Historia e gjerave

http://www.storyofstuff.com/downloads.php

Bar Librari e Për7shme në bashkëpunim me organizatën “TAMAM”, në Ditën Ndërkombëtare të Vullnetarëve, e cila për këtë vit ka në qendër të tematikës së saj mjedisin, shfaq dokumentarin “The story of stuff”. Eshtë një dokumentar 20 minutash i cili zhvillohet me një hap të shpejtë, i pasurar me fakte të shumta, për të vënë në dukje anën tjetë të botës së konsumit. Dokumentari synon të ofrojë një kritikë serioze ndaj jetës moderne, ku konsumi dhe marketizimi i jetës ka sjellë zvetënimin e vlerave shoqërore e kulturore. Në qendër të vëmendjes lidhjen midis një sërë cështjesh sociale dhe të ambjentit, duke treguar efektin që mediat, reklamat kanë mbi jetët tona, duke kushtëzuar sjelljen tonë në funksion të interesave të tregut. Sipas një analisti shitjesh me pakicë Victor Lebow kjo dukuri është bërë norma e gjithë sistemit. “Ekonomia jonë tejet produktive … kërkon që ne ta shndërrojmë konsumin në mënyrë jetese, që ta transformojmë blerjen dhe përdorimin e mallrave në formë rituali, që ne të kërkojmë kënaqësi shpirtërore, përmbushjen e egos, tek konsumi… na duhet që gjerat ti konsumojmë, përdorim, zëvendësojmë dhe ti hedhim në plehra me një ritëm gjithmonë në rritje”, – shpeht ai.
Shfaqja e këtij dokumentari vjen në Shqipëri, në një kohë kur shoqëria shqiptare po synon tashmë prej 20 vjetësh të brendësojë tiparet dhe ritmet e një ekonomie tregu. Në një situatë të tillë, është e domosdoshme që shoqëria shqiptare të ndërgjegjësohet për problemet reale dhe jo qartësisht të dukshme të këtij sistemi, të cilat kanë filluar tashmë të shfaqin efektet e tyre, në mënyrë të fuqishme në realitetin shoqëro shqiptar. Ndërgjegjësimi për këtë, është i rëndësishëm për të kuptuar mënyrën sesi po ndryshon jeta jonë dhe se si cdokush nga ne po zhytet gradualisht nën pushtetin e një kulture të tillë, e cila na shndërron përdhunshëm në konsumatorë apo mallra.
Filmi do të shfaqet ditën e shtunë, datë 5 dhjetor 2009, në mjediset e kësaj librarie. Dokumentai do të shfaqet në vijim edhe në ditë të tjera dhe do të jetë i shoqëruar me diskutime nga të pranishmit.

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *