfare eshte ky mentalitet qe i jep te drejte turqve te bejne vepra publike islame ne Shqiperi, pa e care koken per mendimet e muslimaneve shqiptare?! Pervec kesaj, a eshte Turqia apo Komuniteti Musliman qe pergjigjet per kete veper dhe a mos valle Komuniteti Musliman nuk paska pergjegjesi ndaj xhematit per ate qe ben, por paska te drejte te zgjedhe arbitrarisht projektin, te mos beje konkurs, te mos jape hesap etj???

  Po akoma me perle eshte kjo:

  Kshu jeni çuna me shkollë
  ene dini me shkrujt hollë
  po mo vonë kur t’boheni burra
  do e kuptoni se ç’o arkitektura

  Meqë kërkoni arkitekturë perfekt
  të ndërthurme me tradicionale
  ju kujtoj se jena i vetmi kryeqytet
  që hala skimi m’pazar i hale

  Pse ju vika zorr ka ky model
  se gjoja qeka arkitekturë osmane
  e ju vika mar projekti kaçurrel
  si traget i tipit Edvin Rame

  Ça kujtoni se oshtë xhamia
  QTU apo TEG ku t’shkoj njerzia
  apo LUNA PARK ku t’luj fmia
  apo ven ku adhurohet Perenia

  Pse gjykoni keq kte mër burri dheut
  vetëm e vetëm pse turku po e bo
  pse nuk shani xhamin e Et’hem Beut
  ene ajo e stilit osman o….!!!

  E para, Tani po i jep mend diskutuesve ketu, (qe ne fakt, nese i ke lexuar qe nga fillimi, i kishin hyre nje diskutimi mjaft te holle per nderlidhjet e stileve arkitekturore moderne si ai barok, stili racional italian etj, me arkitekturen osmane), duke i qujte keta te gjithe kalamaj qe nuk marrin vesh nga arkitektura. Ne fakt, ai qe nuk di nga arkitektura ketu eshte Tani vete. Kjo nuk eshte fyerje, sepse nuk ka per broxh cdo njeri qe te jete mjeshter ne kete fushe. Une madje e pohoj edhe per vete, ndonese kam lexuar disa libra mbi historine e artit, ku natyrisht pjesa me e madhe i eshte kushtuar piktures dhe arkitektures, e pohoj me pasterti se nuk marr vesh hollesisht nga ky diskutim. Ndersa Tani, qe nuk i ka lexu as ato dy-tre libra qe kam lexu une, merr persiper e iu thote njerezve ketu (qe duket se disa prej tyre e kane zanat fushen e artit pamor) se jeni kalamaj qe nuk merrni vesh nga keto pune. E cfare ti them kesaj une?!

  Tjetra, simbas arkitektit popullor Tan Loku, ambiciet tona per nje veper arkitekturore duhet te jene minimaliste, sepse ne ne Tiron nuk kemi akoma hale publike ku me kry njerezit nevojat personale!

  Tjetra, nga e nxorri ky qe ne dume projektin e Rames? Gjithashtu, nga e nxorri qe projekti qe duam ne eshte projekti kacurrel, nderkohe qe ketu, diskutuesit u ngjiren duke fol per nderthurjen e tradicionales, me modernen (dhe Tani nuk mund ta dije qe modernia nuk do te thote dicka e ngjashme me projektin e Rames, i cili ishte me shume nje projekt post-modern, por eshte edhe xhamia e pazarit, qe ka perfshire elemente te arkitektures italiane, etj).

  Gjithashtu paragjykimet sikur ne e duam xhamine si TEG apo QTU, jane pa lidhje fare, qe nuk ia vlen ti zesh ne goje, e gjithashtu edhe akuzat se ne kritikat i kemi nga inati qe xhamine po e ben turku. Por, kur ne disa postime te meparshme, disa prej debatuesve kane diskutuar me Bled Kominin mbi vecantine dhe individualitetin e xhamise se Et’hem Beut, nga stili osman, ku ka edhe diskutime qe kane treguar se ekzistojne teza qe thone Et’hem Beu ka marre arkitekte te krishtere per ta bere, sepse ka disa ngjashmeri, me disa kisha perreth, qe nuk i gjen kurre ne Stamboll, cfare ti them une Tanit, qe flet sikur keto nuk jane diskutuar, por futet ne mes te pilafit me bejte per stilin osman te xhamise se Et’hem Beut, per me teper kur, askush ketu nuk ka qene kunder elementeve osmane ne arkitekturen e xhamise?!!!!

  Megjithe respektin qe kam per Tanin, dhe e them me pasterti qe kam simpati per te si njeri, edhe per hir te shume lidhjeve qe kemi bashke, por nuk mund te vleresoj kot nje gje qe, per mua nuk vlen. Tani ka shume vlera te tjera fisnike pertej bejteve, dhe per me teper, nuk ka arsye per ta ngec vleresimin ne nje debat mbi lidhjet arkitekturore, kulturore, historike urbanistike, qe jane gjera qe jo kushdo merr vesh dhe nuk e ka gjithkush per detyre ti dije.

  Tan vellai!
  Me duhet te them se edhe ne postimin e fundit ke disa keqkuptime.
  E para, mendimet e Ermir Hoxhes, jane personale te tij dhe nuk jane mendimet e E-zanit. Ne jemi botues te shkrimit, por jo mbrojtes te mendimeve te Ermirit. Idete e tij Ermiri i mbron vete, dhe jo cdo shkrim qe botojme ne, perfaqeson mendimet tona.

  E dyta, mos i merr mendimet e tua si definicione. Aty ku ti sheh drite, te tjeret mund te shohin erresire dhe eshte e drejta e secilit te pohoje dhe argumentoje mendimin e vet, por mos u fut te tallesh e satirizosh mendimin e tjetrit, kur ky po flet me seriozitet e jo pa kompetence, qofte edhe gabim, qofte edhe me nijet te dyshimte, sic mund te mendosh ti.

  E treta, mos e merr per fyerje kur une te them qe nuk merr vesh nga nje debat kaq specifik si ky, sepse, sic e thashe, kete e them edhe per vete.

  E katerta, tek pasazhi qe solle me siper nga ne, nuk ka asnje kontradikte, aty flitet se ky blog u drejtohet lexuesve te ndryshem dhe kjo do te thote se gjuha e artikuluar perpiqet te shprehe te njejtin mesazh, ne te njejtin tekst, me fjale qe gjejne kuptimin e duhur ne dy gjuhe te ndryshme, sic eshte ajo e dy boteve kulturalisht paralele qe ekzistojne ne Shqiperi, ajo xhematore dhe shqiptare jashte xhamie.

  Shpresoj te me mirekuptosh per gjithcka!
  Ergysi

 • Pikerisht ketu kishte vend me shume se kurre bejtja, sepse po hidhej e po pritej arti e diskutimi mbi estetiken si top llastiku, nga njerez, duke filluar nga artikullshkruesi e deri tek komentuesit, qe nuk kane studjuar per arte aq me teper per arkitekture. Kjo i ben analfabete ata ne kete drejtim dhe jua heq te drejten e vendim marrjes profesionale. Nuk eshte aq e thjeshte po as etike te vendosesh te hysh e te diskutosh mbi arkitekturen apo artin vetem se ke lexuar nja dy tri libra. Ti nuk e ke bere se e vlereson veten, po kometuesit ketu dhe artikull shkruesit e kane bere pa ju dridhur qerpiku. Per mua sa kane shkruar nuk ka asnje vlere shkencore. I kam pare dhe lexuar me vemendje dhe jane diskutime plot me paqartesi dhe gabime historike. Ka shume aludime dhe pjese te erreta qe vijne nga mosmarrja e edukimit perkates. Ndaj nese Tani i ka lexu apo jo ato dy libra, (une mendoj se ka lexuar edhe me shume se aq, vetem se nuk del me tabore) ne kete mejdan diskutuesish qe nuk jane zanatcinj e profesioniste nuk perben asnje ndryshim.

 • Tani te lutem, duhet te jemi pak me objektive. Debati qe eshte bere ketu, per mendimin tim, eshte debati me interesant i bere ndonjehere, jo vetem per xhamine e madhe, por ne pergjithesi per ndonje veper arkitekturore ne Shqiperi. Nje sere komentuesish si, Husrev, Rofeshate, Zanzibar, e ndonje tjeter, diskutuan me Bled Kominin me shume etike, qytetari dhe profesionalizem. Nuk i njoh te gjithe debatuesit, por dy prej tyre i njoh mire dhe e di qe jane njohes shume te mire te historise se artit pamor. Gabime e lapsuse ben kushdo, sepse debati nuk eshte zhvilluar me referenca e literature ne dore.
  Edhe mund te isha luhatur te pranoja se keta njerez me siper paskan qene njerez qe flasin pa dije, por kesaj i bie vlera kur mbi keta ngre Tan Lokun (qe praktikisht nuk ka lidhje me kete zanat), qe per ti ironizuar keta, i keput nje bejte me ore-ore lulebore, me kupola e minore.
  Per keto arsye me duket shume i shproporcionuar vleresimi yt.
  Mos u nis nga njohjet personale. Po te jete per njohje, une me Tanin njihem prej shume vitesh dhe kemi ndare shume gjera bashke.
  Gjithashtu, ne diskutim nuk duhet te hyje as mospreferenca ndaj bindjes politike te autorit (Ermirit), e cila mbetet personale e tij dhe nuk ka lidhje fare me diskutimin qe ne po bejme.

 • Nuk jam duke ngritur e duke ulur askend, thjesht po i balancoj gjerat. Me siper kam sqaruar, nese komentuesit jane analfabete ne fushen e artit pamor e te arkitektures, atehere edhe Tani e bejtja e tij analfabete mund ti rrije perkrah ne kete rast ketij diskutimi pa stonuar aspak. Edhe pse per bejten e per letersine e bejtexhinjve (sic jane munduar ta ulin me pa te drejte Kadare me shoke, duke e cilesuar si banale e popullore te sjelle prej osmaneve e te mbjelle mes nesh si semundje) kam krejt tjeter opinion. Nese ti e mendon si Kadare une nuk e mendoj ashtu. Nuk po rri te te sjell edhe une bejtet e Frakulles se nuk ka me kuptim, po nese i lexon ato e kupton se nuk jane per injorante e analfabete aty ka elegance dhe mistike. Ato merren seriozisht dhe konspektohen, po jo bejtet e Tanit, qe i ka shkruar me be nje dore gallate ne nje vend ku kush nuk ngeli pa shkruar dhe per mendimin tim si njohese e me e mire se ju e artit ja fusnin kot. Ke e keni hallin se ju dekostruktoi nje debat per ty me vlere per mua pa vlere. Pra varet nga kendveshtrimi.

 • L, me vjen keq qe edhe ti po kerkon te gjesh halle te une dhe miqte e mi. Te garantoj qe edhe une di te gjej halle, tek ju, per te shpjeguar arsyet perse kerkoni ta prishni kete debat, por po i kursej.
  Mjafton edhe kaq per te kuptuar edhe cbalancimin midis asaj qe po bej une dhe asaj qe po beni ju tani. Ju po perdorni akuza per qellime qe nuk ekzistojne duke u perpjekur te prishni nje debat te huaj, ndersa une po ua kursej dhe nuk po i perdor shpjegimet e mija mbi ate cfare po beni, megjithese une ketu jam duke mbrojtur biseden qe jemi perpjekur te ndertojme (megjithe interferimet e herepashershme).
  Krahasimi midis Nezim Frakulles dhe Tan Lokut eshte si me krahasu Ferrarin me karrocen e Dylit. E vetmja gje qe i lidh gjerat, eshte fjala bejte ne mes: njeri hyn tek poetet e letersise se bejtexhinjve, tjetri perpiqet me bo bejte facebooku, ne kohe te lire. Po letersia e bejtexhinjve, nuk eshte krijimtari bejtesh L. Eshte nje letersi shume serioze, e ndikuar nga letersia perso-arabe, nga me interesante qe eshte prodhuar ndonjehere ne shqip, ku perfaqesuesit e saj jane poete te mirefillte nga me te miret qe ka pas nai here ky vend. Por poetet Nezimi, Naibi, Kycyku etj., nuk ishin bejtexhi ne kuptimin qe i japim sot, e ne kuptimin qe i jep Tan Loku. Ata benin poezi, jo bejte.
  E marr vesh qe bejtet e Tanit ishin thjesht gallate. Por ishin gallate e pahijshme, e futur pa arsye, ne nje vend ku njerezit po diskutonin me shume nivel e seriozitet. E megjithate, po e riperseris per te katerten, te pesten apo te gjashten here (s’po i mbaj mend me tani), une i lejova dokrrat e tij dekonstruksioniste. I fshiva vetem kur muhabeti u be boze, ne nje harmagedon rimash pa kuptim.
  Te mendosh tani, se une jam ne hall se me paska dekonstruktu Tan Loku me ore-ore lule bore, eshte qesharake fare. Por te pakten, mos e thuaj kete, se do me besh mua te mendoj se edhe ju, po futeni ketu duke debatuar, nga halli qe une nuk rashe ne gracken tuaj per te shkaterruar debatin.
  Nese vertete paske pasur ojeksione serioze, dhe per me teper profesionalizem me te madh, mund ti kishe dhene idete e tua, dhe nuk kishe pse lodheshe me apologji per bjetexhizmin fejsbukist.
  Ceshtja e vleres eshte vertete ceshtje kendveshtrimi dhe varet nga kendveshtrimi apo “hallet” e kendveshtruesit.

  Ergysi

 • Absolutisht nuk po kerkon t’jua prishe njeri debatin e qejfin. Kam nderhyre nja tre here gjithsej aty ku kam gjykuar se e keni tepruar me tepri, si kur keni thene qe arti osman eshte art steril, kur ka thene Ermiri qe Rama la precedentin e berjes se nje pune me shume islame se ajo e Komunitetit, dhe menyra se si e trajtuat Tanin dhe letersine e bejtexhinjve.
  Madje me vjen keq qe del vetem ti ne skene e te tjeret fshihen mbrapa duke fol kafeve. Nderkohe kane qene ata qe i kane thene Tanit ik qerohu e mos u duk ketej, shko ha qepe. Qene ata qe e bene muhabetin boze.
  Nuk eshte e drejte kjo qe i beni dikujt qe e mendon ndryshe nga ju, perpiqeni si e si ta ulni e poshteroni dyke i vare ne qafe edhe kartelen e budallait. E nese i del dikush ne mbrojtje e beni armik. Ti me verte thua se e do fort dhe e ke vella po ne te njejten kohe i thua se shkruan dokrra e se eshte injorant dhe ben te mencur ata qe i sheh me shpesh dhe qe e mendojne si ti. Mos harro se ata rane ne nivelin e Tanit kur i kthyen pergjigje madje qene me keq sepse e degjeneruan muhabetin sic kane bere gjithnje.
  Nje gje eshte, ngaqe te njoh e di qe ti sic i mendon ashtu i thua gjerat dhe je i sinqerte deri ne fund, kjo nganjehere edhe ne te miren edhe ne te keqen tende, me vjen inat me ato skuthat qe rrine e flasin mbas teje, qe sa e moren vesh qe eshte Tani ne mes nuk guxojne te dalin.
  Per sa i perket bejtes ajo ate emer ka ne letersi nuk e ka poezi. A eshte e periudhes mesjetes, rilindjes a modernes, a eshte kic e turbofolk pak rendesi ka i njejti emer i bashkon. I ndan vec koha dhe konkteksti. Dhe ti thuash dikujt je jashte mode po shkruajte bejte sot eshte si ti thuash nje artisti musliman mos shkruaj me hat e mos pikturo me arabeska, edhe pse qasjet e ketij te fundit jane shume aktuale dhe shume bashkekohore. E ne fund fare atij i ngelet te thote jam i lire te bej c’te dua me veten time e mbaj pergjegjesi per ate qe bej. Ndaj them se duhet hyre me shume kujdes tek puna tjetrit. Nese une nuk kam nderhyre gjate gjithe debatit e jam kursyer duke shkelur mbi parimet e mia estetike per hir te mos ofendimit te atyre qe po shkruanin nuk e kam bere pa vetedije. Ju thashe qe ja keni fut kot vetem kur pashe si u sollet me Tanin. Perndryshe do ta kisha mbajt per vete.
  Shpresoj te me mirekuptosh edhe ti. Gjithe te mirat. Selam.

  • Nuk e marr vesh se perse kapesh me adminin qe njeh, per pune vargjesh banale, dhe ben sikur nuk njeh kritiken parimore. Nga çfare ke shkruar deri me tash, nepermjet mbrojtjes se Lokut ke dashur te mbrosh projektin e diskutueshem te xhamise, por duke u sforcuar ne adaptimin e argumentave “poetike”te Lokut. Edhe tjetren nuk e marr vesh, ku ju duk ju analfabetizem kritika konstruktive ndaj projektit ne fjale?! Te vetmin citim qe jep e ke nxjerre nga konteksti, duke i mveshur argumentit peshe qe ai nuk e bart. Kritikon si te papranueshme se citimin se “arkitektura osmane eshte sterile”, kur aty ne artikull thuhet qarte se nese kete arkitekture, si nje nga format me te plota te artit, si çdo lloj arkitekture kur e nxjerr nga konteksti i saj te pakten kohor, ai kthehet steril, pasi arti ka nje histori te sajen qe prodhon bazuar ne mendesite e kohes ne te cilen krijohet, ndryshe nuk ka se si te emocionoje. Une kete pohim, qe e solle te deformuar, e bashkendaj plotesisht, mbase jo ju, dhe kjo me se paku mund te themi se eshte çeshtje shijesh estetike, nese do te ishim plotesisht profane ne punet e artit. Por nuk eshte keshtu, si do te dukej sot qe nje artist te pikturonte me idealet dhe me rregullsite e Rilindjes, me e pakta do te quhej i çmendur per te mos e afishuar ne skedaret e policise si fallcifikues veprash arti ne dem te milionereve te pagdhendur. Nga komplet çfar debaton nuk merresh vesh hiç fare se ku e ke pulsin e shqetesimit, tek “censura” ndaj gurres popullore, ndaj komntuesve “analfabete” qe sipas jush glojne ne kete blog, ndaj admineve qe kane standarte te “dyfishta”, apo tek demaskimi i “skuthave” qe mçifen mas gaxhoit sepse paskan frike nga publiku.
   Ne fund çfar kontributi ke deshire te japesh ne lidhje me temen e projektit te kopjuar mesjetar te xhamise, te procedurave 0 trasparente te institucionit menaxhues ne lidhje me konkurset etj, ne lidhje me perfshirjen e politikes ne promovimin e projektit si “dhuruesit” bujar ndaj besimtareve, ndaj protagonizmit te tepruar te turqve ne gjithçka qe ka te beje me Islamin ne Shqiperi, etj.

   • Po sjell nje pjese nga artikulli E-zanit.
    “Është fakt i mirënjohur se arkitektura osmane e xhamive përfitoi shumë nga tradita bizantine dhe shihet edhe në vende të tjera me traditë të pasur të arkitekturës islame si Egjipti – fjala vjen – se arti i krishterë para-islam la gjurmë dhe komunikoi me arkitekturën islame që u zhvillua më pas. Arkitektura islame e gjendur nëpër xhami në katër anët e botës – përfshi gjurmët e arkitekturës budiste në Lindjen e Largët – nuk janë replikime të një modeli statik nga një moment unik i së shkuarës, por një komunikim me traditën aktuale, me ambjentin rrethues, me kultura të tjera ashtu si me aspiratat që e frymëzojnë këtë arkitekturë.

    Cila është domethënia e replikimit të një arkitekture osmane, aspak frymëzuese dhe të sterilizuar si objekti kryesor i kultit të myslimanëve?”

    Kjo eshte hyrja e artikullit te cilit i jam referuar. Pjesa e pare qendron. Nje debat te tille kam patur dikur me nje miken time te krishtere, qe nuk pranonte kurresesi qe Gaudi ishte frymezuar nga Alhambra per te bere Sagrada Familian ( ne fakt per gjith c’ka krijuar). Dhe se ai frymezim i ka ardhe aq natyrshem sa as ai vete nuk ka mundur dot t’i shpetoje te ndikuarit nga armiku. Kjo do te thote se procesi i krijimit te nje vepre arti nis nga artisti sigurisht, ka brenda gjakun dhe shpritin e tij, por thelle ne pavetedije ajo veper rikrijon vetveten e pavarur nga krijuesi (artisti) dhe e varur nga Krijuesi (Zoti) per te qene ne simbioze perfekte me ambjentin rrethues (njerezit dhe sendet). Ky proces ka ardhe zinxhir qe nga fillimi i kohrave. Te paret tane kane krijuar, por ne te vertete i eshte dukur sikur, mbas nje penelate njemije te tjera ne pavetedije e ne vetedije te plote kane vallezuar mbi ate veper, per ta shpetuar ate nga tokesorja.
    Fakt eshte qe askush nuk eshte ne gjendje qe periudhes ne te cilen jeton t’i vere nje perkufizim te sakte. Klasifikimi i periudhave vjen me vone. Ndaj ne nuk e dime ende se si sterniperit tane do ta klasifikojne ne art periudhen ne te cilen po jetojme. Une i frikesohem ketij klasifikimi qe do ti behet brezit tone. Kam frike se do mbizoteroje dicka e keqe qe nuk ka te beje shume me te bukuren. Them se do te jete dicka mes kicit dhe joestetikes. Ndryshimin do ta bejne gjenite, sic kane bere gjithnje.
    E nese me pyet per xhamine e madhe nuk kam se si ta shkepus nga konteksti. Ajo xhami eshte pasqyrim i artit sot. Rri me ambjentin perqark dhimbshem mire. Ajo eshte ne nje liri te keqkuptuar.
    Nje mikes time austriake i pelqen shume Tirana, sepse ketu eshte e lire te beje c’te doje ne kete rrumpalle te mireoganizuar brenda rrumpallesise se vet. Si do na klasifikojne neser? Kjo me shqeteson. Jo aq xhamia, sepse ajo eshte vec nje pjesez e nje kuadri te dhimbshem qe fillesat i ka kur ne filluam te kepusim lidhjet me te shkuaren. Kur ne fshime per te rikrijuar njeriun e ri, qytetin e ri. Ne sot vuajme per mekatet qe kemi shkaktuar vete e vazhdojme per inerci te shkaktojme. Tashme jemi kthyer ne fajtore te pafajshem.
    E nese ky lloj arti sot nuk na pershtatet, nuk rri ne mish, eshte sepse ne kemi filluar te hyjme ne sistemin e mrekullueshem te krahasimit. Ketu gjate gjithe debatit ne pavetedije kemi krahasuar ate c’ka na kane lene gjysherit tane me ate qe po na sjell arti sot (apo armiku i jashtem per mua iluziv, se vec ne jemi fajtore te asaj qe po na ndodh). Por a jemi te sinqerte deri ne fund qe i kemi dhene hakun asaj c’ka na lane amanet gjysherit? Ku ishim kur erdhen jashtetokesoret, ata qe nuk na njihnin hic, qe nuk e dinin vuajtjen tone, dhe fshine c’ka kishim me te bukur apo c’ka kish mbetur e bukur? Ku ishim kur vendosen ata per ne, per shkollimin tone dhe per shijet tona artistike, per lidhjet tona me familjen me komshinjte? Nuk ju ka lind ndonjehere dyshimi qe na ka zene haku i atyre arabeskave qe i veshem perce te bardhe se ishin shume te bukura e benin shume fitne?

    “Cila është domethënia e replikimit të një arkitekture osmane, aspak frymëzuese dhe të sterilizuar si objekti kryesor i kultit të myslimanëve?”

    Kesaj pyetjeje te shkeputur nga artikulli i kam dhene pergjigje me siper. Tani me shpjego ti si e kupton kete pyetje? Behet fjale per arkitekturen osmane ne pergjithesi apo per nje rast te vecuar?

    • “Cila është domethënia e replikimit të një arkitekture osmane, aspak frymëzuese dhe të sterilizuar si objekti kryesor i kultit të myslimanëve?”

     Kesaj pyetjeje te shkeputur nga artikulli i kam dhene pergjigje me siper. Tani me shpjego ti si e kupton kete pyetje? Behet fjale per arkitekturen osmane ne pergjithesi apo per nje rast te vecuar?

     Cili eshte objekti i pyetjes ne editorialin e e-zanit, ‘replikimi’ apo ‘arkitektura osmane’? Lexohet qarte qe mungesen e domethenies pyetja nuk e gjen tek arkitektura osmane, por tek replikimi i saj.

     Perandoria osmane ka gati nje shekull qe e ka mbyllur ciklin politik, kurse arkitektura osmane (klasike, si shembulli konkret) e ka mbyllur edhe nja dy shekuj para perandorise. Problem pra eshte REPLIKIMI dhe jo FRYMEZIMI tek arkitektura osmane, e cila e ka kryer ciklin e vet perfundimisht.

     Xhamite tona patjeter qe mund te frymezohen nga tradita dhe arkitektura osmane, se ajo eshte fillesa per ne, por eshte varferi dhe cektesi e madhe te replikojme nje stil pa asnje lidhje me daten dhe adresen e ndertimit.

     Nese Gaudi qenka frymezuar (edhe) nga Alhambra per Sagrada-n, produkti nuk eshte aspak replike e Alhambra-s, bile as e asgjeje tjeter nga ato qe mund ta kene frymezuar autorin. Sagrada eshte krenarisht Sagrada. Kurse projekti ‘yne’ nuk ka asgje te veten.

     I vetmi argument me te cilin mund te mbrohet ky projekt, eshte se muslimanet shqiptare nuk meritojne me shume. Me kete bie dakord 150% ,dmth 50% tregon se meritojne edhe me pak.

     • Une e kam shpjeguar gjendjen e arkitektures sot ne Shqiperi, specifikisht ne Tirane. Shihe me kujdes xhamine e re, ajo na ngjan. Ajo eshte shembellimi i frikshem i asaj qe ne jemi sot. Xhami me dyqane poshte nje risi tipike shqiptare, shihni Tabaket, xhamine e madhe te Durresit me rrjeshtin e dyqaneve qe ju shtua me vone por qe duket tashme si pjese e saj, madje ka edhe nje salle ekspozitash. Arkitekti e ka bere si e kemi dash ne te madhe e me dyqane. Kemi sa kohe qe themi xhami te madhe, xhami te madhe. Me kedo qe e kam dikutuar pse domosdoshmerisht te madhe, se per mua nje ndertim aq i madh eshte per nje qytet super te madh si Stambolli. Jo me thoshte vellazeria se duhet e madhe se ja tjeret i kane te medhaja kishat vetem ne ngelem. Nje xhami aq e madhe kuptohet se nuk mund te kishte me asgje nga e kaluara, sepse xhamite tona jane te vogla te permbledhura si kuti perlash, jane bere qe ti rrine pershtat qyteteve tona te vogla. Kete ka dhe vete arkitekti kur ka shpjeguar pse kjo xhami kaq e madhe nuk mund ti ngjante ne arkitekture e ne stil xhamive tona te vogla. Si argumentim qendron. Une nuk do ta kisha marre persiper fare si projekt nisur qe nga kjo kundershti, madhesi-kaba, sepse jam natyre perfeksioniste ndaj edhe nuk kam zgjedh arkitekturen si zanat. Une e kam thene qe ne fillim, qe nuk me habit fare kjo zgjidhje, nuk kishte se si te ishte ndryshe. Me vjen mire qe ju jeni zgjuar edhe pse pak me vonese dhe as qe nuk po dua me ti hyj diskutimit si edhe pse u zgjuat kaq vone. Shyqyr qe u zgjuat e ju dalte per hajer. Shoh me kenaqesi qe po kultivoni te bukuren brenda jush duke hyre keshtu ne sistemin e mrekullueshem te krahasimit.
      Meqe i jeni futur nje zanati te bukur por te veshtire sikurse cdo zanat tjeter, ju ftoj te shihni pak me me kujdes arkitekturen e krejt qytetit, ti bashkangjisni asaj banoret, mentalitetin, jeten artistike te tyre, preferencat menyren si festojne dhe do te shihni qe nuk keni per te rene me nga rete, si rate kesaj rradhe. Dhe xhamine e re do ta prisni duke qene me realiste. Do beni shyqyrin dhe do luftoni qe te beni vete nje me te mire. Sepse te gjithe ne do te kemi me te miren, per kete kam bindje apsolute, vetem kur te behemi me te mire.

     • Dmth, projekti turk per Xhamine e Madhe nuk ploteson as shijet e tua!
      Ti ke te drejte qe arkitektura shqiptare sot eshte rrumpalle, por kjo nuk do te thote qe edhe Xhamia e Re te jete kot.
      Ne kete rrumpalle u be edhe Kisha Ortodokse. Por eshte e mire si ndertese, megjithe diskutimet qe ha edhe ajo.
      Po keshtu edhe Katedralja Katolike.
      Ne duam qe xhamia, te pakten te jete ne lartesine e tyre.

     • 🙂 Shikoji me kujdes dhe do kuptosh qe nuk kane shpetuar as ato te dyja nga rrumpallezimi. Fillo te ndertosh te njejtin sistem krahasmi qe ndertove me xhamite. Krahaso kishat e reja me ato te vjetrat. Eshte po e njejta situate. Vetem me ndryshimin qe ata kishat e vjetra i kane ruajtur me mire se ne xhamite, ndaj edhe kishat e reja i kane pak me te mira se xhamia jone.

  • Diskutimi po zterzgjatet shume, por po perpiqem te jem sa me konciz dhe i qarte.
   Ke disa keqkuptime fillimisht, te cilat te bejne te reagosh ashper, pa qene nevjoja.
   E para, ketu nuk flitet per personin qe shkruan, por per ate cfare shkruhet. Parimisht, ne nuk e dime se kush eshte autori i komentit qe lexojme (kjo doli vetem nga pohimi i nje komentuesi me siper), ndaj edhe gjykimet, qofshin edhe ato zhvleresuese nuk jane ndaj personit ne teresi, por jane thjesht per ate cfare ai ka shkruar. Per kete arsye, ketu nuk pashe asnje tentative per ta ulur apo poshteruar Tanin, e aq me pak, per ti dhene kartelen e budallait, sic u shprehe.
   Fjalet qe ti permend, te adresuara ndaj tij (“shko ha qepe” etj.), nuk ishin gje tjeter vetem se pergjigje ndaj asaj cfare Tani nisi i pari te shkruante. Normalisht, cdo aksion prodhon reaksion. Konkretisht Tani, thuri disa bejte, permbajtja e se cilave, akuzonte dhe tallte te gjithe debatuesit, duke i konsideruar te gjithe nje dore kalamajsh te papjekur, inatcore, mistrese, mendjemedhenj, e gerrices, qe nuk marrim vesh fare nga ajo per cfare po flasim, qe gjithcka e bejme nga inati per turqit, nga simpatia per Edi Ramen apo nga deshira per tu dukur. Pra kemi disa njerez qe po diskutojne me seriozitet e profesionalizem, mbi nje ceshtje qe i shqeteson, ndersa dikush vjen e futet ne mes te pilafit me akuza e ironi te tilla te vargezuara, pa denjuar te argumentoje asgje nga ajo qe thote. Normalisht qe kunderpergjigjet do te jene te tilla: Ik e futi nje tas dhalle dhe na ler te vazhdojme muhabetin rehate. Kjo eshte krejtesisht e kuptueshme. Me aq sa u kushtova vemendje pergjigjeve, sensin e kishin pikerisht ketu.
   Nese kerkon te gjykosh pergjigjet L, duhet ta besh kete, duke i pare si pasoje, e duke gjykuar fillimisht shkakun.
   Nderkohe, ajo qe po ben ti, nuk eshte thjesht mbrojtje e “viktimes”, por edhe agresion ndaj “pales kundershtare”. Ti mund ta mbrosh Tanin, edhe pa patur nevoje te fyesh, akuzosh, percmosh kundershtaret e tij, duke i quajtur skutha.
   Personalisht, une nuk kisha ndermend te diskutoja mbi bejtet. Thjesht i fshiva ne funksion te debatit dhe me vjen keq se diskutimi qe ju hapet mbi “censuren” time, po me detyron me kot te gjykoj e te shpreh gjera te pakendshme per nje njeri, qe e respektoj, dhe qe, nuk do t’ia kisha marre per te madhe gjithcka, nese nuk do te hapej ky debat. Me gjithe keto fjale ne adrese te nje njeriu konkret, mendoj se po e bezdisim kot, dhe besoj se askush nuk do te ndjehej mire duke u bere protagonist pa dashje, ne nje bisede te pakendshme. Megjithate, respekti dhe simpatia per nje njeri, nuk ka perse te me pengoje nga objektiviteti ne vleresimin e asaj cfare shkruan. Une Tanin nuk e njoh me korrespondence, ndaj vleresimin nuk e kam mbi shkrimet e tij, por mbi te si njeri. Mos vleresimi i disa prej gjerave qe dikush shkruan, nuk ka te beje me vleresimin njerezor ndaj tij. Sic e thashe me lart, Tani ka vlera te tjera shume here me te medha, sesa vargezimi. Nese ju e vleresoni vetem per bejtet (gje qe, e di qe nuk eshte keshtu), jeni ju qe po e c’vleresoni.
   Mbi te gjitha, une nuk i kam thene kurre injorant dhe nuk jam perpjek ne asnje sekonde ta poshteroj, sic po shprehesh.

   Se dyti, persa i perket bejetes, ajo ka pasur dikur kete emer. Sot njihet letersia e bejtexhinjve, por nuk thote kush se ajo cfare ata kane shkruar eshte bejte, ne kuptimin qe i japim sot fjales. Duhet te biem dakort qe ajo qe ben Tani nuk eshte letersi, mos na habit tani! Ajo qe ben Tani eshte gallate dhe diskutimi yne eshte nese kjo gallate eshte me vend apo jo. Ta quash letersi, duke i quajtur “pune te tijat”, bejtet e tij, me duket se fyen vete Tanin ne rradhe te pare. Vete autori nuk i shkruan ato me pretendime poetike, per ti botuar si letersi.

   Se treti, une nuk i them ndonje artisti qe eshte jashte mode. Me lart fola per bejten si nje element shoqerizimi, si nje objekt me funksionalitet social dhe argumentova qe sot ka humbur ky funksionalitet. Ne rastin konkret, bejtet e tanit kishin pretendimin per funksionalitet shoqeror, qofte edhe si gallate, jo qellim artistik. Por kjo nuk ka te beje fare me artin, si nje fushe krejt tjeter, qe pretendon vlera universale (megjithese, edhe ketu ka shume hapesire per dimensionin kohor, dhe nuk mund te besh ne shek. XIX, vepra te njejta me ato te mesjetes).

   Selam e te mira
   Ergysi

   • Shume dakort me ty qe u zgjat shume ky muhabet me bejte e me Tan. Ta leme Tanin rehat te beje bejtet e veta pa friken e gjykimit popullor e xhemator. Nuk dua qe te perserisim me vetveten ne cka themi. Po pati ndonje gje zanzibari me shtu nga sa kam thene mire nese jo une i qendroj asaj qe kam thene deri tani.

 • Esselamu alejkum te gjitheve dhe shpresoj qe xhumaja te jene pranuar per te gjithe. Shoh qe ky shkrim ia paska arrit qellimit perderisa paska mbledhur kaq shume komente me debate vend e pa vend. Ermirin ka qe e njohin personalisht e ka qe nuk e njohin por vetem i kane lexuar shkrimet e ka prej atyre qe nuk ia kane idene fare se kush eshte. Projekti imagjinar i hedhur nga kmsh dhe perurimi i hedhjes se themeleve te saje nese e quajm politik dhe sherbyes elektoral po aq dhe shkrimi i ermirit eshte politik dhe sherbyes elektoral. Kam vetem nje pyetje per ata te cilet nuk jane dakort me asgje rreth ndertimit te kesaj xhamie, neser nese do Allahu xh.sh dhe ndertohet do faleni brenda ne te apo jo? Une the se po dhe shumica e komentueseve do jene prezent diten kur do inagurohet. Ja kalofshi mire. Measselam.

  • meqenese qenke shqiptar mysliman, perpara se ti permendesh Ermirit partine qe ke ti ne koke, kujto se nipi i kujt eshte sepse perpara se te kete cfaredolloj partie, eshte nipi i myftiut te pare te ketij vendi pas komunizmit e keshtu qe mendo se mund te kete edhe kritere te tjera njeriu per te gjykuar keto pune pervec politikes.

  • Ca logjike eshte kjo mer shqiptar? Une falem edhe tek xhamia e Dine Hoxhes, megjithese eshte bere si kjoske qoftesh. Te falesh ne nje xhami nuk do me thene se pranon vleren estetike te saj.

 • I nderuar admin mos te harrojme theniet e Pejgamberit a.s ne lidhje me mburrjen e paraardhesve, gjyshi i tij mund te jete por kjo nuk do te thote qe edhe nipi eshte si ai shprehja nga ferra lulja nga lulja ferra e me rradhe. Une nuk i permenda partine qe ka ne koke por bera nje krahasim midis artikullit dhe ceremonise. Nese nuk eshte ashtu atehere Ermiri te dali vete e te mbroj veten ndaj artikullit tij. Nese kam permendur diçka te jesh i sigurt se e di per çfare e kam permendur. Measselam.

 • Megjithese ky muhabeti i bejteve u be pak i gjate, desha vetem te shtoj “my two cents”. Duke qene se kam qene edhe vete moderator i disa grupeve sociale ne platforma te ndryshme, e di qe per moderatoret eshte shpesh e veshtire te vendosin nese komente te ndryshme duhen lejuar apo postuar. Ajo qe kam arritur te kuptoj e vleresoj eshte se per nje admin te medyshur midis lejimit dhe ndalimit, eshte me mire te anoje ne anen e lejimit, kur nuk ka shkelje flagrante etike. Mendoj se adminet kane per detyre te mbikqyrin etiken e komenteve, por jo estetiken.
  Po i them keto gjera sepse duke i njohur sadopak adminet ketu, fshirja e bejteve te mehershme me duket dicka jashte karakterit tuaj. Kur dikush merr persiper ti thote dikujt tjeter se komentet e tua jane pa vlere apo pa shije, kjo rrezikon ta beje ate te duket arrogant.
  Mua personalisht bejtet me pelqyen dhe mu duken nje diversion clodhes dhe i kendshem, madje u tundova te merrja pjese dhe vete. Nese filloni ti gjykoni komentet sipas shijes tuaj estetike, lexuesit thjesht do druhen te komentojne sepse kur vijme ketu nuk duam qe te na gjykoje kush nga arritja letrare e komenteve. Tani me siper, por dhe ne te tjeret, nuk po pretendojme se kemi mbaruar per gjuhe letersi, keshtu qe ju sugjeroj te jeni me te bute me komentuesit. Fundja e fundit, te gjithe jemi super te zene me punet tona, dhe fakti qe “vjedhim” 5 minuta e hyme tek ezani per te lexuar e marre pjese me ndonje koment,kerkon nga ju qe ta respektoni kete kohe e perpjekje tonen dhe te mos i fshini komentet nese nuk permbajne shkelje etike. Une isha vete viktima e disa komenteve jo-etike personale ne nje shkrim tjeter ketu, dhe gjithsesi mendoj se bete mire qe i botuat komentet sepse nevoja e lexuesve per tu njohur me “meskinitetin” e disave mu duk me e rendesishme se nevoja ime personale per ruajtje nga ky ekspozim.
  Keshilla ime eshte qe te jeni me liberale me komentet dhe te publikoni nje rregullore etike te komenteve shkelja e se ciles te jete e vetmja arsye per fshirje komentesh.
  Pastaj, bejtet e Tanit mesa pash terhoqen goxha interes, dhe ai nuk eshte i vetem. Nese e keni lexuar kete shkrim tek Respublica, dy rubrikat me te lexuara sot per sot ne median shqiptare jane Antena Brenda Familjes tek Tema dhe “bejtet” e Arben Dukes tek Dita http://respublica.al/artikuj/2013/04/29/antena-e-bazes-dhe-vjershat-e-arben-dukes-me-te-lexuarat-e-shtypit-shqiptar

  Me respekt,

 • I nderuar une thjesht kam bere nje pyetje dhe e kam marr pergjigjen me ane te reagimit te komentuesve. Diskutimi rreth arkitektures se saje eshte gje tjeter e cila i takon specialisteve te kesaj fushe. Une them vetem kete qe te gjithe te bejne punen qe u perket.

 • Per te ardhur keq nga gjendja e muslimaneve. Shihni se sa rreshta ze artikulli dhe sa rreshta zene komentet. Allahu xh.sh. na udhezofte dhe na bashkofte ne te drejten!

 • Your email address will not be published. Required fields are marked *