Harun Moghul shkruan tek Religion Dispatches:

Spanja, Greqia, Italia – këtu është ku do shpalosen dështimet evropiane. Askush nuk mohon se jugu i Evropës po vuan, por nëse merr fund Eurozona, mund të ketë rjedhoja më edhe më të këqija, hakmarrje e Evropës që menduar se ishte varrosur, edhe pse jo shumë kohë më parë.

Ndërkaq, kriza e Eurozonës ka rrëzuar qeverinë e Serbisë, duke sjellë në pushtet një udhëheqës që nuk humbi asnjë minutë përpara se të mohonte se ka patur genocide në Sebrenicë në 1995 (Me sa duket kanë rënë standartet e nevojshme për hyrje në Evropë). Në Greqi, anëtarët e zgjedhur të partisë neo-naziste Agimi i Artë, rrefuzuan të ngrihen në këmbë kur parlamentarët myslimanë bënë betimin në Kuran.

E megjithatë, nëse lexon Christopher Caldwell rreth Evropës do mësosh se myslimanët janë “problemi më kronik” i kontinentit. Në “Euorope’s Other Crisis,” kontributi i tij i fundit për The New Republic, Caldëell prezanton atë që mnd të duket në pamje të parë si zhurma e zakonshme për Eurabinë: Islami dhe Perëndimi janë të papajtueshëm. Evropa me myslimanët nuk do jetë më Evropë.

Më tutje Moghul shton:

Caldwell nuk përmend komunitetet e vjetra myslimane të Evropës Lindore. Ka patur myslimanë evropiano-lindorë përpara se të egzistonte Protestanizmi, e megjithatë, Islami është ende, pas kaq shekujsh, i dukshëm vetëm si viktimizuesi i emigrantëve.

Lexo të plotë duke klikuar këtu.

Haroon Moghul është studiues pranë New America Foundation dhe Qendra për Sigurinë Kombëtare në Fakultetin e Juridikut të Universitetit Fordham në New York. Ai është doktorant tek Universiteti Columbia dhe autor i romanit The Order of Light (Penguin 2006). Ai ka qenë i ftuar të flasë në CNN, BBC, NPR, Russia Today, The History Channel dhe al-Jazeera.

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *