Monument seksi, mbrohet nga shteti

e-zani.

I gjithë shteti shqiptar, bashkë me organizatat vendase dhe të huaja janë ngritur në këmbë prej javësh të shqetësuar për gjendjen e respektimit të të drejtave të njeriut në Shqipëri. Në fakt, shqetësimet kanë të bëjnë me një komunitet të caktuar, i cili ndjehet i diskriminuar për faktin se shoqëria nuk pranon orientimin e tyre seksual të ndryshëm nga të tjerët. Mediat njoftojnë për deklarata me tone të shqetësuara nga Brukseli. Ambasada Amerikane shprehu gjithashtu shqetesimin e saj. Kryeministri thuajse çdo ditë ka dalë në mbrojtje të këtij komuniteti. Avokati i Popullit është shfaqur më aktiv se kurrë, ndërsa nga ana tjetër një mori organizatash kanë dhënë deklarata, opinione, gjykime denoncime, duke u përgatitur edhe për konferenca në lidhje me një plan të gjatë masash që do të kërkojnë nga të gjithë faktorët shtetërorë dhe joqeveritar, për të përmirësuar këtë gjendje. Flitet për parade, fushata sensibilizuese e informuese, për futje të lëndëve informative ndaj këtij komuniteti në universitete, për burgosje deri në 5 vjet, të personave që shprehin mospajtimin e tyre, të cilin ata e konsiderojnë diskriminues, etj. E gjithë kjo po ndodh ndonëse ky komunitet nuk duket askund dhe askush nuk di se ku janë as të diskriminuarit e as diskriminuesit. Natyrisht, gjithkush mund ta marrë me mend se homoseksualët nuk e shfaqin prirjen e tyre, për shkak të mospranimit shoqëror të saj, por sidoqoftë, i gjith ky angazhim kombëtar institucional, për t’iu dalë në krah njerëzve që nuk shfaqen e që nuk dihet se sa e ku janë, duket krejtësisht grotesk. Akoma më grotesk është sebepi i këtij angazhimi kaq masiv. Ka mjaftuar për këtë një fjalë e thënë nga një zëvendësministër, që e ndan postin bashkë me dy zëvendësministra të tjerë, i cili ka deklaruar jashtë kameras, pra në mënyrë private e jo publike, se nuk dëshiron të prononcohet për këtë çështje dhe se për të, ata janë ”për t’u kapur në hu”. Kaq ka mjaftuar për një histeri të tillë institucionale, a thua se u rikthye edhe njëherë Holokausti.

Cinizmi më i thellë qendron se, ndërkohë që këta institucione reagojnë kaq fort ndaj banaliteteve të tilla, ky vend, vuan e stërvuan nga një mijë e një probleme të tjera, shumë herë më të dhimshme, më të mprehta, e më serioze sesa e drejta e orientimit seksual të një kategorie njerëzish anonimë. Në këtë vend ku, fyerjet, linçimet publike, artikulimet fashiste, ndodhin çdo ditë nëpër ekrane e faqe gazetash, ndaj njerëzve konkretë apo komunitetesh të tilla shumë herë më të konsoliduar e më me peshë në jetën shoqërore të vendit, ka një ndjeshmëri kaq të madhe ndaj faktit që një mori njerëzish anonimë, ndjehen të diskriminuar nga shoqëria, për shkak se ajo në tërësi, ndjek vlera dhe botëkuptime të ndryshme prej tyre.

Përtej faktit që shqiptarët janë praktikisht koloni institucionale e kulturore e Brukselit, i cili na imponon botkuptimet dhe vlerat shoqërore, e gjithë kjo na tregon gjithashtu edhe komizmin e institucioneve tona, duke ofruar hidhësinë e cinizmit tek një mori grupesh të shumta sociale, që në këtë vend përjashtohen, diskriminohen, kërcënohen, ofendohen vazhdimisht për përkatësitë e tyre shumë herë më të virtytshme. Si mund të ndjehet Florida nga Burreli, dhe qindra shoqe të saj, që janë përjashtuar nga shkollat për shkak se besojnë në Zot dhe duan t’i përkushtohen besimit të tyre, duke u veshur ashtu siç ato mendojnë se është në përputhje me besimin e tyre?!

Pasi ka ndjerë fort në fytyrën e saj të brishtë grushtin e pamëshirshëm të makinerisë së pashpirt burokratike që nuk do t’ia dijë për sentimetet shpirtërore të një vajze të re, sheh se sa fort lufton e përkujdeset ky shtet për një komunitet njerëzish të cilët promovojnë një sjellje që, në mos qoftë e dëmshme dhe e pamorlashme, të paktën është neutrale, qoftë edhe sipas një morali ultraliberal.

Mesazhi që çdo njeri do të merrte prej këtej, është se shteti mbron me forcë të drejtat e ushtrimit të seksualitetit dhe jo ato të përmbajtjes dhe edukimit të tij. Këto vajza duhet të kuptojnë me dhimbje se në këtë vend imoraliteti është “monument kulture” që mbrohet nga shteti e një armatë organizmash joqeveritarë, ndërsa morali përjashtohet dhe përbuzet publikisht, nga po të njëjtat ligje e organizma. Mesa duket, në këtë shoqëri nuk ka vend për njerëzit që duan moral.

Ne mendojmë se njerëzit në këtë vend janë të lirë të bëjnë ç’të duan në jetën e tyre private dhe askush nuk duhet të diskriminohet dhe të privohet nga të drejtat e veta qytetare, për shkak të asaj çfarë ai bën në privatësinë e vet. Por, ne besojmë gjithashtu se, kjo fushatë nuk po ndihmon aspak në emancipimin e shoqërisë për të respektuar privatësinë dhe liritë e individit, por po synon të imponojë një bindje të caktuar. Kjo fushatë po ngrihet kundër shoqërisë, njerëzve të thjeshtë, që presupozohet se diskriminojnë, ndërkohë që grupe të shumta diskriminohen dhe dhunohen çdo ditë, në mënyrë institucionale nga këta aktorë që sot i thurin himne lirisë dhe të drejtave të njeriut. E gjithë kjo duket një hipokrizi e neveritshme që nuk ka të bëjë aspak me dinjitetin njerëzor që ata predikojnë.

Comments

 • Eqerem Spahiu ka bere thirrje per dhune ndaj nje grupi njerezish te cilet -na pelqen apo jo – nuk bejne asnje shkelje ligji ne Shqiperi. Shkelje ligji ka bere Eqeremi dhe duhet te te shkarkohet nga detyra per kete. Nqs neglizhojme apo kundershtojme realitetin ligjor ne vend, kalojme ne kaos. Ligji ne Shqiperi eshte i qarte. Nese ligjerisht merret ndonje nisme qe te rikriminalizohet homoseksualizmi, ok, ne mos Eqeremin mos ma mbeshtesni, po mbeshtesni ligjin, se tek ligji mbeshtetemi te gjithe. Nese ligjet jane bere problematike aq sa e pamundesojne te qenit apo te ndjerit musliman ne Shqiperi, atehere duhet zgjedhur heshtja ose disidenca ose braktisja e Shqiperise; po nese ende quhet i banueshem dhe i perdorshem sistemi ne Shqiperi, mos te sherbejme qe ky te minohet duke mbeshtetur diskriminimin antiligjor dhe thirrjen per dhune. Muslimanet duhet t’i sherbejne legalitetit, sepse ky legalitet u lejon te jene muslimane, apo jo? Apo ua lejon forca?

  Keni shkruar:
  “Në këtë vend ku, fyerjet, linçimet publike, artikulimet fashiste, ndodhin çdo ditë nëpër ekrane e faqe gazetash, ndaj njerëzve konkretë apo komunitetesh të tilla shumë herë më të konsoliduar e më me peshë në jetën shoqërore të vendit, ka një ndjeshmëri kaq të madhe ndaj faktit që një mori njerëzish anonimë, ndjehen të diskriminuar nga shoqëria, për shkak se ajo në tërësi, ndjek vlera dhe botëkuptime të ndryshme prej tyre.”

  Kush po lincohet ne Shqiperi publikisht?

  • Totalisht dakort, por jo vetem: Pesha, konsolidimi i nje komuniteti nuk eshte argument qe mbi kete komunitet mos kete diskriminim. Ligjet kundra diskriminimit behen per te mbrojtur pakicat apo grupet e margjinalizuara dhe kesisoj pesha e supozuar apo reale e nje bashkesie nuk mund te jete argument.

   Sigurisht jam dakort qe vihet ne dukje hipokrizia ne perzgjedhjen selektive ne mbrojtjen e te drejtave te njeriut kur edhe e drejta per lirine e fese eshte e drejte e njohur me ligj, por kjo eshte arsye me teper ne mbeshtetje te asaj qe thote titi me lart, se myslimanet duhet te mbeshtesin legalen dhe jo ilegalen, qe ne kete rast eshte Spahiu me thirrjet per dhune.

  • Eqerem Spahia nuk ka bere kurrfare thirrje per dhune. Ajo qe ka ndodhur eshte nje sebep qe levizja gej e perdor per precendent. Z. Spahia eshte pyetur nga nje gazetar se cfare mendon per paraden e lancuar prej Ambasades Pink, dhe ai eshte pergjigjur se nuk deshiron te prononcohet, duke thene se: “nuk dua te flas per ta, po te jete per mua, ata jane per t’i kapur ne hu”.
   Ketu nuk ka kurrfare thirrje per dhune dhe kurrfare shprehje agresiviti. Eshte thjesht nje menyre per te shprehur papranueshmerine e nje vepre qe, sado e nxituar te jete, nuk perben kurrfare shkeljeje ligjore.

   Megjithate, ky shkrim nuk synon aspak te beje krahasime midis z. Spahia me Ambasaden Pink dhe as qe ka ndonje gram qellimi per te justifikuar z. Spahia. Ky shkrim synon te tregoje se si ne kete vend, po ngrihet nje propagande e tere ne funksion te nje kauze qe nuk i perket kesaj shoqerie dhe qe nuk i sherben asaj.
   Kaq shqetesuese qenka nje fjale goje e thene jashte kamerave, si nje menyre per te shprehur irritimin ndaj vlerave negative qe promovon kjo levizje, sa te ngrihet ne kembe i gjithe shteti me te gjitha organizmat joqeveritare?!
   Eshte krejt e qarte se gjithcka po behet per te mediatizuar nje ceshtje, per te imponuar nje botekuptim krejt te ndryshem mbi shoqerine, moralin dhe seksualitetin. Pra kjo kauze, po propagandon egersisht nje botkuptim qe synon te ridefinoje themelet vlerore mbi te cilat ngrihet kjo shoqeri, duke i permbysur ato. Pra ceshtja eshte shume me serioze sesa huri ne gojen (jo ne doren) e z. Spahia.

   Titi, ne nuk po synojne te refuzojme zbatimin e ligjit, perkundrazi jemi perkrahes te zbatimit te ligjeve, edhe kur nuk jemi dakort me to. Por, gjithsesi ne kemi te drejte te mbrojme pikepamjet tona dhe kemi te drejte te denoncojme padrejtesine kur kemi te bejme me ligje te padrejta. Nga ana tjeter, shkrimi me siper nuk lidhet fort me zbatimin e ligjit, por me ndjeshmerite e rreme te shoqerise civile ne Shqiperi mbi te drejtat e njeriut. Ne kete vend, muslimanet, te cilet nuk jane minorance, dhe nuk jane nje komunitet i fshehur e as i krijuar rishtaz, por zene rrenje qe ne themelet e kombit shqiptar, diskriminohen cdo dite. Nuk kane mundesi t’a thone fjalen e tyre ne publik, nuk kane mundesi te organizohen dhe te ushtrojne aktivitetet e tyre lirisht, nuk kane hapesiren e duhur publike, etj, pasi sabotohen nga te kater anet. Vajzat me shami, nuk i lene te shkojne ne shkolle, dhe nuk i merr njeri ne pune, megjithese i pranojne te gjitha kushtet. Po me gjete nje te tille qe punon ne administraten shteterore, e terheq gjithcka. Nderkohe mediat fyejne dhe sulmojne cdo dite muslimanet, duke shpalosur nje ligjerim lincues, i cili synon t’u mohoje te drejtat elementare. Eshte muhabet i gjate ky, per te cilin nuk kam kohe te ndalem. Mjafton te besh nje search ne kete blog me fjalen kyce, “islamofobi” dhe do te iformohesh per nje pjese te kesaj. E megjithe keto, askush nuk shqetesohet per kete. Nderkohe qe nje gjysem fjale e thene ne privatesi nga nje politikan periferik, shkakton kaq furtune…
   Kjo tregon qarte qe halli i ketyre institucioneve nuk eshte aspak tek te drejtat e njeriut. Ajo qe kuptojme ne kete mes, eshte se e gjithe kjo armate njerezish, qe nga OJQ-te e deri tek Kryeministri, nuk jane gje tjeter vetem se sherbetore te zellshem te kolonizatorit, qe udheheq nga Brukseli. Ne fakt as atij nuk ia ndjen shume per te drejtat e njeriut ne vetvete, por po perdor nje diskurs te tille per transplant kulturor ne kete vend.

   Ky po, eshte shqetesim qe ia vlen ta marrim seriozisht ne konsiderate.

   • Nuk po kam nerva te sjell edhe nje here deklaraten e Spahise, por edhe sikuar te kete folur ne menyre hipotetike, deshirore per hunj dhe shkopa gome, serish kjo perben dhune. Artikulli qe keni vendosur me siper, nuk kishte pse i krijonte vetes te caren e vetme ne momentin kur thite se nuk u be qameti qe Spahia permendi hunjte. Nuk i prishte asgje argumentit tuaj sikur ky arsyetim te mos renditej.

    Sigurisht qe shoqeria civile ka ndjeshmeri te rreme, po nuk i ka vetem e ashtuquajtura shoqeri civile. Te gjithe kemi ndjeshmerite tona te rreme, sepse nuk na dhemb dhembia e tjetrit, po e jona, dhe sigurisht qe ruhemi te gjithe te shprehim konsiderata qe mund te na prishin rehatine apo interesin

 • Personalisht, kam shum respekt per aktivistet e te drejtave te njeriut. Rachel Corrie eshte heroine per mua. Ate dhe tjere si ajo mbase mund ti gjeje duke marshuar per te drejtat e gay-ve, por po ashtu per te drejtat e zezakeve, apo per te drejtat e palestinezeve mu perpara buldozerave izraelite… ndodh qe nje komunist (dhe ateist) te beje heroizma ne mbrojtje te nje muslimani apo kristiani te devotshem, apo ndodh qe Angelina Jolie te interesohet per vuajtjet e boshnjakeve dhe e njerezve anembane botes…

  Respekti ngelet te respekti i puneve tyre te mira kuptohet. Po ne keto raste me kujtohet hadithi kur nje sahabi e pyet Profetin a.s.v.s a do i quhen te mirat qe kishte bere para se te besonte. Profeti a.s i pergjigjet “pse mendon se Allahu te mundesoi besimin?…”. Ne qoftese e kam perifrazuar gabim, me falte Allahu, mund ta korigjoje dikush.
  Inshaallah kujtdo qe mundohet per mire, ne ate qe beson si te drejte ne kete kohe kaq te turbullt, Allahu i mundeson gjetjen e besimit.

  Mund te jene burra me te mire ato qe mundohen per gayt se Spahija me hu ne dore. Por puna eshte se s’po u shohim stoicizmin para zullumit kur zullumet behen edhe mu ne mes te Tiranes. Po shohim ministra duke bere pislliqe ‘live’, shohim qe femije politikanesh vrasin e denohen me 2 vite burg apo lihen te lire… Spahiu ngeli per tu shkarkuar per shkelje ligji?
  Kemi pare qendrime ultra-‘laike’ kunder ‘mjekrrave’ e shamive, dhe asnje ze te forte te luaje rolin e heroit te drejtave te njeriut. Nga analistet tone ‘franceze’, nuk pame ndonje Sarter, pame vetem Le Penera.

  Neqoftese duhemi shkundur dhe bashkuar per nje ceshtje te drejtash te njeriut, ajo eshte prostitucioni. Njerez me te shkelur, me te mjere dhe me fatkeqe se prostitutat nuk ka. Nuk jemi ndoshta ne nivelin e Moldavise por po ecim me hapa te ‘sigurte’ drejt asaj rruge, edhe fale ‘ideve’ te semura per ‘jete te pavarur’ qe ne adoleshence pothuaj, pervec mjerimit ekonomik e shkaterrimit te familjes. Te kjo e fundit, duhen pare mire ‘merita’ e medias.

  Nuk eshte mbajtur ndonjehere Shqiperia per homo, me falni per shprehjen. Nga u mbush Shqiperia me homoseksuale, sado i vogel te jete numri. Ne Tirane shohim nje here ne jave ndonje cift transeksual, dhe nje here ne jete nje mashkull me feminilitet te tepert. Ka plot vende per parada gaysh. Pompei i sotem eshte i njejti me pompein e para 2000 viteve kur u bene ato ‘skulpturat’ qe dime te gjithe. Te kjo e fundit, si besimtare muslimane i kemi te qarta idete rreth temes se homoseksualitetit pasi kemi ne Kur’an historine e popullit te Lutit a.s. Perrallat se homoseksualiteti eshte i lindur s’kane per tu vertetuar kurre, mendoj. Duhet gjetur ndonje mi homoseksual me pare… Gjithsesi, mund te kete arsye (psikologjike apo psikiatrike) per homoseksualitetin sa numri i homoseksualeve. Si do te jete fituar, ky eshte ves, i shemtuar dhe i dembshem, sipas Islamit dhe shoqerise shqiptare morali i te ciles i ka rrenjet ne Islam apo Krishterim.

  Spahiu ka thene ne menyre private ate qe thote babai im dhe babai juaj. Ky eshte populli jone dhe vendosja e flamurit pink prane tonit, te sjellesh parada me gay, te promovosh homoseksualitetin ne nje vend qe e urren, eshte fyerje e rende dhe arrogance e paturp. Ne nje pike ku pothuaj te gjithe e mendojme njelloj, nuk kemi pse bejme ate qe z’ben askush. Nuk shkon ne nje fshat katolik te ndertosh xhami… eshte e pakuptimte, eshte e dyshimte…

  Gjithsesi, nuk eshte kjo farse as e para dhe as e fundit ne panairin e madh te dyftyrsive dhe absurdit ne vendin tone. Po ku i dihet, mbase del ndonje hajer.

  • Me pelqen shume ajo cka ke shkruar, deri ne piken kur thua se ne Shqiperi nuk ka pasur kurre homoseksualizem. Homoseksualizmi apo homoerotika nder shqiptare eshte dokumentuar gjeresisht nga udhepershkrues te ndryshem te huaj, te cilet nuk mund te akuzohen se kane genjyer ne grup, dhe po ashtu veretohet nga kujtesa sociale, folklori, letersia e kultivuar. Nuk eshte kriter tradita apo historia per vkefshmerine e asgjeje, ndryshe kthehemi tek argumenti i ‘fese se te pareve’.

 • Me vjen keq, por edhe bota e kafsheve, njelloj si historia, serish nuk eshte argumet ne etike.

  Po kerkove mi homoseksual, kam frike se do te te ndryshoje mendimi i mire per miun. Bota e kafsheve deshmon gjeresisht marredhenie seksuale brendagjinore

  • Eshte e vertete qe bota e kafsheve nuk eshte argument etik, por eshte propaganda gej qe e e perdor si argument duke ofruar shembuj te interpretuar gabim mbi homoseksualitetin e kafsheve, per te vertetuar keshtu se vesi i tyre eshte nje sjellje e natyrshme.

   Ne te vertete bota nuk deshmon aspak homoseksualitet tek kafshet. Ajo qe aktivistet gej deshmojne, i perket sjelljeve ku kafshet ngaterrojne instiktet. Rastet e deshmuara nuk jane marredhenie seksuale, por shfryrje e nje ngarkese, ne mungese te partneres se gjinise tjeter. Ajo qe thone aktivistet gaj eshte keinterpretim me dashje, per te argumentuar marrezine e tyre.

   • Nuk ka shume rendesi arsyeja e kafsheve per marredhenie brendagjinore ( sic e sheh nuk kam thene ‘homoseksualizm’ se do sihte qesharake), rendesi ka qe kjo eshte nje sjellje e njohur ne boten shtazore. kaq. Tani sesi e perorin kete argument aktivistet homoseksuale, kjo nuk eshte interesnte. E rendesishme eshte qe te mos themi se kjo eshte vetem pune e njerezve, se gjynah t’i fajesojme njerezit per te gjitha’

    • Kjo qe po thua eshte kontradiktore, ti vete po pranon se homoseksualiteti nuk gjendet tek kafshet, ndekohe qe thua se kjo sjellje gjendet tek kafshet. Sjellja ne rastin konkret eshte homoseksualiteti dhe ai nuk gjendet te kafshet. Kaq.
     Natyrisht qe vetem njerezit jane fajtore, sepse vetem njerezit kane vullnet te lire. Kafshet veprojne nepermjet instiktit dhe nuk mund te fajsohen per asgje. Njeriu eshte e vetmja qenie qe mekaton ne kete bote, dhe vetem njeriu eshte qenie qe ndyen token me vese dhe te keqia.

     • Pikerisht pse homoseksualiteti eshte koncept i konstruktuar vone dhe kerkon te kanalizoje gjithe marredheniet teknikisht brendagjinore si nje identitet percaktues, prandaj edhe nuk mund te perfshije dot jo me boten e seksualitetit te kafsheve, por shpesh as te njerezve qe kryejne marredhenie brendagjinore. Keshtu shume marredhenie seksuale qe ndodhin ne burgje midis meshkujsh mund te jene teknikissht homoseksuale, por jo detyrimisht ekzekutuesit e kesaj marredhenie quhen homoseksuale. Te jesh homoseksual dhe te kryesh marredhenie homoseksuale nuk eshte detyrimisht e njejta gje. Per humor kam hene ‘ mi homoseksual’ ne komentin per idete e Enos, por pastaj kam permendur nje koncept si ‘marrdhenie brendagjinore’, te cilin e kam nenvizuar edhe me poshte kur kam thene se zgjedhja e fjaleve eshte e qellimshme. Nuk ka kontradikte fare ketu. Ka jo vetem literature dhe deshmi grafike per kete, por po te duash mund te pyesesh edhe fshatare shqiptare qe i kane deshmuar keto pune neper kooperativa, ne raste kur kafshet mbaheshin te ndara sipas gjinive

 • Ja cfare tha Rama ne shkrimin e tij Besethyerja: “Një shtet që nuk garanton dot drejtësi, po përkundrazi lëshohet mbi qytetarët me hordhitë e gjykatësve kadilerë dhe taksidarëve xhelepqarë për t’i dhunuar e rrjepur në emër të Sheriatit.”

  Rama denigron ne kete menyre Sheriatin, dhe me te krejt fene Islame, dhe asnje pipetime ankese, proteste, apo kerkese llogarie nga shoqatat e te drejtave te njeriut.
  Jam kurioz te di si do reagojne gjithe keto shoqata dhe ambasadat nese nje dite Rama do shprehte deshiren per ti kapur ne dru myslimanet, ose ndoshta vetem vehabijte apo selefijte???

  Kam idene qe nuk do u bente shume pershtypje, pervec se nese jane edhe myslimane edhe gej, atehere po…

 • Titi, besoj se ti je i vetedijshem qe homoerotizmi dhe homoseksualizmi nuk jane sinonime, e gjithashtu qe jo domosdoshmerisht e para shpie tek zgjedhjet seksuale.

  Do te isha kurioz per ndonje percaktim te udherrefyesve qe kane lene gjurme mbi homoseksualizmin e shqiptareve – pra, jo mbi homoerotzmin -, por gjithmone duke respektar parakushtin e dallimit te elitave nga masa.
  Natyrisht, nuk mohoj ekzistencen e dy aspekteve ne shoqerine tone.

  • Onad, homoseksualizmi eshte dukuri e zakonshme ne shoqerite njerezore, sidomos mesdhetare. Me fal, po argumente me shume duhet te ofrohen kur ka perjashtime nga rregulli, dmth per ndonje shoqeri kur dukuria e homoseksualitetit nuk ekziston. Edhe po te fshihemi pas ambiguitetit te homoerotizmit, kjo nuk na ndihmon shume. E rendesishme eshte te mos genjejme veten se himoseksualizmi eshte ndonje dukuri qe cunat tane e mesuan ne kurbet apo ua mesuan misionaret qe erdhen nga jashte te na korruptojne

   • Edhe korupsioni, vjedhja, imoraliteti, padrejtesia jane dukuri te zakonshme ne cdo shoqeri njerezore, por jane gjithmone te denueshme.
    Problemi nuk qendron thjesht tek fakti qe homoseksualiteti ekziston, por tek pranueshmeria shoqerore ndaj tij. Natyrisht qe vesi ekziston ne shoqeri, por kur nje shoqeri e pranon vesin si virtyt, atehere kjo shoqeri shkon drejte degradimit. Ajo qe i takon cdo mendjeje te shendoshe te beje ne shoqeri, eshte t’i thote vesit ves, e virtytit virtyt. Perndryshe do te kemi doemos perhapjen e vesit, deri sa ai ta mbuloje krejtesisht qenien njerezore.

    • Nuk luftohet hajdutlleku duke thene se shqiptari nuk e ka zakon te vjedhe. Argumenti kunder homoseksualitetit nuk eshte kombetar, eshte kryesisht fetar dhe mjekesor, dhe kombetarja, si nje konstrukt vetem pak me i ri se homoseksualiteti, vetem mund te perfitoje terthorazi nga kjo kundershti, por nuk mund te jete mbeshtetje per te, pa u bere qesharake.

     • Hajdutlleku nuk luftohet duke thene se shqiptari nuk e ka zakon te vjedhe, por luftohet duke e denoncuar si veprim te ulet qe felliq qenien njerezore. E njejta gje vlen edhe per homoseksualitetin. Ai duhet denuar ne planin moral dhe social, duke futur ketu edhe argumentimin shendetesor. Fakti qe shoqeria shqiptare e denon si sjellje, nuk perdoret ne kuptimin kombetarist, por ne kuptimin e asaj cfare konsiderohet norme shoqerore. Sepse, na del Delina Fico qe thote se: kush je ti qe na ben moral?! Ne rastin konkret, referenca per vlerat morale pervec nje diskutimi te gjere shkencor e filozofik, prek doemos edhe normat dhe qendrimin e shoqerise ndaj kesaj sjelljeje. Pra shoqerite orientohen nga disa vlera, te cilat behen kodi moral e zakonor i nje shoqerie, nepermejt te cilave orientohet sjellja shoqerore. Te perjashtosh kete, do te thote ta cveshesh shoqerine nga dimensioni i vet social, duke bere qe njerezit te jetojne secili ne planetin e vet.

  • Titi ngulmon me te drejte ndoshta te cilesia e argumenteve, te cilat mund te bejne me shume dem se mire. Argumente si “ne s’i kemi patur gjysherit majmune, ju i dini vete tuajt” ne debatin e evolucionit, qe ne kohen e Darvinit, kane sherbyer vetem per ftohjen edhe me shume te intelektualeve jobesimtare (dhe besimtare). Kete ‘argument’ e shprehen edhe para pak kohesh ne parlamentin e Kosoves dhe ky nivel te skuq faqen, si e keqja me e vogel ne debatet e ndryshme qe kane perfshire besimtaret muslimane atje.

   Komentet ketu shtojne interesin dhe perfshirjen e sa me shume njerezve ne temat qe trajtohen, nepermjet interaksionit. Nuk eshte se kane shume rendesi mendoj. Rendesi ka niveli etik dhe intelektual artikujve. Te kjo e fundit, nuk eshte mbeshtetur dhuna ndaj askujt (perkundrazi, nqs shihen edhe 2 artikujt e tjere) dhe nuk eshte mbeshtetur vete Spahija, meqe tha dicka kunder parades gay.

   Sa per mendimin tim si komentues, ajo qe duhet bere nga muslimanet, rreth homoseksualeve, eshte te mos berit asgje. Te mos bejme asgje ne kuptimin e dhunes e kam fjalen, qofte verbale. Ne gojen e muslimanit nuk shkojne fjale te keqija per asnje lloj motivi. Hz Aliu i krahason fjalet vulgare me lehjet e qenit, nese me kujtohet tamam. Askush s’e ka degjuar Profetin a.s.v.s te perdori fjale te renda as per Ebu Xhehlin, apo shembulli i imam Aliut r.a qe nuk vret kundershtarin e mposhtur ne dyluftim, pasi ky i fundit e peshtyn pershkruan shume mire ndarjen qe duhet bere mes luftimit ndaj te keqes qe demton shoqerine dhe dhunimit per inate personale. (un perdora fjalen homo, e di, mungese imja).

   Dy fjale mund dhe duhet ti themi ama, aq me teper meqe jemi ne ‘shtepine tone’, si muslimane. Si kriter per te thene qe jemi ne shtepine tone, pervec pemes gjenealogjike te secilit, mbase mjafton ajo qe ‘u kemi marre ere’ “lisave te Shqiperise” per disa shekuj tashme, si muslimane. Nuk e kuptoj pse u dashka te shfaqim sjellje prej rrefugjati, i cili duhet te ‘rrije urte’ se nuk eshte ne vendin e vet.

   Nuk eshte argument ndaj homoseksualitetit te qenit shqiptar. Por qasja patriotike shpreh shume me teper per shqipetaret sesa argumentet fetare apo mjekesore. Nje perqindje e madhe e rinjve psh, apo sidomos e te rinjve jashte shteti, nuk u behet vone per “fene”, fatkeqesisht. As po u behet vone per tumoret ne fotot e cigareve. Por keta e mbajne veten per patriote, shumica derrmuese. Dhe nuk eshte ndonje gje e pabukur, per aq kohe sa ne nje lloj ndergjegjeje apo arsyeje kolektive qe kemi, “shqiptarine” e lidhim me virtyte, jo thjesht me gjak kuq e zi. Per mua si musliman kjo eshte gje e mire, se keto virtyte nga Islami (apo edhe Krishterimi) jane fituar, mendoj. Neqoftese kemi patur moral me te mire si shoqeri se Evropa (mendoj), per ca shekuj te kaluar, e kemi patur nga mburojat qe i ve Islami njeriut per ta ruajtur nga nefsi i tij dhe i tjereve.

   Nuk doja ta lidhja “shqiptarllekun” me ndonje pasterti qe buron nga gjaku. Ne token tone, si kudo, ka shkelur i mire e i keq. Po ashtu, miun nuk e permenda per te ulur ndokend, por thjesht si simbol, per te bere lidhje me laboratoret gjenetike nga ku nuk kemi ndonje prove per ‘gene homoseksual’. Ky eshte e verteta jo profesionale qe di, nga aq sa kam lexuar, por besoj se edhe ti Titi nuk mund te ‘luftosh’ dot me kompetence ne fronte aq te largeta si gjenetika dhe historia, apo nja 10 fronte tjera qe perfshihen. Thjesht bisede apo dialog… meqe e kemi kete mundesi ketu.

 • Madje kam nje ide, nese ketej e tutje ndonje vajze me shami perjashtohet nga shkolla, pavaresisht ligjit anti-diskriminim qe e ndalon kete gje tashme, ajo te dale e te deklarohet lezbike, dhe te thote qe po e perjashtojne per shkak te orientimit te saj seksual. Te shohim pastaj si do reagojne Totozani, BEja, Ambasada USA, Ambasada pink etj (madje ajo mund te mbaje dhe nje hixhab pink me kete rast…)

 • Ne mund te bejme gallate sa te dush, por duhet te kemi kujdes te mos barazojme te ashtuquajturin diskriminim te gej-ve me diskriminimin qe vjen prej nje shfaqje te dukshme vderbale apo vizive (sic eshte rasti i femrave me shami). Pervec flamurit qe mund te perdorin ne parada e festivale gej-te nuk mund te pretendojne se jane te dukshem dhe prej ketej objekt diskriminimi. Levizja gej ndoshta po i paraprin ndonje fushate ku do te kerkoje ripercaktimin e termave ligjore te marteses dhe biresimit. Ketu ato mund te luajne me termat e diskriminimit, dhe per kete duhet me qene te pergatitur. Nderkaq, ata duken te kene nje problem te brendshem qe nuk i le rehat te bien ne paqe me veten dhe per kete kerkojne nje pranim nga shoqeria, por ato duhet ta kene te qarte qe edhe ne ato shoqeri qe jane treguar me tolerante paqja nuk ka ardhur, sepse me c’duket thelle brenda nesh eshte mbjelle vetedija per te miren dhe te keqen si kategori absolute, sado qe rrenuesit e sotem te moralit perpiqen t’i relativizojne.

 • E keqja Altinel eshte se ne nuk kemi shoqeri dinamaike, qe shqetesohet, sepse akoma vazhdojme te qendrojme ne koma duke shpresuar nga Mesia te ndryshem. Aktualisht Mesia eshte Evropa. Te gjitha forcat politike kete suposte na propozojne cdo dite dhe favorizimi i levizjeve me sfond seksual vijon pikerisht te ashtuqiajturen “enderr evropiane”. Shoqeria shqiptare fle. Nuk eshte rastesi qe kafsha e preferuar e perrallave te kohes se xhaxhit, por edhe e realitetit te sotem, misherohet tek ariu. Kafshe qe kalon thuajse 3/4 e jetes ne gjume, qe jeton per te ngrene. Ne jemi ne kushte te tilla: presim nga te tjeret, fajsojme te tjeret dhe mjaftohemi me nje bark buke. Prandaj qeveria me frymezimin e saj “hyjnor” drejt hyrjes ne BE, sikur te gjithe do te shpetojme, e ka fare te lehte te dekretoje budallalleqe, e natyrisht te shtyje edhe Parlamentin drejt miratimit te ligjeve absurde per realitetin tone. Fundja, ne jemi indiferent, presim dhe besojme se mund te realizohemi vetem ne pritje.

  Megjithate titi, per shoqerine shqiptare ka pak te dhena historike, dhe ti solle ne diskutim pikerisht memorien e dokumentuar. Se cfare ka Mesdheu, antikiteti greko-romak, etj, jane ceshtje plotesuese. Isha kurioz per homoseksualizmin e dokumentuar ne Shqiperine e paformuar mesjetaro-moderne, ne menyre qe te mos perserisim diletantizmin racist te Piro Mishes apo te ndonje te rendomti fare si Maks Velo.

  • titi,

   per inat te Pirros dhe Maksit, apo te ndonje cifti te ngjashem, nuk kemi per te deformuar arsyetimet dhe njohjet e problemeve. Kerko pak neper internet tekstet mbi shqiptaret nga Pouqueville apo Georg Hahn apo Lord Byron apo Auguste Dozon.

 • Shum jini lodh bre burra tuj diskutu dhe komentu nji veprim anormal ‘NJEREZOR’.Po qe se kini me dit qe besa imoraliteti asht fryma(oksigjeni) i shoqnise sone nuk keni me u cudit aspak.

 • Nuk me duket pune inati. Velo e gjen perversitetin tek osmanet dhe te njejtin kenveshtrim ka edhe Misha, megjithese ky shkon tek kronikat e shek. XV. Pouqueville dhe Byron sjellin shembullin e konsumuar te Ali pashe Tepelenes; Hahni, pervec te tjerave, jep ca shembuj edhe nga gegeria, kur ky njihte jugun! Qe te tre i perkasin shek. XIX. Duke marre per baze dy autoret e pare shkrimtare si Kadare & Co. verejne homoseksualizmin tek shqiptari i osmanizuar. Hahn eshte disi me i ekuilibruar ne intepretime, por personalisht kam rezervat e mia. Ti sjell 4 shembuj te nje shekulli te caktuar, te pakten dy pershkruajne pushtetin e nje “despoti”. Nuk e kuptoj si mund te quhet normalitet. Te jemi te qarte, une nuk mohoj homoseksualizmin tek shqiptaret dhe per kete – ne fakt tematika eshte me e gjere – do te postoj nje shkrim ne blog, por edhe normalitet ama nuk mund ta konsideroj, deri sa nuk kemi te dhena shterruese ne menyre diakronike dhe sinkronike, ato ekzistuese lidhen kryesisht me shek. XIX. Ne fakt keto mjaftojne per te deshmuar se homoseksualizmi nuk eshte derivat osman.

 • Hani, na ben te ditur dicka, per te cilen sot ende ka nje keqkuptim ne raport me te kaluaren e shqiptareve, sidomos ne Shqiperine e Mesme. Gjate rrugetimit te tij ne kete zone, ai ndeshet me tekste kengesh qe flasin per dylbere e dashurine midis meshkujve. Ai vete kish shprehur habine e tij, sesi ka mundesi, qe homoseksualiteti, – te cilen ai e konsideronte nje veper tmerresisht te shemtuar, – te ishte kaq i hapur e kaq publik, i shprehur neper kenge te cilat kendoheshin kudo si kenge popullore. Dhe ai mori pergjigjen se nuk behet fjale per homoseksualitet. Dashuria e dylbereve ishte dicka krejt tjeter, qe ka te beje me nje marredhenie te vecante shoqerore, por, qe nuk ka lidhje me seksualitetin. Ne fakt, kjo duhet te vije si kulture e tarikateve sufiste. Aludohet per te tille gje, midis dashurise se shprehur nga Rumiu per Shams Tebrizin. Kjo dukuri duhet te kete rrjedhur nepermjet marredhenies se shejhut me pasuesin, ne nje raport ku synohet dliresimi shpirteror. Sido qe te jete, eshte nje dukuri qe ka nevoje te studiohet, por, qe dukshem nuk ka kuptim te kete qene sublimim i homoseksualitetit, per me teper ne nje shoqeri patriarkale ku morali ka qene shume i rendesishem. Nuk e mohoj faktin qe mund te kete patur njerez qe mund te kene konsumuar marredhenie seksuale brendagjinore, por keto patjeter qe jane bere ne fshehtesi, ne raste te izoluara, jo ajo per te cilen flitet.

 • Kendimi per bukurine e djemve te rinj ka qene dukuri e poezise perse, e cila, rreth 100 e ca vjet pas hapjes se Islamit ne ato toka, filloi te duket edhe ne poezine arabe. Levrues te saj nuk ishin arabe, por poete me origjine perse, qe e levronin poezine ne arabisht. Shembulli me tipik eshte Ebu Nuvasi, poet oborri ne kohen e disa kalifeve abaside. Zakonisht vargje te tilla thuheshin nen efektin e alkoolit ne kuvendet e pasanikeve apo pushtetareve te ndryshem te kohes. Sherbyesit e alkoolit ne keto kuvende ishin kryesisht djem te vegjel skllever, te cilet per nga njomeshtia e moshes ngjanin me femrat. Te njejtet poete qe benin vargje per ta, benin vargje dhe per skllavet kengetare e valltare te ketyre kuvendeve. Prandaj vargje te tilla jane me shume shprehje e turbullimit mendor te shkaktuar nga alkooli, sesa shfaqje e homoseksualitetit. Gjithsesi, dukuri te tilla shiheshin me perbuzje nga poetet arabe.
  Per sa i perket literatures ne kohen osmane, dihet se letersia dhe artet osmane kane qene me se shumti te ndikuara nga kultura perse, aq me teper letersia e dervisheve (sufinj, bektashinj etj.), e cila ka ne poetet mistike perse shembuj e tyre. Prandaj mund te gjenden ne keto poezi gjurme homoerotizmi. Prania e ketij fenomeni (homoerotizmit) ne disa kenge a poezi dervishesh e myhypesh, besoj se eshte me shume ndikim kulturor, sesa shprehje e nje realiteti ne shoqerine e atehershme shqiptaro-osmane.

 • Your email address will not be published. Required fields are marked *